Segítség a pályaválasztáshoz


2018-10-26 22:01:19  | cikk: HuHa  | 


Segítség a pályaválasztáshoz főképe
A Veszprém Megyei Kormányhivatal huszadik alkalommal szervezett pályaválasztási kiállítást, melynek ezúttal két helyszíne volt, október elején Veszprémben, ma pedig Pápán tartották meg a végzős általános iskolások és szüleik részére szóló rendezvényt Kezedben a jövőd címmel. A szervezők minden iskolába, minden diákhoz eljuttatták a kiállítás szórólapját, így hatalmas volt az érdeklődés a Városi Sportcsarnokban tartott programon. A kiállításon 36 középfokú oktatási és képzőintézmény mutatta be kínálatát, rajtuk kívül pedig a rendőrség, a honvédség is képviseltette magát, képzőhelyként megjelent az Audi, jelen volt a Pedagógiai Szakszolgálat, a szervezők pedig olyan szolgáltatásokkal is készültek, mint a grafológia és a pályaorientációs tanácsadás.
A járási hivatal vezetője köszöntötte a diákokat és az intézményeket

A pályaválasztási kiállításon Feketéné Földi Judit, a Pápai Járási Hivatal vezetője köszöntötte a megjelenteket, beszédében arról szólt, hogy a programot a fiatalok képzési és elhelyezkedési esélyeinek növelése érdekében szervezik meg immár két évtizede, a rendezvény kiemelt eseménye a Veszprém Megyei Kormányhivatalnak.
-Célunk, hogy a lehető legtöbb hasznos információval segítsük a pályaválasztás előtt álló fiatalokat. Megismerhetik a középokú tanintézmények képzési kínálatát, információt kaphatnak a képzések feltételeiről, részt vehetnek a szakmák bemutatóján. Bízom abban, hogy olyan döntésekhez segíthetjük őket, amellyel megtalálják biztos megélhetésüket, boldogulásukat - mondta, majd Konfuciuszt idézte: Válassz olyan munkát, amit szeretsz csinálni és soha életedben nem kell dolgoznod!
Az iskolák diákjai is részt vettek az oktatási intézmények népszerűsítésében

A rendezvényt Áldozó Tamás polgármester nyitotta meg, aki úgy fogalmazott, a rendezvény sikerét az a sok találkozás adhatja, mely a fiatalok és az iskolák között ma megtörténik. Ezeknek a találkozásoknak lehet az az eredménye, hogy a fiatalok jó döntést hoznak és a következő, középiskolás éveiket abban az intézményben töltik, mely leginkább megfelel az érdeklődésüknek.
-Az tud jó munkahelyre kerülni és szép jövedelemre szert tenni, aki felkészült erre. A felkészülésnek több módja van, de az biztos, hogy a valamilyen szakmában szerzett jártasság, valamely hivatásban szerzett tudás ennek a garanciája lehet.
Interaktív módon szólították meg az iskolák a leendő diákokat

A kiállításon valamennyi pápai középiskola bemutatkozott, de itt voltak a megye középfokú oktatási intézményei is, sőt a megyén túlról is érkeztek iskolák, hogy képzéseiket népszerűsítsék a hetedik és nyolcadik osztályosok között. A kiállítók szórólapokon adtak tájékoztatást a tanulható szakmákról, szakirányokról, de nagyon sok helyen egy-egy szakmába a gyakorlatban is belekóstolhattak, akár játékos feladatok formájában, akár úgy, hogy kipróbálhatták magukat a különböző munkafolyamatokban. Az is jellemző volt az iskolákra, hogy nemcsak pedagógusok ajánlották a képzéseket az érdeklődőknek, hanem saját diákjaikat is elhozták, hogy ők meséljenek iskolájukról, tanult szakmájukról.
A Mező tucatnál is több képzést kínál

Így tett a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola is, amely tucatnál is több szakma elsajátítását kínálja a diákoknak szakgimnáziumi és szakközépiskolai képzés keretében és ebből egy kis gyakorlati ízelítőt is hozott.
-Csak szakközépiskolai képzési rendszerben 13 féle szakmát kínálunk a mezőgazdaság, az erdészet és az élelmiszeripar területéről. A már meglévő képzések mellett újként indítjuk a pék-cukrász és a virágkötő-virágkereskedő oktatást. Szakgimnáziumban a szokásos képzéseinket ajánljuk, így a mezőgazdasági gépésztechnikus, mezőgazdasági technikus, erdész technikus képzést és a következő tanévtől elindítjuk az élelmiszeripari technikus képzést. Valamennyi szakma oktatásához megvannak a tárgyi és szakmai feltételeink - mondta el Gál Imre igazgató, aki kiemelte, minden náluk oktatott szakmával el tudnak helyezkedni a diákok a munkaerőpiacon. Arról is szólt, a mezőgazdasági gépészképzés hiányszakmás képzés, az ezt a szakmát tanulók ösztöndíjat is kapnak.
Henger Petra a lovász szakmát ajánlotta jó szívvel

