A bélyeggyűjtésről a Gyurátz Gondolkodó Körben


2019-02-13 08:34:48  | cikk: Babos Petra  | 


A bélyeggyűjtésről a Gyurátz Gondolkodó Körben főképe
Somogyi Zoltán filatelista volt a vendége a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör februári összejövetelének. A jól ismert és nagy népszerűségnek örvendő tapolcafői filatelista több mint fél évszázada hódol a bélyeggyűjtésnek.
Somogyi Zoltántól megtudtuk, 1967-ben kapott nagybátyjától egy bélyegberakót, de ez csak csonka sorokat tartalmazott, s ekkor határozta el, hogy a hiányzó darabokat felleli. Akkor iratkozott be dr. Márczy Déneshez, ahol elkezdte a bélyeggyűjtést.
-Dénes bácsi sokat mesélt nekem a bélyeg történetéről, s fel is készített az első nyugat-magyarországi területi filatelista vetélkedőre, amin első helyezést értem el. Az országos vetélkedőn, Egerben csapatversenyben negyedik lettem. Ekkor egyre több országos ifjúsági bélyegkiállításon vettem részt. Ezt követően beléptem a pápai felnőtt bélyeggyűjtőkörbe, és a szenvedélyem csak tovább erősödött. Azóta a hobbimmá vált a bélyeggyűjtés, de mondhatni már szenvedéllyé is. 1995-ben a pápai Munkácsy Mihály Általános Iskolában ifjúsági bélyeggyűjtőszakkör alakult, melynek én lettem a vezetője. 1968-ban csatlakoztam a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szervezetének ifjúsági tagozatához. Sokat járom az országot, kiállításokra megyek - tudtuk meg a filatelistától, aki hozzátette, aki bélyeget gyűjt, az barátokat is gyűjt.
-Én elsősorban a klasszikus rózsabélyeget gyűjtöm. 60 oldal van feldolgozva, helyi és hazai kiállításokon megmérettem magam, és ezt a jövőben is folytatom. Kedvelem a Balatont és az Országházat is, de ezek mellett még van néhány kisebb gyűjteményem is - emelte ki Somogyi Zoltán.
A filatelistától hangsúlyozta, a bélyegek ára egyre emelkedik, de nem megfizethetetlen.
-Sajnos egyre kevesebb a bélyeg. Manapság az öntapadós bélyeget adják ki, amit a bélyeggyűjtők nem kedvelnek annyira - mondta el Somogyi Zoltán, majd hozzáfűzte, Pápáról három bélyeg és két levelezőlap jelent meg, a kastélyról, a Református Kollégiumról és a Kékfestő Múzeumról.
A pápai kör nemrégiben egy alkalmi borítékot és egy bélyeget adott ki. A borítékon a MÍG 21-es emlékmű jelenik meg, ezzel szeretnének tisztelegni az emlékműnek.
Somogyi Zoltán díjai közül kiemelkedik a Mabéosz Kitüntető Jelvényének bronz, ezüst és arany fokozta, a Mabéosz Kitüntető Oklevele. 2012-ben Pápa Város Pro Cultura Díszoklevelével díjazta a filatelistát, akit a közigazgatási és igazságügyi miniszter elismerő oklevéllel jutalmazott március 15-én.
A GYFGK soron következő összejövetele február 25-én lesz.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-05-16 22:14:31

Kányádi Sándorról - kicsit másként


ajánlott cikk főképe

2019-05-29 23:16:03

Csodálatos földtörténet - A Komlosaurusról


ajánlott cikk főképe

2019-06-12 18:06:38

Cseh sörök ötödször


ajánlott cikk főképe

2019-07-02 13:24:05

Játék és szórakozás - falunap volt Borsosgyőrön


PÁPA időjárás