Advent a Pannonia Reformata Múzeumban


2018-12-08 23:46:19  | cikk: ha  | 


Advent a Pannonia Reformata Múzeumban főképe

A keresztény hagyományokra építve szervezte meg adventi családi programját a Pannonia Reformata Múzeum. A fiatal, mégis régi gyökerű intézménynek ez az első adventje a felújított épületegyüttesben, s szerettek volna minden korosztályt megszólítani rendezvényükkel. A kivilágított, szépen feldíszített kapualj és belső tér hívogatta a látogatókat, az ótemplom pedig tökéletes helyszíne volt a programoknak.


A fogadótérben kézműves ajándékötletek várták a látogatókat, aki akart, az igényes, saját készítésű ajándékkal térhetett haza, például nyaklánccal, díszes dobozkákkal. A kreatív foglalkozás vasárnap is várja az érdeklődőket. Kora délután a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziumának hetedik osztályos diákjai adtak műsort, Jézus születésének történetét mesélték el prózában, zenében dalban. A diákokat Budai Gabriella tanárnő készítette fel.


A kisgimnazistákat az ovisok követték. Az Édenkert Pápai Református Óvodai apróságai is énekeltek, verseltek. Tunnerné Buzás Éva óvodavezető elmondta, hogy szeretetteljes, tevékeny óvónői közösség veszi körül a kicsiket, a hitéleti neveléssel és a protestáns értékekkel gazdagodó nevelői munka eredménye már most látható. A gyerekekkel nemrégiben voltak a múzeumban egy komplex foglalkozáson is, ahol nemcsak kézműves tevékenységben vehettek részt, de egy, a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó beszélgetésben is. Az óvónők is örömmel hallgatták, hogy az ovisok milyen sokrétű tudással rendelkeznek erről az ünnepről.


A felnőtteknek is lehetőségük nyílt a lelki töltekezésre, Köntös László gyűjteményi igazgató, főjegyző a tőle megszokott szenvedéllyel és hittel beszélt. "A karácsony marad!" címet adta gondolatfüzérének. Mint mondta, sokan úgy vélik, hogy a kereszténység utáni korban élünk, eltűnőben van ez a vallás, ám különös módon a karácsony tartja magát, az emberek ragaszkodnak hozzá és nem zavarja őket, hogy ez Jézus születésének ünnepe. - A karácsony erőteljes szimbolika a karácsonyfával, a fényekkel, a betlehemmel, tagadhatatlanul a kereszténység ünnepe. S az embereknek biztonságot ad, hogy ez az ünnep ugyanazt hordozza, mint amit gyermekkorukban, sőt, nagyszüleik idejében is és ragaszkodnak hozzá, mert kifejeződik benne a folytonosság. A karácsonyban van egyfajta állandóság, ez az egyik lényege szerintem, a másik pedig, hogy ez egy eredettörténet, s ilyenkor visszatérhetünk a gyökerekhez, újra elmesélhetjük Jézus születésének történetét és tudatosíthatjuk magunkban, hogy kik is vagyunk és honnan jövünk - mondta Köntös László.

Képek:


Címkék: advent | református
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!Ez is érdekelhet PÁPA időjárás