A Mező standjánál nagy volt az érdeklődés a rendezvényen - erről számolt be Scheller György gyakorlati
oktatásvezető. Mint mondta, száznál is több általános iskolás látogatott el hozzájuk.
-Elsősorban a jövőre újrainduló pék-cukrász képzés iránt érdeklődtek a diákok, de sokan voltak kíváncsiak a lovász, a mezőgazdasági gépész és az erdészképzésre is.
Hozzátette, egy ilyen kiállítás fontos az iskola számára, hiszen egyszerre nagyon sok gyermek találkozik az intézmény nyújtotta képzésekkel, de a Mező több pályaválasztási nyílt napot is tart, részt vesznek a Szakmák éjszakája kezdeményezésben, sőt felkeresik az általános iskolákat is.

A Mező négy diákkal érkezett a kiállításra, hogy a pályaválasztás előtt állók kortársaiktól is hallhassanak az iskoláról. Hinger Petra lovászként végzett, most érettségire készül.
-Meséltem a lovászképzés elméleti és gyakorlati részéről, arról, hogy milyen feladatai vannak egy lovásznak. Azt is elmondtam az érdeklődőknek, hogy azért jó a Mezőbe járni, mert jó a közösség, a tanulás mellett vannak sportolási lehetőségek és sok a közösségi program is az iskolában - osztotta meg velünk és arról is szólt, volt olyan érdeklődő, aki célirányosan erre a képzésre volt kíváncsi, mások csak tájékozódtak a lehetőségekről.
Major Dominika iskolatársával édesipari termékgyártónak tanul, ők a pék-cukrász képzést népszerűsítették, méghozzá különböző apró édességek készítésével, amibe bevonták a pályaválasztás előtt állókat is.
-Mézeskalácsot díszítettünk, kókuszgolyót csináltunk, kekszes almapudingot készítettünk az érdeklődőkkel közösen. Természetesen az elkészített édességet hazavihették vagy megehették - mesélte Dominika.
Újra indul a pék-cukrász képzés a Mezőben, ebből is kaptak ízelítőt az érdeklődők 

A kiállítás forgatagában találkoztunk a Nagyacsádról érkezett Gyimóti Dorinával és Csákvári Zsófiával, mindketten végzős általános iskolások. Zsófi a Mező édesipari termékgyártó és cukrász képzésére volt kíváncsi, de érdeklődött a Közgáz irodai titkár képzése iránt is.
-Ezek a fő irányok számomra, de minden pápai középiskola standjára ellátogattam és sok hasznos információt kaptam - mesélte.
Dorinának és Zsófinak konkrét elképzelése van a jövőről, de örömmel tájékozódtak a kiállításon

Dorina is konkrét elképzelésekkel érkezett a kiállításra, őt a turizmus érdekli, idegenvezető szeretne lenni, ehhez keresett iskolát, de a csecsemőgondozói szakma is szóba jöhet nála, sőt a gimnáziumi képzés iránt is érdeklődött.
-Olyan szakmát akarok választani, amit majd 18 évesen is szívesen csinálok - mondta bölcsen.
A diáklányok szerint nagyon hasznos volt a kiállítás azok számára is, akiknek már van elképzelésük a jövőről, de azoknak még inkább, akik még tanácstalanok azzal kapcsolatban, hogy merre induljanak tovább az általános iskola után.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-05-11 19:52:38

Képviselők az épülő atlétikai centrumnál


ajánlott cikk főképe

2020-05-21 13:50:45

A tarczys Hatvani Márk országos első helyezett informatikából


ajánlott cikk főképe

2020-03-30 14:37:43

Nincs igazolt beteg Pápán, elmarad a testületi ülés, holnaptól nem kell parkolási díjat fizetni - sajtótájékoztatót tartott a polgármester


ajánlott cikk főképe

2020-04-10 19:57:42

Nem lesznek nyilvánosak a szentmisék húsvétkor sem