A győri Insula Lutheranáról a GYFGK-ben


2018-10-08 23:09:08  | cikk: Babos Petra  | 


A győri Insula Lutheranáról a GYFGK-ben főképe
Szemerei János, a Nyugat-dunántúli Evangélikus Egyházkerület püspöke volt a vendége a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör októberi első rendezvényének.
Mint mondta, Közép-Európában egészen egyedülálló épületegyüttessel büszkélkedhet Győr városa, az Insula Lutheranával. Ez egy olyan épület és egyházi szolgálati műhely, amely az évszázadok során alakult ki.
-Az épületegyüttes közepén egy türelmi rendeletes templom van, mely hasonlít a pápai evangélikus szigetéhez, ami szintén türelmi rendeletes templom. A templomot körülöleli egy olyan épületegyüttes, mely külön-külön is mindegyik egyházi funkciókkal szolgál. Győrben óvoda, általános-és középiskola, illetve szeretetház működik. Ez kifejezi az egyházi szolgálat minden terültét, a kicsi gyermekkortól egészen az idős korig, ez akár szimbolikus is lehet, hogy mindennek a közepén a templom fekszik, amely a tartalmat, a lelkiséget, az igét, a szentségeket ajándékozza nekünk. Győrben ez az épületegyüttes egy kiemelt beruházás keretében újult meg, komoly állami támogatással, közel öt milliárd Ft-ból. Reméljük, a reformáció ünnepének közelében tudjuk majd átadni - tudtuk meg a püspöktől.
A pápai Lutheránus sziget is folyamatosan szépül.
-Boldogok vagyunk, hogy Győrben megújult a sziget, s reméljük, a pápaival is ez fog történni. Pápán az iskolához még hiányzik a tornaterem. Ha elkészül, akkor megszűnik az udvari rész. A tervek ismerete szerint egy belső átépítésre lesz majd szükség, hasonlóan, mint Győrben. Ezek elég költséges átalakítások, amelyekhez komoly összefogásra van szükség - fűzte hozzá Szemerei János.
A tervezést kezdettől fogva a győri evangélikus egyházközség aktív tagja, Ráskai Péter építész végzi. A GYFGK előadásán ő is részt vett, s beszélt a munkálatokról.
A GYFGK soron következő összejövetele október 29-én lesz majd, akkor Unger Tamás alpolgármester lesz a vendég.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-12-06 22:19:24

A fény nyolc napos ünnepe


ajánlott cikk főképe

2018-12-03 19:12:58

Játékos feladatok a fogyatékos emberek világnapján


ajánlott cikk főképe

2019-01-22 13:56:02

Óvodások látogatása az erkeles néprajzi teremben


ajánlott cikk főképe

2019-01-22 19:50:01

Újabb fejlesztések a pápai kórházban


PÁPA időjárás