Aki úgy szereti Pápát, hogy tesz érte


2018-12-04 23:00:05  | cikk: ha  | 


Aki úgy szereti Pápát, hogy tesz érte főképe

Pápa számomra a mindent jelenti, mondta Mátyus Aliz a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Körben. Annak ellenére így van ez, hogy az író, szociológus, lapszerkesztő nem itt, hanem Zalalövőn született, édesanyja fölbirtokos családjának tornyos házában. Kilenc hónapos volt, amikor Pápára költöztek, az édesapa városába. Addigra már a földbirtokos család kuláklistára került, az apai ágtól elvették a régóta üzemeltetett kocsmát, így a házaspár mindkét tagja nincstelenként kezdte a közös életet itt a városban. Azért persze továbbra is hordozták magukban azt, amiben felnőttek, az arisztokrácia és paraszti világ keveredett a kis Aliz körül, aki apja lánya volt, egymás kedvenceiként léteztek. Ez is hozzátartozik a benne élő Pápa-képhez, mint ahogy iskolái is, az I. számú leányiskola, a Petőfi Gimnázium, de a Refi is, hisz akkor még abban az épületben működött a Petőfi, az utcák, a terek, a templomok, s ezek mindegyikéhez emlékek kötik. Ez a szeretetteljes kötődés arra készteti Mátyus Alizt, hogy tegyen a városért.

Ezért indított folyóiratot, s a Szélesvíz már ötödik évfolyamánál jár. Népfőiskolát szervez, hisz a kultúra közösségteremtő erejében. Fiatalokkal foglalkozik, mert tudja, hogy egyrészt ők a jövő, másrészt pedig fontos, hogy ha elmennek innen, akkor is kötődjenek szülővárosukhoz. Épp ezért vendéget is hívott a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Körbe, Kapcsándy Klaudiát, aki közgázos diákként számos vers- és prózamondó versenyen részt vett, gyakran szavalt rendezvényeken. Most Mátyus Aliz ismét felfedezte, s jó szívvel ajánlja a tehetséges fiatalt a kultúrabarátok figyelmébe.


Az ember csak azzal töltse az idejét, aminek örülni tud, vallja Mátyus Aliz. Pályafutását szociológusként kezdte, falukutatóként olyan területeket járhatott be, amelyek mára végleg eltűntek, erről a témáról több kötetet is megjelentetett. Fiatalon vonzották a színház és a kultúra különböző területei, ami nem véletlen, hisz édesapja, Mátyus Ferenc a pápai kulturális élet meghatározó alakja volt. Az írás is mindig része volt érdeklődésének, tulajdonképpen gyerekkora óta, hisz míg társai szenvedtek a fogalmazásokkal, ő mindig szárnyalt, örömmel írta le gondolatait. Aztán az élet úgy hozta, hogy Mátyus Aliz életébe is megérkezett a nagy szerelem Ruszt József rendező személyében. Filmbe vagy színpadra illő, lángoló szerelem volt, összeházasodtak, de nem életre szóló volt a kapcsolat, mert vannak olyan helyzetek, pillanatok, amikor a nő már nem akar feleség lenni, bármilyen fájdalmas is ez. Ez a fájdalom szülte az első írásokat, amik soha nem jelentek meg, viszont segítették a későbbi novellaíró Mátyus Aliz érését, alakulását. A legfontosabb, meghatározó élménye a fia születése volt, Bence jelen van gondolataiban, könyveiben egyaránt. Lehetett volna híres falukutató, vagy épp híres író, ám az, hogy anya, mindennél fontosabb számára.

Az írónő most egy Pápa-könyvön dolgozik, ami egy vallomás lesz a szeretett városról, a hozzá fűződő kapcsolatáról.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-05-20 11:37:19

Honvédelmi Országfutás a Magyarok Egészségéért Pápán


ajánlott cikk főképe

2020-01-28 21:36:08

Magyar emlékek Bajorországban


ajánlott cikk főképe

2020-04-16 12:26:31

Gépkocsifeltörőket és unokázós csalókat fogtak el Pápán


ajánlott cikk főképe

2020-03-19 15:52:18

Dr. Áldozó Tamás: folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a kollégákkal