Tájékoztató előadás polgármestereknek a Magyar Falu Programról


2018-11-21 18:44:39  | cikk: HuHa  | 


Tájékoztató előadás polgármestereknek a Magyar Falu Programról főképe
A pápai Városháza ülésterme adott otthont annak a konferenciának, melyet ma délután tartott Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, aki dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő meghívására érkezett városunkba. A rendezvényen a választókerület kistelepüléseinek vezetői ismerkedhettek meg a Magyar Falu Program részleteivel, a jövőbeli perspektívákkal.
A választókerület telpüléseinek vezetőit várták a rendezvényre
 
A rendezvényen házigazdaként Áldozó Tamás polgármester köszöntötte a településvezetőket, majd dr. Kovács Zoltán szólt arról, hogy a Magyar Falu Programot ismertető konzultációsorozat immár 1500 településvezetőhöz juttatta el az információkat és örömére szolgál, hogy választókerületének településvezetői Pápán egyeztethetnek a részletekről.
Dr. Kovács Zoltán is közreműködött a program összeállításában a települések igényeinek továbbításával

A Magyar Falu Programot, Magyarország történetének egyik legnagyobb vidékfejlesztési programját ez év áprilisában jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. A program az 5000 fő alatti lakosságszámmal rendelkező kistelepülések fejlesztését és életminőségbeli változását tűzte ki célul.
-A Magyar Falu Programot a Modern Városok Program mintájára azért hirdette meg a kormány, hogy ezzel is erősítse a kistelepülések népességmegtartó erejét, tekintettel arra, hogy Magyarország népességéhez képest a falvak népessége az elmúlt 15 évben erőteljesebben csökkent. Ugyanakkor pedig volna igény arra a falvakban élő vagy onnan elköltözött fiatalok részéről, hogy az életüket, számításukat hosszú távon a falvakban találják meg és szívesen költöznének falura, de a helyi életminőség, a közszolgáltatások minősége ezt nem engedi meg.
A program ezen kíván segíteni, ehhez szeretne forrásokat biztosítani többek között az önkormányzatoknak a közszolgáltatások minőségének javításához.
-2019-ben több területen szeretnénk beavatkozni a Magyar Falu Program keretében. Ez részben jelent lakhatást: a CSOK rendelet elvei mentén többletforrást biztosítanánk azoknak a fiataloknak, akik falun szeretnének letelepedni. A program másik részében a munkába járást szeretnénk segíteni, e tekintetben 2019-ben jelentős mellékút-hálózat fejlesztés indul, de hosszú távon a közösségi közlekedéssel szeretnénk foglalkozni. A program harmadik lába az infrastrukturális közszolgáltatások megerősítéséről szól, vagyis arról, hogy az önkormányzatoknak pénzt adunk arra, hogy különböző közszolgáltatásokat - bölcsődei és óvodai ellátást, alapegészségügyi ellátást - tudjanak biztosítani vagy annak minőségét javítani - ismertette a kormánybiztos.
Gyopáros Alpár kormánybiztos a program részleteiről tájékoztatta a kistelepülések vezetőit és kérdésekre is válaszolt

A programra 2019-ben 150 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből 25 milliárdot igényel a CSOK bővítése, 50 milliárddal számolnak a 430 kilométernyi mellékút felújítására, a többi forrást pedig az önkormányzati pályázatokra szánják.

Dr. Kovács Zoltán a Magyar Falu Program kapcsán elmondta, a választókerület polgármestereivel gyakran egyeztetnek a fejlesztési igényekről, szükségletekről, ez a program a 5000 fő alatti települések fejlesztéséhez, az életminőség javításához jelentően hozzájárul.
-A felelősségteljesen gondolkodó polgármesterek minden lehetőséget megragadnak, ami támogatáshoz juttathatja a településüket, most is sokkal több az igény, mint a rendelkezésre álló forráslehetőség. Ezen belül kell majd súlyozni a polgármestereknek és a döntéshozóknak, és azt is szem előtt kell tartani, hogy a fejlesztések ne szigetszerűen elhatároltan, hanem összefüggésben legyenek egymással.
A konzultáción Gyopáros Alpár tájékoztatóját követően a polgármesterek tehették fel kérdéseiket a programmal kapcsolatban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-10-13 21:38:13

Dr. Áldozó Tamás nyerte a polgármester választást városunkban


ajánlott cikk főképe

2020-01-24 12:53:29

Látogatószámban gazdag évet zárt a Kékfestő Múzeum


ajánlott cikk főképe

2019-09-06 06:40:02

Soós Imre az ellenzéki összefogás 7. számú választókerületének jelöltje


ajánlott cikk főképe

2020-01-25 20:07:37

Az evangélikus templomban zárult az Egyetemes Imahét pápai rendezvénye


PÁPA időjárás