Újabb fejlesztések a pápai kórházban


2019-01-22 19:50:01  | cikk: Babos Petra  | 


Újabb fejlesztések a pápai kórházban főképe
A Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő 2017 őszén 157,24 millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós finanszírozású támogatást nyert el a kórház betegbiztonságának fejlesztésére. A beruházás az intézmény szinte teljes egészségügyi ellátását, majdnem minden osztályát érintette. A támogatás segítségével olyan korszerű, a betegbiztonságot szolgáló eszközök telepítése és rendszerek bevezetése valósult meg a kórház napi működésében, amelyek használatával lehetővé válik a kórházi fertőzések csökkentése, ezáltal az egészségügyi szolgáltatások minőségének javítása. Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő elmondta, a pápai kórház az agglomerációt figyelembe véve mintegy 100.000 ember ellátásról gondoskodik, teszi ezt 276 aktív és krónikus ágyon.
-Az új fejlesztés lényege, hogy eddig infrastruktúrát fejlesztettünk, képzések voltak a kórházban, most pedig a betegbiztonságot kívánjuk tovább növelni a kórház egész területén. Ehhez különböző eszközöket, berendezéseket vásároltunk mintegy 160 millió Ft-ból. 372 új, a betegbiztonságot szolgáló eszközt, valamint egy egységes betegazonosító rendszert szereztünk be. A projekt eredményeként jelentősen mérséklődhet az intézményben a kórházi eredetű fertőzések és egyéb nemkívánatos események száma. Továbbá, az itt dolgozó egészségügyi személyzet számára biztonságosabbá váltak a munkakörülmények - mondta dr. Kovács Zoltán, aki kiemelte Kásler Miklós Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterét, aki 2019-et a fertőzések elleni küzdelem évének nyilvánította, tekintettel arra, hogy Semmelweis 200 éve született.
Dr. Vörös Ibolya főigazgató elmondta, újabb mérföldkőhöz érkeztek a pápai kórház életében.
-Az elmúlt években közel 3,5 milliárd Ft-os fejlesztést tudtunk megvalósítani, ez elsősorban infrastrukturális fejlesztést és gépműszer beszerzést jelentett. 2017-ben írtak ki egy Európai Uniós pályázatot, ami a betegbiztonságot szolgálja. Az egészségpolitika által kiemelt terület az egészségügyi ellátórendszer fejlesztése. Ennek keretében egy fenntartható, jól működő, biztonságos kórházi intézményrendszer kialakítása az elérhető cél, a járóbeteg szakellátás fejlesztésével párhuzamosan. A program célul tűzte ki a kórházi ápolás minőségének javítását a betegbiztonság növelését szolgáló fejlesztés által. A kézhigiéné fejlesztése az oktatást, és ellenőrzést segítő rendszer, a kézhigiénés gyakorlat ellenőrzését célzó kézszkenner, a 369 darab kézfertőtlenítő adagoló berendezés, és az endoszkópos laboratóriumba az endoszkóp mosó fertőtlenítő beszerzésével valósul meg 32,2 millió Ft összegben. 85 érintés nélküli és 284 könyökkaros kézfertőtlenítőt vásároltak és szereltek fel a kórház és a rendelőintézet területén. A kórházi fertőzések megelőzésében ezen beruházás nagymértékű előrelépést eredményez, amely a projekt fenntartási időszakában a kórházban kialakuló fertőzések számában várhatóan csökkenést eredményez, és a szövődményes esetekre fordított költségek is mérséklődnek. A korszerű kézhigiénés eszközök beszerzése, amelyek végeredményeként minden kórteremben folyékony szappanadagoló, valamint kézfertőtlenítőszer adagoló kerül elhelyezésre.
113 millió forintot költött a pápai kórház egy egységes betegazonosító rendszer kiépítésére, melynek használatba vételét folyamatosan, lépésről-lépésre történik az egyes osztályokon. A rendszer lényege, hogy a beteg felvételekor mindenki egy QR-kóddal ellátott karszalagot kap, mely végig követi a beteget, sőt, minden vizsgálatra küldött testnedvét és szövetmintáját is. Minden gyógyszerbeadás, vagy mintavétel előtt leolvassák a kódot, mely a beteg azonosításán túl tartalmazza a teljes kórtörténetet is. A vonalkódos azonosítás bevezetése hosszú távú előnyöket kínál, hiszen javul a betegellátás biztonsága, csökkennek a költségek, miközben a beruházás már rövidtávon megtérül- hangsúlyozta a főigazgatónő.
Vörös Ibolya kiemelte, a fejlesztés célja az, hogy a pápai kórházban a 21. századnak megfelelő, hatékony és magas szintű betegellátást tudjanak megvalósítani.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-03-12 12:41:50

Dr. Áldozó Tamás: Szeretném felhívni a figyelmet a józan, felelősségteljes magatartásra


ajánlott cikk főképe

2020-02-26 22:32:07

Éves szakmai tanácskozás a Család- és Gyermekjóléti Szolgálatnál


ajánlott cikk főképe

2020-04-08 15:27:32

Szigorú takarékossági intézkedésekről döntött a polgármester


ajánlott cikk főképe

2020-02-24 20:51:56

Az MSZP klímavédelmi akciótervét ismertették