Pályaorientációs nap a Petőfiben


2018-12-05 21:26:53  | cikk: Babos Petra  | fotó: Petőfi Sándor Gimnázium  | 


Pályaorientációs nap a Petőfiben főképe
Rendkívül tartalmas és előadásokban gazdag pályaorientációs napot tartottak a közelmúltban a Pápai Petőfi Sándor Gimnáziumban.
Bevezetőjében Bognár Anita intézményvezető- helyettes elmondta, hogy a tanulók sikeres pályaválasztásának elengedhetetlen feltétele a széleskörű tájékozódás a továbbtanulási lehetőségekről, az aktuális munkaerő-piaci viszonyokról, valamint a szakmákkal való mélyebb megismerkedés. Amint az több egykori petőfis diák előadásából is kiderült, a Petőfi pedagógusai mindig is fontos feladatuknak tekintették a tanulók jövendő életútjának egyengetését. Így a 2018/2019-es tanévben is örömmel éltek a lehetőséggel, hogy pályaorientációs célú tanítás nélküli munkanapot szervezzenek.
A végzősök számtalan továbbtanulási lehetőség között válogathatnak, ennek ellenére sokan még az utolsó pillanatban is bizonytalanok. Ezt volt hivatott megkönnyíteni a szombati előadás-sorozat, mely nemcsak a továbbtanulóknak, hanem az alsóbb éveseknek is számtalan hasznos információval szolgált. Hogy tudtak a diákok választani, mi rejlett egy-egy furcsa nevű szakma mögött? Minden előadó egy rövid leírást, ismertetőt készített munkájáról, előadása fő témájáról, ennek alapján a diákok előzetesen feliratkoztak az általuk választott öt előadásra.
A program szervezője, Csikós Borbála tanárnő meghívására több mint 20 előadó érkezett a legkülönfélébb szakterületekről, és élvezetes, gyakran interaktív előadásaik során ismertették meg a diákokkal szakmájukat, hivatásukat. A petőfiseknek lehetőségük nyílt előadást hallgatni, majd kérdéseiket feltenni az orvosi és egészségügyi pályával vagy éppen az autóipar és mechatronika rejtelmeivel kapcsolatban, a pályaorientációs napon jelen voltak a Rendőrség, a Honvédség és a Boeing Team képviselői éppúgy, mint a PTE Zalaegerszegi Központja., de volt edző és sportszakember, esküvőszervező és önismereti coach, terapeuta. A diákok olyan kevésbé gyakori szakmák képviselőivel is találkozhattak, mint a borász, a tájépítész mérnök vagy épp a japán tolmács. Csikós Mátyás video editor, játékfejlesztőtől megtudhatták, hogy áll össze egy több millió eladással rendelkező sikerjáték és milyen meglepetéseket tartogat a játékipar; míg Barta Szabina japán-magyar tolmács elmondta, hogy milyen feladatai vannak egy tolmácsnak azon túl, ami a felszínen látszik, milyen egy teljesen más kultúrkör szavajárását a saját anyanyelvünkre igazítani. Korompai Andrástól hallhattak a digitális marketing jelenlegi helyzetéről és az abban rejlő kihívásokról is, míg Domonkos Barbara, a Budapest Hilton értékesítési vezetője arról mesélt, milyen a luxushotelek világa. Nagyon hasznos információkat tudhattak meg az érdekélődők Vaspöri Ferenctől, aki elmesélte, hogy lehet valaki kibernetikai szakértő, és természetesen szó volt az internetes bűnözők csalási technikáiról, valamint arról, hogyan védekezhetünk ellenük. Polgár Anita nemzetközi projektmenedzser a projektalapú látásmód, mint szemlélet fontosságát emelte ki és interaktív előadása során a tanulók megtapasztalhatták milyen hosszú az út az ötlettől a megvalósításig. Dr. Lőrincz M. Ákos orvos, kutató, egészségügyi karrier tanácsadó az egészségügyi pálya szépségeiről és kihívásairól mesélt hallgatóságának.
Külön öröm a pedagógusok számára, hogy az előadók között sok egykori petőfis diákot üdvözölhettek, akik az intézményben szerezték tudásuk alapjait, és a mai napig azt vallják, hogy jó döntést hoztak annak idején - tájékoztatta hírportálunkat Bognár Anita.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-06-03 02:41:02

Újra felszentelték a hősi emlékművet


ajánlott cikk főképe

2019-04-14 18:59:47

Közös városi fejlesztések a Bakonyerdő Zrt-vel


ajánlott cikk főképe

2019-03-27 22:08:22

Nemzetiségi oktatás és emelt matematika a Munkácsyban


ajánlott cikk főképe

2019-04-11 21:11:19

Új járda a Gyimóti úton


PÁPA időjárás