Az Év Könyvelője a Közgáz tanára, Obermayer Rita


2019-01-15 11:47:20  | cikk: Babos Petra  | 


Az Év Könyvelője a Közgáz tanára, Obermayer Rita főképe
A Penta Unió Oktatási Centrum immár hetedik alkalommal hirdette meg szakmai versenyét az „Év könyvelője” cím elnyeréséért mérlegképes könyvelők részére. Pápáról első alkalommal vett részt a Pápai Szakképzési Centrum Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanára, Obermayer Rita, aki elnyerte az Év Könyvelője elismerést a rangos versenyen.
-Először indultam ezen a kétfordulós versenyen. Az 1. fordulón egy online tesztet kellett kitölteni, amelyet több százan oldottunk meg az országból. A 2. forduló megrendezésére Budapesten került sor a Penta Unió Oktatási Centrumában. A 2. fordulón az 1. forduló eredményei alapján a legjobb 6 ember vett részt. Ekkor egy írásbeli teszt kitöltését követően egy szóbeli „vizsgatevékenységre” került sor, amit az eredményhirdetés követett - tudtuk meg Obermayer Ritától, aki hozzátette, ez a szakma rendkívül sokrétű, ezen tevékenység a jogszabályok ismeretét és folyamatos nyomon követését követeli meg.
-Ez a sokrétűség a verseny során is megjelent. Az online teszten rendkívül sokféle kérdést kellett megválaszolni. A 2. fordulón az írásbeli részben egy tárgyi eszközök nyilvántartásával kapcsolatos, valamint egy saját termelésű készletek könyvvitelével foglalkozó feladatot kellett megoldani. A szóbeli elbeszélgetés során a szakma jövőbeli helyzetéről, a számviteli alapelvek fontosságáról, a 2019. évi jogszabályi változásokról, valamint a pénzmosás elleni küzdelemről, annak fontosságáról adtunk számot - mesélte a mosolygós, fiatal tanárnő.
- Talán furcsán hangzik, de számomra a pályaválasztás komoly gondot okozott. Annak ellenére, hogy a pápai Közgázban érettségiztem, nem jelentett egyenes utat a szakirány felé. Az érettségit követően fogalmam sem volt arról, hogy mivel szeretnék foglalkozni, s egyfajta kényszerpályaként iratkoztam be az úgynevezett ötödéves képzés pénzügyi-számviteli ügyintéző szakára. Még számomra is meglepő fordulat volt, amikor tanáraim versenyekre javasoltak a tanév során. Így jutottam el az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyre, ahol sikeresen szerepeltem, hiszen három tantárgyból is vizsgamentességet szereztem. Ez adta meg számomra azt az elindulást, amely megerősítette bennem, hogy e szakterülettel szeretnék foglalkozni. Ezt követően a Pannon Egyetem számviteli ügyintéző felsőfokú szakképzésén, s ezzel párhuzamosan a mérlegképes könyvelő tanfolyamon folytattam tanulmányaimat. Pénzügy-számvitel alapszakos diplomámat a Pannon Egyetemen szereztem, s ugyancsak ezen intézményben kaptam meg a azámvitel mesterdiplomát is. A szakmai gyakorlat során ismerkedtem meg Pápa város egy jó hírű könyvelőiroda vezetőjével, Balatoni Tibornéval, akivel a mai napig együtt dolgozunk. 4 évvel ezelőtt keresett meg Koppány Jánosné tanárnő egykori iskolámból közgazdásztanári feladatok ellátására. Annak érdekében, hogy ezt a tevékenységet sikeresen tudjam ellátni, beiratkoztam a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közgazdásztanár szakára, s az idei évben szereztem meg kitüntetéses minősítésű diplomámat. Tehát jelenleg a szakma gyakorlati és elméleti területén is tevékenykedem. Azért szeretem ezt a szakmát, mert úgy gondolom, hogy a számvitel az egyetlen dolog a világon, amely tökéletes, amelyben mindennek megvan a maga helye. Természetesen, mint minden más szakmának, ennek is megvannak a maga nehézségei, mint például a határidők pontos betartása, a jogszabályi változások folyamatos nyomon követése. Véleményem szerint ezen tevékenység pontos, precíz végzéséhez elengedhetetlen a kitartás és az akaraterő, amelyet én a sport során tanultam meg, hiszen szabadidőmben szívesen kerékpározom és túrázom.
Rita egy évig viselheti az „Év könyvelője” címet, ami szerinte a legnagyobb elismerés. Mindemellett egy 500.000 Ft értékű könyvelőcsomag boldog tulajdonosa is lehet.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-03-24 18:37:28

Textil arcmaszkok készülnek Pápán


ajánlott cikk főképe

2020-03-05 20:20:06

Ismét Musica Pannonica Reformata


ajánlott cikk főképe

2020-03-14 11:46:25

Helyi események - helyi emlékek


ajánlott cikk főképe

2020-03-15 10:51:42

Koszorúzással tisztelgett a város a 48-as hősök emléke előtt