Tóth Kálmán kiállítása a Munkácsy-emléknapon


2019-02-20 17:38:21  | cikk: Babos Petra  | 


Tóth Kálmán kiállítása a Munkácsy-emléknapon főképe
A pápai Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi és Nyelvoktató Általános Iskola minden évben megszervezi a Munkácsy-emléknapot a híres festő születésének évfordulójához kötődően. A ma tartott ünnepélyen az iskola volt tanárárának, Tóth Kálmán festőművésznek az alkotásaiból nyílott kiállítás a Kisgalériában, valamint az iskola vezetősége megkoszorúzta az intézmény aulájában található Munkácsy képet.
Tóth Kálmán tárlatát Molnár László rajztanár méltatta, aki mint mondta, szerinte a művész egy igazi alkotó ember. S hogy miért? Mert nemcsak a képzőművészet asztalára tett le maradandót. Kitalált, megszervezett és létrehozott egy rajz tagozatot, hagyományőrző közösségeket, táborokat, történelmi játékokat szervezett. Készített mozgóképet, népi kézműves alkotásokat.
Tóth Kálmán képzőművészeti tanulmányait a pápai képzőművész körben kezdte 1965-ben, ahol Heitler László, A. Tóth Sándor, Bíró Károly és Hénel Gusztáv festőművészek voltak a tanárai. Az érettségi után a Pécsi Tanárképző Főiskola biológia-rajz szakán tanult. Diplomát 1977-ben szerzett, mesterei voltak Kelle Sándor, Pandúr József és Horváth Olivér. Ettől kezdve Pápán élt és dolgozott, a Munkácsy Mihály Általános iskola és a Petőfi Sándor Gimnázium rajztanáraként. A Munkácsy-iskolában rajztagozatot vezetett, 35 évig volt az intézmény tanára. Létrehozott az iskolában egy kézműves műhelyt, valamint a zászlóőrség alapítója is volt. Jelenleg a Hagyományok Hegye történelmi, néprajzi és természetismereti központ vezetője. Festészetére Bíró Károly és Egri József művészete hatott. Akvarell képein a környező táj jelenik meg elsősorban, amelynek sajátos hangulata van. Csoportos és önálló kiállításokon szerepelt Pécsen, Kaposváron, Egerben, Veszprémben, Balatonfüreden, Ajkán, Győrben. Tóth Kálmán huszonhat akvarellel készült képét hozta el a Munkácsyba, melyek elsősorban tájképek.
A tárlatmegnyitó után kezdődött a Munkácsy-nap, ahol számos színes program várt a népes diákseregre. Volt olyan osztály, akik csendéletet festettek, rajzoltak, néhányan egy Pápáról, illetve a korongozásról szóló filmet néztek, majd vetélkedőn mutatták be ismereteiket a városunk értékeiről.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-09-07 11:31:59

Zene, tánc, bor, cicege, csülök és jókedv minden mennyiségben


ajánlott cikk főképe

2019-08-18 08:12:23

Pápai Hősök Napja 2019.


ajánlott cikk főképe

2019-09-22 08:14:18

Különösen sikeres volt a Vajda Lakótelepi Nap


ajánlott cikk főképe

2019-10-05 21:34:25

Megoldások a csapadékvizek elvezetésére


PÁPA időjárás