Koncertek a Református Ótemplomban


2019-02-11 19:41:04  | cikk: Babos Petra  | 


Koncertek a Református Ótemplomban főképe
A Pannonia Reformata Múzeum négy alkalomból álló zenei hangversenysorozatot indít útjára 2019-ben. A zenei csemegének a különleges akusztikájú Református Ótemplom ad majd otthont. A hangversenyeken a hazai élet itthon és külföldön egyaránt elismert szólistái lépnek fel, valamint a városban élő művészek is gazdagítják a zenei rendezvény repertoárját.
Az első koncert március 16-án lesz, akkor Bálint János fuvolaművész, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szólófuvolása és Németh-Vékes Erzsébet zongoraművész, a Pápai Bartók Béla AMI tanára lép fel.
Halászné Kapcsándi Szilvia, a Pannonia Reformata Múzeum vezetője, gyűjteményi igazgatóhelyettes elmondta, az elmúlt év látogatóigényei hívták életre, s indították el a kezdeményezést, hogy az Ótemplomba hiánypótló komolyzenei koncertsorozatot szervezzenek.
-Ez a miliő, amit a templom ad, azt semmilyen más terem nem tudja pótolni. Tavaly sikerült egy új zongorát is beszerezni, ami további lehetőségeket nyit az Ótemplomban. A négy alkalomra jegyek és bérletek is válhatóak 2019. február 19-től a Pannonia Reformata pénztárában - emelte ki Halászné Kapcsándi Szilvia.
Németh-Vékes Erzsébet zongoraművésztől megtudtuk, a koncertsorozatra szinte egyből megvoltak a fellépő művészek.
-Gyermekkorom óta jól ismerem a fellépőket. Jól tudom, hogy mindegyikünk világszínvonalon játszik a saját hangszerén. Boldogan és örömmel vállalták a fellépést mindannyian - mondta a zongoraművész.
Parola Csaba egyházzenész elmondta, örömmel fogadta a hírt, hogy koncertsorozatot indítanak az Ótemplomban.
-Minden évben szeretnénk egy-egy jelenleg élő zeneszerző művészetét bemutatni, hiszen sokan nem is hallottak még róluk. Ezt lehetőség szerint helyi művészekkel valósítanánk meg, hiszen ez is célja a missziónak, hogy helyi művészek kapjanak bemutatkozási lehetőséget - tudtuk meg Parola Csabától, aki majd október 26-án lép fel. Ő a genfi zsoltárokat mutatja be XXI. századi köntösben.
A sajtótájékoztatón egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni Köntös László gyűjteményi igazgató, de a koncertsorozat kapcsán elmondta, a Pannonia Reformata Múzeum már tavaly, a nyitás évében is helyet adott néhány koncertnek, ezek mindegyike nagy sikert aratott. A fellépők és a közönség is dicsérte az Ótemplom akusztikáját, hangulatát és környezetét. Az elismerő visszajelzések is megerősítették őket abban, hogy érdemes szervezniük egy klasszikus zenei hangversenysorozatot. Szeretnék ezzel megmutatni az intézménynek a lelkét, szeretnének élményt adni az idelátogatóknak, szeretnék, ha minél többen megismernék a hely erejét, hangulatát. A koncertsorozatot a várossal közösen készítették elő, köszönik a támogatást, s örülnek annak, hogy nem egy elzárt egyházi intézmény programjáról van szó, hanem Pápáról, a kultúráról, a közösségről.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-04-05 21:30:06

A város él, létezik, ünnepel - Jubilál a Szélesvíz


ajánlott cikk főképe

2019-08-21 00:19:10

"Szent István sziklára építette országát..." - az államalapításra emlékezett a város


ajánlott cikk főképe

2019-07-13 22:50:26

Pro Patria - OKIT-kiállítás Pápán


ajánlott cikk főképe

2019-04-17 12:57:38

Alsós matematikaverseny a Tarczyban


PÁPA időjárás