"Én elsősorban református lelkész vagyok" - Kávéházi beszélgetés Köntös Lászlóval


2018-10-18 22:40:33  | cikk: ha  | 


"Én elsősorban református lelkész vagyok" - Kávéházi beszélgetés Köntös Lászlóval főképe

Református lelkész. A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek igazgatója. A Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője. Ez az időrendi sorrend. A főjegyzői és az igazgatói poszt jól megfér egymás mellett, de az első helyen református lelkész áll, az az alap, vallja Köntös László. A Kávéházi beszélgetések sorozat második vendége ő volt, Mátyus Aliz kérdezte egyházról, Istenről, munkáról és hitről. Az alkalom helyszíne azúttal is a Pannonia Reformata Kávézó volt.

Köntös László rendhagyó pályát futott be: szolgált lelkészként Körmenden, dolgozott újságíróként, főszerkesztő-helyettesként a Reformátusok Lapjánál, aztán Amerikában volt gyülekezete, 1991 és 1993 között a michigani Allen Park lelkésze volt, 1993-ban került Pápára a Gyűjtemények élére, 2008-ban pedig főjegyzővé választották. A püspök helyetteseként többek közt sajtóügyekkel, kommunikációval, könyvkiadással, konferenciák szervezésével foglalkozik - ezek a feladatok kifejezetten közel állnak hozzá.

Mátyus Aliz, a beszélgetéssorozat ötletadója, szervezője beszélgetett Köntös Lászlóval

A pályája nem tipikus, de ő maga sem az. Szellemi fölénye, fanyar, gyakran cinikus humora, világot kritikával szemlélő lénye, konzervatív értékeket képviselő, nyitott egyénisége a 25 év alatt a pápaiak számára is ismerős lett. Elfogadta és befogadta a város, a református közösség. Hogy milyen karakter? Határterület, éppúgy mint a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei: az egyháznak egy olyan érintkezési felülete a külvilággal, mely egészen sajátos. Egy kicsit olyan, mint a múzeum, hisz ő is ott van benne - az 500 éves reformáció gondolatai, lelkisége, hite ötvöződik a jelenkorral, annak értékeivel. A Gyűjtemények részei, a könyvtár, a levéltár és a múzeum komoly szakmai háttérrel, infrastruktúrával, képzett szakembergárdával rendelkezik, ahol a tudományos munka mellett ugyanakkora szerep jut a szellemiségnek is.

Örök kamasz, de nem a lázadó, forradalmár típus, hanem a kérdező, kíváncsi, reflektáló, a szó jó értelmében provokáló, szellemi kihívásokat kereső kamasz. Vezetőként nem tartja magát mindentudónak, azt viszont nagyon jól tudja, hogy hogyan válassza meg munkatársait. Aki tenni és dolgozni akar, azt támogatja, segíti előrelépni. A nap csak 24 óra az ő számára is, de kihozza belőle a maximumot. Hobbija nincs, az írás az, ami kikapcsolja. Több mint hat évvel ezelőtt néhány lelkésztársával létrehozta a Reposztot, a blogot, ahol dunántúli lelkészek és lelkészfeleségek írják le, hogy mit gondolnak a világról, a blogot, ahol a klérus nem papol, hanem gondolkodik, megoszt, reagál. Köntös Lászlóé a vasárnap, akkor az ő írásai jelennek meg, vannak, akik ezzel indítják a pihenőnap reggeleit egy kávé mellett. Hat írásban és élőszóban is.

"... akinek van, annak adatik, akinek nincs, attól az is elvétetik, amije van..."(Lukács 8,16-18) - ez az egyik ige, ami fontos Köntös László számára: minden élethelyzetben meglátni azt, amit kapott az ember és hálát adni érte.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-25 17:04:45

Minden út a Forrás tanösvényhez vezet


ajánlott cikk főképe

2020-04-20 19:37:09

Dr. Áldozó Tamás: Minden városi óvoda fogad kisgyermekeket


ajánlott cikk főképe

2020-06-03 13:18:05

Kedd óta ismét kinyitottak az iskolák, bár a digitális munkarend megmaradt


ajánlott cikk főképe

2020-06-25 16:46:22

Ruha-és lakberendezési adományt hozott a Teuton Lovagrend