A Szent Benedek Plébánia története képekben


2018-11-06 18:12:05  | cikk: pi-pa  | 


A Szent Benedek Plébánia története képekben főképe
A Szent Benedek Plébánia alapítása óta eltelt hetven év emlékezetes pillanatainak, jeles személyiségeinek állít emléket az a kiállítás, amelyet ma délelőtt nyitottak meg a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola aulájában.
A rendezvényen megjelenteket Ferenczi Kálmán intézményvezető köszöntötte, majd Szijjártó László esperes, plébános szólt a plébánia hetven évéről. Mint mondta, a kiállítást elsőként a Munkácsy-iskola aulájában mutatják be, mivel hetven évvel ezelőtt innen indult minden. 1945. karácsonyán a Tókert első szentmiséjét ebben az iskolában mutatták be, s az intézménnyel azóta is töretlen a kapcsolatuk.
- 1948-ban nem volt dicsőség plébániát alapítani. Amikor államosították az egyházi iskolákat, feloszlatták a szerzetesrendeket, a Fő utcai bencés rendház néhány szerzetese elkezdte szervezni a tókerti Szent Benedek Plébániát. Mindezt egy olyan korban, amikor nem volt könnyű ezt megtenni - mondta Szijártó László, majd hangsúlyozta, a Tókert máig egy nagyon összetartó városrész.
A plébános úgy fogalmazott, ahogy akkoriban, úgy ma sem könnyű kereszténynek lenni, annak ellenére, hogy most nincs diktatúra. De kötelességünk és feladatunk az őseink hitéből táplálkozni és azt továbbadni a következő generációnak.
A kiállítást Unger Tamás alpolgármester nyitotta meg, felidézve, hogy a kezdetekkor az egykori Bencés Gimnázium tanárai munkálkodtak a plébániai közösség létrehozásán, így nem véletlen a Szent Benedek Plébánia elnevezés. Az alpolgármester elmondta, hazánk történetének egyik legsötétebb időszakában született meg az az igény a Tókertben, hogy plébániát hozzanak létre. Unger Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy a kiállítás bemutatja azokat a plébánosokat, és fontos személyeket, akik az elmúlt évben a tókerti közösségért tevékenykedtek, megindító képekkel illusztrálva a plébánia történetét, s a templom és a plébániaépület fejlődése is nyomon követhető a kiállítás anyagának segítségével. Az alpolgármester beszédének végén az összefogás plébániájának nevezte a Szent Benedek Plébániát.
A rendezvényen köszönetet mondtak mindazoknak, akik segítséget nyújtottak a kiállítás megvalósításához. Köztük Unger Tamásnak, dr. Hermann Istvánnak, Váminé Molnár Emmának, Császár Csillának, Répásné Ihász Mariannak, Iványi Andreának, Ferenczi Kálmánnak, Legény Miklósnak, Oláh Dánielnének és Oláh Sándornénak.
A kiállítás-megnyitón közreműködtek a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és a Türr István Gimnázium diákjai és Kincses László.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-03-21 10:17:27

Koszorút helyeztek el Kossuth Lajos halálának emléknapján


ajánlott cikk főképe

2019-05-27 21:21:48

Fidesz, DK, Jobbik - választási eredmények


ajánlott cikk főképe

2019-04-25 21:18:12

Akiknek a néptánc az életük


ajánlott cikk főképe

2019-06-07 13:16:12

Játék, élmény, szórakozás - Jövő hétvégén ismét Játékfesztivál


PÁPA időjárás