Batthyány Lajosra emlékeztek a városbarátok


2018-10-05 22:21:19  | cikk: Babos Petra  | 


Batthyány Lajosra emlékeztek a városbarátok főképe
Immár több éves hagyomány, hogy az október 6-i, nemzeti gyásznap előtti napon, a pápai központi megemlékezés előtt, a pápai Batthyány-reliefhez az „Elsősorban pápai” Városbarát Egylet koszorút helyez el.
-169 esztendővel ezelőtt Batthyány Lajos gróf utolsó éjszakájára készülődött börtöncellájában. A felesége által becsempészett tőrrel öngyilkosságot kísérelt meg, így - a nyakán ejtette sebe miatt - akasztás helyett golyóval végezték ki, ott, ahol ma a budapesti Batthyány-örökmécses áll. Kivégzése azért kapott különös jelentőséget, mert az elnyomó bécsi udvar számára ő jelképezte a független Magyarországot - mondta el Kerecsényi Zoltán, az EpVE ügyvivője, majd egy 28 esztendővel ezelőtti lapban, a „Magyar Cserkész” 1990. októberi számában „Október - Hősök hava” címmel Köntös László gondolatait olvasta fel, illetve Kövy Zsolt egy 25 évvel ezelőtti cikkéből.
A pápai Petőfi emlékek ápolását is szívén viselő „Elsősorban pápai” Városbarát Egylet megjelent csoportja mécseseket gyújtott a pápai Esterházy-kastély előtti Petőfi-szobornál, emlékezve az emlékmű 1973. október 6-i felavatásának idei kerek évfordulójára, valamint alkotójára, Somogyi József Kossuth-díjas szobrászművészre, városunk egykori díszpolgárára is, akinek portréfotóját a meggyújtott mécsesek mellett, a szobor lábához elhelyezték a megjelentek.
A megemlékezésen Aranyosi Ervin: Az aradi vértanúk emlékére című költeményét Vennes Gyöngyi egyleti önkéntes osztotta meg a megjelentekkel.
A Petőfi szobor 45 éve áll az Esterházy-kastély előtt, ezen jeles évfordulóra képeslapot is készíttettek a városbarátok.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-05-24 20:04:16

Egy lány új élete - Könyvbemutató a városi könyvtárban


ajánlott cikk főképe

2019-01-22 20:38:40

Egy csodálatos dolog elején vagyunk, és remélem, a többség látja, hogy most már van mit megvédenünk - Huth Gergely a Polgári Körben


ajánlott cikk főképe

2019-05-03 15:40:33

Pápán forgatott filmek a Magyar Film Napján


ajánlott cikk főképe

2019-06-02 23:46:38

Elindultam szép hazámból...


PÁPA időjárás