"Csak tiszta forrásból..." - hagyományőrző nap Pápán


2018-10-29 20:07:30  | cikk: ha  | 


"Csak tiszta forrásból..." - hagyományőrző nap Pápán főképe

"Csak tiszta forrásból..." - ezzel a címmel szervezett hagyományőrző napot Pápán a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület. A csoport 1982-ben szerveződött, 1989-ben alalkult egyesületté. Jelenleg 86 tagot számlál, akik közt ott van a pápai Lőrincz Péter szövőszék-készítő mester és a takácsi Bakó Ildikó tojásfestő népi iparművész is. A közösség fontos feladatának tekinti, hogy hagyományainkat, népművészeti értékeinket minél több helyen bemutassák. Sikerrel pályáztak a Nemzeti Kulturális Alapnál, így városunk már a hetedik állomása a megyejáró hagyományőrző körútnak. Sümegen például a fazekasság volt a téma, Zircen a fafaragás, Pápán pedig a kékfestő, ezért is volt a program helyszíne a Kékfestő Múzeum.

Zsűrizett alkotások kaptak helyet a tárlatban

A hagyományőrző nap megnyitóján részt vett dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Papp Tamás, a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság elnöke is. Köszöntőt Áldozó Tamás polgármester mondott. - A sokszínűség megőrzésében mindig élen járt a magyar nemzet. De ez a sokszínűseg nem elválaszt, hanem összeköt. Rácsodálkozunk arra, hogy milyen egy-egy viselet, milyen egy kézműves munka, szőttes, milyen egy fafaragás a Kárpát-medence különböző pontjain, de azzal a büszkeséggel csodálkozunk rá, hogy abban a pillanatban tudjuk, hogy a miénk. Egy tőről fakadnak ezek az alkotások, ugyanazok a történetek, ugyanazok a mesék, ugyanazok a mítoszok vannak mögöttük, ugyanazt mesélik el, csak más és más eszközökkel. S ez teszik Önök is. Köszönjük, hogy őrzik, életben tartják azt, ami megmaradt nekünk - mondta Áldozó Tamás.

Többek közt a csipkeverés folyamatát is megtekinthették a látogatók a népművészeti bemutató keretében

A hagyományőrző nap részeként kiállítás is nyílt a tagok munkáiból. A tárlatot dr. Laczkovits Emőke néprajzkutató nyitotta meg. - Jelen kiállítás a kézzel készített tárgyak dicséretét sugározza, amelyek tehetséggel, értelemmel, ízléssel, a fáradságos munka jól megérdemelt eredményével jelennek meg valamennyi alkotásban. Ember és anyag, alkotó és alkotás bensőséges kapcsolatáról árulkodnak, tükrözve az egyén, valamint a közösség összetartozását, jelezve azt az utat, amelyet nemzedékek jártak be és amely nemzedékeket kapcsol egymáshoz az azonos anyanyelvi közösségben. Valamennyi itt látható művészi tárgy része műveltségünknek, tartozékai önismeretünknek, jelzik a szűkebb-tágabb szülőföldhöz, a hazához és a nemzethez tartozást. Ugyanakkor méltó követeink az emberiség kultúrájában, kulturális közösségében. Folytonosságot képviselnek múlt és jelen között olyan kötődéseket hordozva, amelyek egyszerre tartanak meg magyarnak és európai kereszténynek - mondta a néprajzkutató.

A szakmai konferencia számos érdekes témát kínált

A hagyományőrző nap második részében előadásokat hallhattak az érdeklődők. Többek között szó esett a megye népművészeti kutatásának eredményeiről, a fafaragás hagyományairól is. Pápai előadó is volt, Müller Anita, a PRK Tánc-Lánc AMI igazgatója Réthei Prikkel Marián bencés paptanárról beszélt, aki Pápán is tanított és széles körű, alapvető fontosságú gyűjtőmunkáján alapul mai néptánckutatásunk is. A kékfestő mesterségről a győri kékfestő népi iparművész, Tóth Ildikó tartott előadást. A nap kísérőprogramja volt a népművészeti bemutató, a látogatók bepillantást nyerhettek az egyes mesterségek fogásaiba.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-03-20 09:47:37

Szünetelnek a nyilvános szentmisék a katolikus templomokban


ajánlott cikk főképe

2020-01-14 17:57:15

Folyik az új lakcímkártyák kiadása


ajánlott cikk főképe

2020-01-13 14:46:22

Új autót kaptak az önkéntes tűzoltók


ajánlott cikk főképe

2020-02-14 20:34:10

Kitüntetések és költségvetés - Ülésezett a képviselő-testület