Szakmai nap az óvodapedagógusoknak


2018-10-13 21:22:32  | cikk: Babos Petra  | 


Szakmai nap az óvodapedagógusoknak főképe
A Pápai Városi Óvodák Intézménye és a Pápa Város és Vonzáskörzete Óvodapedagógusainak Egyesülete évente két alkalommal szervez szakmai napot, nyár elején és ősszel. Az őszi szakmai nap fókuszában a család és az intézmény közötti kommunikációja állt. Az egész napos rendezvényen közel kétszázan vettek részt. A szakmai napnak a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházterme adott otthont, amely több neves vendég előadóval zajlott az egész napos program.
Csákvári Judit, a Pápai Városi Óvodák vezetője köszöntőjében elmondta, a mai nap különleges volt, hiszen az eddigiektől eltérően tágabb körben hirdették meg a szakmai programot, hiszen meghívták a Székesfehérvári Pedagógiai Oktatási Központ segítségével a körzet óvónőit és jöttek a Magyar Pedagógiai Társaság Kisgyermeknevelési szakosztályától is.
-A program célja, hogy olyan előadásokat hallgassanak meg, amelyek a leginkább aktuálisak és érdekesek a számukra, valamint érintik az esetleges változásokat. Fontos, hogy a szakmai napokon kommunikáljunk egymással, tapasztalatot cseréljünk, így megismerjük egymás munkáját, s ki tudjuk építeni egymással azt az együttműködést, amely segíti a mindennapi munkánkat - tudtuk meg Csákvári Judittól, aki hozzátette, idén 15 éves a Pápa Város és Vonzáskörzete Óvodapedagógusainak Egyesülete, melynek szervezésében ez volt az utolsó konferencia, hiszen az egyesület megszűnik. Szakmai programok természetesen a jövőben is lesznek, csak nem az egyesület szervezésében.
Unger Tamás alpolgármester köszöntőjében elmondta, Pápa, a Dunántúl Athénje és iskolaváros is egyaránt.
-Mindennek az alapját az óvoda jelenti. Az első nyolc év meghatározó a gyermek életében, melyből hármat az óvodában tölt el az apróság, ezért fontos, hogy milyen impulzusokat kap ott. Pápa Város Önkormányzata 2013-ig volt az iskolák fenntartója, azután állami fenntartásba kerültek az intézmények, de szerencsére, az óvodák nem kerültek be ebbe. Büszke fenntartói vagyunk az óvodáknak azóta is. A Pápai Városi Óvodák a szellemiségében, szakmaiságában túl mutat azon a szerepen, amit egy óvodától elvárunk, s olyan szakmaiságot mutat fel nap mint nap, amelyre joggal lehet büszke a város. A szakmai nap kiváló alkalmat ad arra, hogy azzal foglalkozzanak, amiért ebbe a hivatásba beleszerettek. Olyan dolgokról beszéljenek, amely meghatározza a hétköznapokat, s amelyek meghatároznak bennünket. Szakmai előadásokkal bővül az a tudás, amelyet a hétköznapok munkájába be lehet építeni. Az óvodának olyan népesség megtartó ereje van, amely a lakosság bővülését, megmaradását eredményezi - mondta Unger Tamás, majd tartalmas és sikeres tanácskozást kívánt.
A szakmai nap fővédnöke Egyházi Andrea, a Pápai Tankerület igazgatója volt.
-Alapfokú oktatási intézményeink „előszobája” az óvoda, ekkor találkozik minden gyermek általában először a családon kívüli környezettel, ahol rendkívül hálás feladat óvodapedagógusnak lenni. Nagyon szimpatikusak a mai szakmai nap modern témái, hisz rendkívül aktuálisak és fontosak a kisgyermekkori nevelésben. Az óvodai légkör meghatározza az együttműködést, az intézményben tartózkodást, ugyanis ha az élmény lesz a gyermeknek, akkor könnyebben tanul és fogad el bármit és bárkit. Természetesen a teljességhez nagyon fontos az óvodapedagógus és a szülők kapcsolata, hogy kiegészítsék egymást a gyermek nevelésében. Ugyanakkor hangsúlyt kell fektetni a konfliktuskezelésre, ha ezzel találkozik a pedagógus a szülő között. Amennyiben nincs együttműködés, úgy a gyermekre hatással van, egyfajta „zavar” keletkezik benne. Örömmel tölt el, hogy egyik szekcióülés témája napjaink egyik legnépszerűbb közösségi portálja, a Facebook. A használatát sajnos tapasztaljuk, hogy már egyre korábban megkezdik a fiatalok, ugyanakkor fontos felhívni a figyelmet annak veszélyeire és káros hatásaira (úgy mint gyermekbántalmazás) Ne csak beszéljünk róla, hanem valóban tegyünk is meg mindent gyermekeink védelme érdekében. Ezért kapcsolódik ehhez két szekcióülés témája is. Az IKT eszközök szerepe már óvodás korban kezdődik, egyfajta korszellem, elvárás, mivel a jövő hétköznapjainak természetes eszközeiről beszélhetünk. Tudom, hogy fontos szerepet játszanak a gyermekek életében ezek az eszközök és bizonyosan