Épülnek a gyalogos-átkelőhelyek


2018-12-03 22:31:01  | cikk: HuHa  | 


Épülnek a gyalogos-átkelőhelyek főképe
A múlt héten megkezdődött a Fenntartható közlekedésfejlesztés Pápán című TOP projekt kivitelezése, elsőként a zebrákat fogják kialakítani a város különböző pontjain, aztán pedig a többi projektelemet is megépítik. Minderről ma délelőtt tájékoztatta a sajtó képviselőit Unger Tamás alpolgármester és Rádi Róbert, a projektkoordinációt végző Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetője az egyik építkezési helyszínen, az Erkel Ferenc és a Munkás utca kereszteződésében.
Unger Tamás alpolgármester és Rádi Róbert, a Pápai városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetője az egyik építési helyszínen

Az alpolgármester hangsúlyozta, a pályázat kiírói a közlekedésbiztonságot erősítő beruházásokat támogatták, vagyis út- és járdaépítésre nem lehetett forrást nyerni a TOP keretében, ugyanakkor az önkormányzat számára is fontos volt, hogy a közlekedés biztonságát növelő fejlesztéseket hajtson végre - elsősorban a kerékpárosok és gyalogosok biztonságos közlekedési feltételeinek javítására. Az önkormányzat 500 millió forintot nyert el a pályázaton, ebből számos fejlesztési elem valósul meg.
-Pályázatunkban az autóval való közlekedés feltételinek javítását is megcéloztuk a kritikus pontokon tervezett fejlesztéssel. Ilyen a Téglagyári út és a Győri út kereszteződésében létesítendő körforgalom építése, ami rendezi a forgalmat ezeken az utakon, hiszen gyakoriak itt a torlódások - közölte. A projektelemhez kapcsolódva a kerékpárosok és gyalogosok biztonságos közlekedésének feltételeit is megteremtik, a körforgalomnál biztosítják a gyalogos átvezetéseket, szabványossá építik át a Győri úti kerékpárutat, mellé járdát építenek, a Téglagyári, Rét, Terv és Gém utcán kerékpáros nyomvonalat alakítanak ki, a vasúti átjárótól a Vaszar felé vezető úton pedig önálló kerékpárutat építenek.
-A Bázisrepülőtérre nagyon sokan közlekednek kerékpárral, az ott dolgozók régi kérése volt, hogy a biztonságos közlekedés feltételeit kialakítsuk számukra. Nagyon fontos eleme a projektnek a Somlai út-Erkel utca találkozásánál a lámpás kereszteződés megépítése, itt is komoly torlódások alakulnak ki reggel és a délutáni órákban. A Somlai út része egy országos főútnak, nagy forgalmat bonyolít, bízunk abban, hogy a közlekedési lámpás irányítás megfelelően szabályozza a forgalmat. A gyalogosok közlekedésére itt is épülnek átkelők.
Emellett két településkaput is kialakítanak a városban. Ezzel kapcsolatban Unger Tamás figyelmeztetett, ezek nem kapuk, hanem a sebességlassító szigetek, melyek célja, hogy a forgalmat szabályozzák, lassítsák a sebességet.
-Két helyen építünk településkaput: a Somlai úton az elkerülő út felől és Borsosgyőrön, a Sárvár felőli oldalon. Mindkét útszakasz az országos főút része, egyenes vonalú és sajnos az autósok hajlamosak arra, hogy az 50 km-h-ás sebességkorlátozást figyelmen kívül hagyják.
Az Erkel-Munkás utca kereszteződésében épül az egyik gyalogos-átkelőhely

A projekt szintén fontos eleme a gyalogos-átkelőhely kialakítás, zebrából hatot építenek a város különböző pontjain. A pályázat összeállításánál figyelembe vették a lakossági jelzéseket, hol vélik szükségesnek a városban élők a gyalogos-átkelők létesítését. Így a Batthyány-Sárkány utca találkozásánál, a Gyimóti-Dózsa György utcai kereszteződésben, a Nagyváradi-Ötödik utca sarkán, az Erkel-Munkás utca csomópontnál, Borsosgyőrön a művelődési háznál és Tapolcafőn az autóbuszmegállónál épülnek zebrák. Valamennyi helyszínen rendkívül nagy a gépjárműforgalom, a gyalogosan közlekedők biztonságos átkelését hivatottak szolgálni a megépítendő gyalogos-átkelők - fejtette ki az alpolgármester.
A Gyimóti úton is lesz zebra

A projekt kivitelezési munkálatai a gyalogos-átkelők megépítésével kezdődtek - erről Rádi Róbert ügyvezető adott tájékoztatást. Mint mondta, az építők több helyszínen kezdték meg a munkát.
-Itt az Erkel utcán megkezdődött a világítás kiépítése, mely jól láthatóvá teszi majd a zebrát, de zajlanak a földmunkák is, a meglévő járdától a leendő zebráig tartó rávezetést készítik elő. Ezeknek a munkáknak a végén festik majd fel az úttestre az útburkolati jelet - magyarázta, hozzátéve a munkaárkok kiemelése mindenütt megkezdődött, ezek az e-onos felálláshoz szükségesek. Mindenütt megépítik a járdától a rávezető szakaszokat, ezek térkőburkolatot kapnak, majd a zebra felfestésével folytatják a kivitelezést. A tervek szerint a borosgyőri zebra kivételével az év végéig elkészülnek az építők a munkával, Borsosgyőrön pedig nyárra lesz kész a gyalogátkelő. A projekt többi eleme az előkészítés fázisánál tart, a kivitelező kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárások folynak. Ezek várhatóan február végére lezárulnak.
A zebra megfelelő megvilágításáról és a járdával való összeköttetésről is gondoskodni kell

Pápa Város Önkormányzatának nem csak ez az egy közlekedésfejlesztési projektje van, a TOP második körében 410 millió forintot nyert el további beruházásokra - emlékeztetett Unger Tamás.

Képek:


Címkék: felújítás
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-06-06 15:50:45

Javítják a Szent László utca burkolatát


ajánlott cikk főképe

2019-03-25 14:52:37

A Táncsics utcában kezdődött meg az idei járdafelújítási program


ajánlott cikk főképe

2019-05-28 14:05:36

Javítják az utakat


ajánlott cikk főképe

2019-04-17 20:42:03

A Toldi után a Martonfalvay utca következik


PÁPA időjárás