"Az égbolt nem a csillagoknál kezdődik..."


2018-10-12 00:11:41  | cikk: ha  | 


"Az égbolt nem a csillagoknál kezdődik..." főképe

"..., hanem a fűszálak hegyénél" - ez volt a mottója annak a Jókai-emlékkonferenciának, melyet a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma szervezett. A rendezvény a pápai Jókai-emlékév egyik rendezvénye, mellyel az alma mater nagy mesemondó előtt tisztelgett. - Ez a program nem csupán kulturális, hanem közösségi alkalom - mondta köszöntőjében Ferenczi Alpár igazgatóhelyettes. Hozzátette, hogy a mottót újraolvasva most egészen másként értelmezte A kőszívű ember fiaiból vett idézetet, mint egykor refis diákként, majd azon kapta magát, hogy belefeledkezett a Jókai-regénybe. Mert Jókai Mór ma is hat, gondolatai ma is aktuálisak.

Dr. Praznovszky Mihály előadását az osztályokban is hallhatták a diákok a közvetítésnek köszönhetően

Az előadók sorát dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész nyitotta, aki arról beszélt, miért és hogyan olvassunk Jókait. Dr. Praznovszky Mihály elmondta, hogy ma már mumus Jókai, szinte bűnbak, őt hibáztatják, amiért a diákok nem szeretik a kötelező olvasmányokat. Az, hogy olvassunk Jókait, nem kérdés, az viszont már igen, hogy mely művekkel érdemes kezdeni az ismerkedést - ő például nem A kőszívű ember fiaival kezdené, hanem egy egyszerűbb, rövidebb, könnyebb történettel. Mert ha nem olvassuk Jókait, akkor a nyelvünk is elszegényedik, számos szó kikopik így a használatból. Nem könnyű túljutni a részletes leírásokon, de a türelmes olvasó elnyeri méltó jutalmát és felfedezheti azt a varázslatos világot, ahol Jókai az idegenvezető.

Jókai Mór 1841-42-ben volt a kollégium diákja, ez a helyi kultusz alapja, mondta Mezey Zsolt

Dr. Ács Anna Jókai Mór - hitről és vallásosságról címmel tartott előadást. Saját nyilatkozata szerint Jókai egyfajta régimódi protestáns lehetett; kálvinista, régi puritán, természetből, meggyőződésből. Sokat látott, sok dolgot átélt, ezért hitt a gondviselésben, ez jelenik meg írásaiban is. Mezey Zsolt főkönyvtáros a pápai Jókai kultuszról beszélt. 1880-ban helyezték el a Jókai-házon az emléktáblát, az volt a tiszteletnek az első jele. Majd 1881-ben az írót meghívták a színház avatására: sajnos nem tudott ott lenni az ünnepségen, de verset írt az alkalomra. Többször is járt Jókai Mór rokonlátogatóban Pápán, 1893-ban megalakult a nevét viselő kör, melynek javaslatára ebben az évben a város díszpolgára lett az író. 1931-ben avatták fel a református gimnázium épülete előtt álló mellszobrát, ezen a rendezvényen Horthy Miklós kormányzó is részt vett.

A konferenciára megtelt a gimnázium díszterme

Dr. Jókay Károly közgazdász a család pápai legendáriumáról szólt, hisz mint mondta, tulajdonképp már a hetedik generáció kötődik a kollégiumhoz: szépapja egykor ükapját és üknagybátyját ide küldte tanulni, s aztán az államosításig több Jókai-leszármazott is Pápára járt iskolába. A kapcsolat azonban ma is élő, mert édesapja halálakor azt kérte, hogy hozzanak létre egy alapítványt, mellyel a pápai kollégium tehetséges, de szerényebb körülmények között élő tanulóit támogatják. Ennek már több mint 20 éve, azóta 60 diákot segített az alapítvány. A rendezvény zárszavában dr. Hermann István önkormányzati képviselő hangsúlyozta: reméli, hogy Jókait olvasni ismét divat lesz, mint ahogy egykor valóban az volt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-05-21 13:50:45

A tarczys Hatvani Márk országos első helyezett informatikából


ajánlott cikk főképe

2020-03-17 15:35:49

Csak sürgős műtéteket, beavatkozásokat végezhet a kórház


ajánlott cikk főképe

2020-05-20 21:32:45

Településkapuk és lámpás kereszteződés


ajánlott cikk főképe

2020-06-19 11:04:55

Holnap nyit a Kékfestő Múzeum megújult kiállítása