lehet jól is használni a nevelésben, de nekünk felnőtteknek fontos az odafigyelés, a kontroll szerep a megfelelő mennyiségű és idejű használatra. Jól tudjuk itt pedagógusok mindannyian, hogy ugyanannyi káros hatása is van a gombok, billentyűk nyomogatásának, hisz a tableteken keresztül az érzelmek nem eljuttathatóak, a szóbeli kommunikáció eléggé szegényessé válik. A 21. századi modern technológia fejlődése mellett észre sem vesszük a fenntarthatóság, környezetkárosodás társadalmi problémáját. Éppen ezért kilépve az elektronikai kütyük használatából, érdemes figyelmet szentelni arra, hogy környezettudatos gyermekeket, jövő nemzedéket neveljünk, hisz az ő jövőjük, az ő életükben lesznek komoly problémák ezen a területen - emelte ki a tankerület igazgatója, aki beszédét egy kínai közmondással zárta mi szerint: „Egy gyermek élete olyan, mint egy papírlap, melyen minden arra járó nyomot hagy”.
A délelőtt folyamán Nevelés és/vagy nevetés! Humorral a pedagógiában dr. Varga László PhD. habil, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar tartott előadást, aki beszélt a kisgyermekkori idegrendszer fejlődésről, hiszen a tudomány sok újat fedezett fel köszönhetően a rendkívül fejlett műszerezettségnek. Szó esett a boldogságpedagógiáról, a bátorító pedagógiáról. Mint mondta, a boldogság nagyon fontos, hiszen folyamatosan keressük, várjuk.
-Sokszor megfogalmazódik, hogy vissza kellene térni ahhoz, ahogy nagyapáink neveltek bennünket, vagyis meséket kéne mondani a gyereknek. Ez van rájuk a legjobb hatással. A nevetés, a mosoly nagyon jót tesz a gyermeknek, jótékony hatással van az emésztésre, hangulatjavító. A humoronak igenis van helye az osztályteremben. A humor olyan eszköze a pedagógiának, ami segíti a túlélést - tette hozzá a szakember.
Ezt követően Prof. dr. Héjj Andreas, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanárra tartott előadást, Az intézmények légköre és a felfedezés öröme” címmel, majd Tóth-Merza Katalin, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar tanársegédje beszélt A pedagógus-szülő kapcsolat szerepe a gyermekbántalmazás megelőzésében.”
Délután szekcióülések témájában Mundy Péter, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar tanársegédje tartott előadást a Konfliktuskezelési elvek és technikák a pedagógus-szülő viszonyban címmel, valamint dr. Molnár Katalin, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar intézményigazgatója, egyetemi docense Fenntarthatóság, környezeti nevelés pedagógiai kérdéseiről beszélt. Horváth Tamásné óvodapedagógus, a Zuglói Óperenciás Óvodából és Nagy Ildikó Mária mester óvodapedagógus, vezető szaktanácsadó Oktatási Hivatal Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ képviseletében az IKT eszközök az óvodában témában beszélt. Kissné Dr. Zsámboki Réka Phd., a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar egyetemi docense „ Lájkoltalak a Facebookon” A hagyományos és újszerű kapcsolattartási formák helye és szerepe a család és az óvoda kapcsolatrendszerében címmel tartott érdekfeszítő előadást, aki mint mondta, a mai világban beszélhetünk okostelefonokról, okos babáról, de ahhoz, hogy okos világban tudjunk élni, okos pedagógusok is kellenek.
-A mai digitalizált világban egyre több olyan technikai eszközt használunk, amelyek a segítségünkre vannak, viszont nem mindig vagyunk tisztában ennek veszélyeivel. A Facebook közkedvelt megosztó portál, de hasznos lenne ismerni azt, hogy illő-e az óvodában a kapcsolattartási formák közé venni ezt. Egy gyermek nem cselekvőképes, de jogképes, így joga van eldönteni, hogy megjelenhet-e egy nyilvános felületen vagy nem. Arra is ügyelni kell, mit is szabad megosztani és mit nem. Szóval vigyáznunk kell gyermekeinkre, az ő arcukra, személyiségükre, mert nem biztos, hogy ők még el tudják dönteni, hogy szeretnének közszereplők lenni - emelte ki a szakértő, majd hozzátette, érdemes zárt csoportokat alkotni, s ott kommunikálni a szülőknek az óvodával.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-08-06 20:52:24

20-ra emelkedett a pápai és Pápa környéki fertőzöttek száma


ajánlott cikk főképe

2020-07-03 11:02:23

Megrongálták a piac fémszerkezetét (frissítettük cikkünket)


ajánlott cikk főképe

2020-06-18 17:14:26

Osztályonként vették át a bizonyítványokat a Weöresben


ajánlott cikk főképe

2020-05-28 17:35:05

7 milliárd forint