Hiteles hivatás - Könyvbemutató


2018-12-09 22:53:46  | cikk: Babos Petra  | 


Hiteles hivatás - Könyvbemutató főképe
Hiteles hivatás- dr. Merétey Sándor el nem küldött levelei családjának - 1944.október - 1945. március címmel mutatta be Géra Eleonóra történész a Pannonia Reformata Múzeumban.
A megjelenteket Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei igazgatója köszöntötte, aki mint mondta, ez az első olyan könyvbemutató, amit a múzeum és a könyvtár együtt szervezett.
Dr. Hermann István könyvtárigazgató a könyvbemutatón örömét fejezte ki, hogy Pápán létrejött egy ilyen intézmény, egy ilyen sokrétű, embereket bevonzó, turisztikailag fontos intézmény. Sok sikert és még sok könyvbemutatót kívánt a múzeumnak. Köszöntőjében elmondta, minél több I. és II. világháborús visszaemlékezést kell kiadni, hiszen ezek a történelem részei. Merétey Sándor példakép lehet Pápán és a Kecskeméten is egyaránt.
Dr. Merétey Sándor Adásztevelen született, a pápai kollégium tanulója volt, majd később Kecskeméten volt gyermekorvos. Emberi méltósága abban mutatkozott meg, hogy a háború idején sem hagyta el a várost, hanem a szovjet megszállás idején is gyógyított minden rászorulót. Úgy dolgozott emberbarátként, hogy a saját korlátait is képes volt átlépni. Időnként sebészként, máskor belgyógyászként igyekezett lelket és testet is gyógyítani, mert a kettő számára egyet jelentett.
Géra Eleonóra történész elmondta, olyan naplószerű feljegyzéseket is találtak, melyek azzal a szándékkal íródtak, hogy a háború után a családdal együtt olvassák majd el, s az utókor számára is tanulságként szolgáljon.
-Merétey Sándor fiatalon hunyt el 1950-ben. 1954-ben már készítettek a leveleiről egy gépelt változatot, ami nem teljesen egyezik meg a levelezéssel, hiszen volt olyan rész, ami kimaradt belőle. Ebből a kecskeméti gyülekezet irattára kapott egy példányt, a másikat a család kapta. Valószínűleg már akkor is azért gépelték le, hogy majd egyszer kiadják, rendezzék, de ez csak most következett be - mondta a történész, majd hozzátette, ezekkel a naplószerű, a kor viszontagságairól részletesen beszámoló, el nem küldött levelekkel igyekezett kapcsolatban maradni szeretteivel. Mivel a kötet részletes leírást ad Kecskemét szovjet megszállásának mindennapjairól, különösen a betegellátás megszervezéséről, nem csupán a vallásos érdeklődésűek forgathatják érdeklődéssel.
Géra Eleonóra elmondta, a kötetben hétköznapi hősökkel is találkozhat az olvasó, a takarítónővel, a szülésznővel is. Ők a közigazgatási forrásokban sosem szerepelnek. Sok benne az olyan rész, ami a közösség erejéről, az emberek összefogásáról, az emberségről ír.

Képek:


Címkék: könyvbemutató
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet PÁPA időjárás