A türrösök az ország legjobbjai a 4 for EUrope középiskolai versenyen


2019-01-10 15:36:45  | cikk: Babos Petra  | 


A türrösök az ország legjobbjai a 4 for EUrope középiskolai versenyen főképe

A magyarországi Europe Direct Információs Hálózat, az Informatikai és Könyvtári Szövetség, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Kapcsolattartói Irodája „4 for EUrope” címmel európai uniós témájú versenyt szervezett középiskolás diákoknak, amelynek három megmérettetése után a pápai türrösök bizonyultak a legjobbnak. A pápaiak csapatát Tóth Regina, Endrész Balázs, Bodó Angelika és Széles Ákos alkották.
Szabó Ildikó felkészítő tanár elmondta, nagyon büszke a tanítványaira.
-Az út kicsit rögösebb volt, mint tavaly, hiszen a területi fordulóban nem elsők, hanem másodikak lettünk, de ez is elég volt ahhoz, hogy az országos döntőbe feljussunk, ahol aztán kiválóan szerepeltek, s elsők lettek. A verseny nagyon aktuális, sok kreatív feladattal, vitával, színdarabok előadásával, véleményt nyilvánítással. Azt gondolom ez a megmérettetés a tudás mellett az életre is felkészíti a diákokat - tudtuk meg Szabó Ildikótól, aki hozzátette, a strasbourgi utat 24 diák számára nyerték el, ők azok, akik elmehetnek az Európa Parlamentbe, de a Pápai Tankerületi Központ további nyolc tanuló számára is támogatja az utat. A támogatásnak köszönhetően Németországba, Münchenbe és a Stuttgartba is ellátogathatnak.
A verseny ötlete Széles Ákostól származik. A csapat tagjai jól motiválható, érdeklődő, és rendkívül felkészült diákok, akik jól beosztották az előírt anyagot.
-A verseny az EU országainak kultúrájáról, nyelvéről szól, s arról, hogy mivel is foglalkozik az unió. Tavaly másodikak lettünk, ezért gondoltuk, hogy idén ismét megpróbáljuk. Az első on-line fordulót követően régiónként a legjobb 10 csapat jutott be a regionális döntőkbe, amelyek időpontja novemberben volt minden régióban, egységesen. A közép-dunántúli régióban Székesfehérváron került sor a megmérettetésre. Nagyon izgalmas és szoros versenyen volt, ahol a diákoknak nemcsak uniós ismereteikre, de kreativitásukra is szükségük volt - tudtuk meg a RÁBA csapat kapitányától, Széles Ákostól.
Endrész Balázs elárulta, kirobbanó örömmel fogadták a hírt, hogy ők lettek az elsők, s képviselhetik Magyarországot Strasbourban tavasszal. Mint mondta, az idei évben kicsit nehezebbnek bizonyult a verseny, mint az előző évben, de sikeresen megbirkóztak vele. Voltak kreatív feladatok, amelyeket nagyon élveztek a pápaiak.
-Nem a lexikális tudást kérték számon, hanem megpróbáltak az EU-val kapcsolatos támogatásokról kérdezni, mit tudunk ezekkel csinálni, úgy hogy a városunkat fejlesszük. Mi példaként az Esterházy-kastélyt és a leendő Vásárcsarnokot hoztuk fel, valamint a közlekedés és az utak fejlesztését - mesélte Endrész Balázs, aki hozzáfűzte, volt egy vita is, melyen arról kellett „vitázni”, hogy a szakpolitikákon belül melyik nyerjen több támogatást. Ők a bővítés mellett érveltek.
Balázs hozzátette, jövőre már nem indulhatnak a versenyen, így a másik türrös csapat felkészülését segítik.
A diákok és a kísérőtanárok izgatottan várják a márciusi strasbourgi tanulmányi utat.


Képek:

nincsenek képek


Címkék: verseny
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-02-14 23:04:41

Természettudományok vonzásában