A közgázosok nyerték meg a városi Jókai-vetélkedőt


2018-10-25 21:41:50  | cikk: Babos Petra  | 


A közgázosok nyerték meg a városi Jókai-vetélkedőt főképe
A Pápai Szakképzési Centrum Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma szervezte meg a Jókai-emlékévhez kapcsolódva a Jókai vetélkedőt a város középiskolásai számára.
A rendezvénynek a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházterme adott otthont. A program elején Berta Ildikó tagintézmény-vezető köszöntötte a megjelent hat csapatot és kísérőiket.
Mint mondta, Pápa és középiskoláinak hírnevét az elmúlt évtizedekben nagy nevek vitték szerte az országban. Példa erre többek között a Jókai- emlékév, mely a közgázosok számára egybefonódik az iskola 80 éves fennállásának ünnepével.
-Méltónak lenni elődeinkhez, közintézményeink, iskoláink névadóihoz, nem kis feladat. A tanulmányi versenyekben országosan mérhető, egymást inspiráló, nemes vetélkedés már kimondhatatlanul is létezik, él a különböző múltra visszatekintő türrös, petőfis, refis, batthyányis, acsádys és közgázos diákok, tanárok között. Hagyományteremtő szándékkal, kissé továbbgondolva állították össze kollégáim a középiskolák közötti Jókai vetélkedő feladatait. A célunk az volt, hogy ne csak versenyezzünk, hanem a jövőben ünnepeljünk is együtt névadóink és iskolánk születésnapján. Hiszen mindannyian egy célért munkálkodunk, létezünk. A városunkban tanuló gyermekek jelenéért és jövőjéért. Ők a mi közös érdekünk. A mai Jókai vetélkedőt ennek a szellemében terveztük, alakítgattuk, gondolva nem csak a mára, és nem kizárólag a középiskolákra, hanem városunkra, Pápára is - emelte ki Berta Ildikó, majd hozzátette, a vetélkedő végére Jókai Mór regényeiből választottak ki párat, azokból is egy-egy jelenetet. Ezeket összefűzve, csokorba kötve, ezzel a Közgáz 80 éves évfordulójának ünnepét, valamint Jókai 125 évvel ezelőtt történt pápai díszpolgárrá avatásának évfordulóját a november 30-i gálaműsoron együtt, közösen méltón ünneplik meg.
Berta Ildikótól megtudtuk, a versenyre volt előzetes feladat is, a diákok életrajzi adatokból készültek, de négy könyvet is el kellett olvasniuk, a Kőszívű ember fiait, az Aranyembert, az Egy magyar nábobot és a Kárpáthi Zoltánt is. Szeptember közepéig egy közös Facebook-os csoportot kellett létrehozni, ahol plusz előzetes feladatokat kaptak négy héten keresztül.
A vetélkedőn négyfős csapatok versengtek, a feladatok rendkívül változatosak voltak, szerepelt villámkérdés, activity, kvíz, totó és filmrészlethez kapcsolódó feladvány is a jelenetek mellett.
Varga András, a Pápa Városi Televízió intézményvezetője, főszerkesztője, a játék vezetője elmondta, a feladatokat túlnyomó többségében a közgázos magyartanárok állították össze, de ő is besegített abba, hogy a régi diákpárbajok mintájára bonyolítsák le a versenyt.
-A Jókai vetélkedő nagyon tartalmas volt, komoly előkészületeket igényelt a diákok részéről. Azt gondolom, ha valaki erre becsületesen felkészült, s elolvasta a Jókai-regényeket, az már biztosan nyert - emelte ki Varga András.
Baky Boglárka, a Petőfi Sándor Gimnázium csapatának egyik tagja elmondta, az iskolában magyar fakultációkon készültek a versenyre, mindenkinek megvolt a maga feladata, hogy mit kell elolvasnia és melyik filmet kell megtekinteniük. Bogi elárulta, a színdarabot hosszú ideig készítették elő, de szerinte jól sikerült. Mint mondta, ő nagyon kedveli Jókait, s szívesen is olvassa, kedvence az Egy magyar nábob.
A zsűri elnöke Bódi Lászlóné, a Jókai Kör egykori főtitkára volt, az ő munkáját Mayerné Pátkai Tünde, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziumának igazgatóhelyettese és Mezei Zsolt, a Pápai Református Gyűjtemények könyvtárvezetője segítette.
Mayerné Pátkai Tündétől megtudtuk, nagyon színvonalas volt a verseny, sokszínű feladatokkal.
-Talán már nem az adatokban a legügyesebbek a diákok, hanem a kreativitásukra építenek. Örülök a kezdeményezésnek, s remélem, lesz folytatása a jövőben is. Ez egy kiváló alkalom volt arra, hogy a középiskolák közelebb kerüljenek egymáshoz - tette hozzá a zsűri egyik tagja.
A vetélkedőt végül a közgázos csapat nyerte meg, második a Refi, míg harmadik helyen a Türr Gimnázium csapata végzett.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-24 09:25:12

Mától a negyven év felettiek kapnak textil szájmaszkot


ajánlott cikk főképe

2020-04-09 22:48:55

Az országos központi készletből is kap védőfelszereléseket az ESZI


ajánlott cikk főképe

2020-02-18 20:03:12

Emlékállítás a rendszerváltásnak


ajánlott cikk főképe

2020-05-01 09:45:58

Egyházi Andrea: Minden intézményünk készen áll az érettségi vizsgák szabályos és biztonságos megtartására