Előadás a kortárs segítőknek a bűncselekmények áldozatainak napja alkalmából


2019-02-22 20:42:28  | cikk: HuHa  | 


Előadás a kortárs segítőknek a bűncselekmények áldozatainak napja alkalmából főképe
A Pápai Rendőrkapitányság csütörtökön tartotta a Pápai Idős Kortárs Segítők csoportjának éves tanácskozását. Az időpontválasztás nem volt véletlen, hiszen február 22-e a bűncselekmények áldozatainak napja, melyről hazánkban 1993 óta emlékeznek meg. A pápai kapitányság ez alkalomból minden évben szervez előadásokat a legveszélyeztetettebb korosztályok, vagyis a fiatalok és az idősek számára, idén pedig egész héten ilyen témában tartott foglalkozásokat, beszélgetéseket Császárné Elek Veronika kiemelt megelőzési főelőadó. A címzetes rendőr alezredes elmondta, az emléknap jó alkalom arra, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a bűncselekmények odafigyeléssel, óvatossággal, a vagyonbiztonsági szabályok betartásával legtöbbször megelőzhetők, de ez a nap arról is szól, hogy a bűncselekmények áldozatai milyen segítséget kaphatnak.
A kortárs segítők nagyon sokat segítenek tevékenységükkel

Az alezredes iskolákban, nyugdíjas klubokban járt a héten, csütörtökön pedig a Pápai Idős Kortárs Segítő Csoport tagjait hívták meg a kapitányságra.
-A Pápai Idős Kortárs Segítő Csoport egy időben jött létre a veszprémi csoporttal, eddig 15 tagja volt, de ma új tagokkal is bővültünk. A csoportba olyan személyeket várunk, akik nagyon aktív nyugdíjasok, eljárnak nyugdíjasklubokba, beszélgetnek kortársaikkal, közösségbe járnak, így a hasonló korú társaiknak tovább tudják adni a rendőrségtől kapott prevenciós tanácsokat, hiszen sokan nem járnak közösségbe, így őket nehéz a rendőröknek megszólítaniuk - magyarázta az alezredes. Az idős kortárs segítők közreműködnek abban, hogy az otthonülő szépkorúakat felkeresik és elmondják azokat a vagyonvédelmi tanácsokat, melyekkel megelőzhetők a bűncselekmények.
Minden évben tartanak tanácskozást a legfontosabb tudnivalókról

A tanácskozáson Gaál Csaba rendőr őrnagy, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója a múlt évben történt időseket érintő bűncselekményekről és azok megelőzési módszereiről beszélt. Mint mondta, leginkább a trükkös lopások, trükkös csalások, kifosztások és az unokázós csalások veszélyeztetik az időskorúakat, de a megyében nem sok ilyen fordul elő.
-Az elkövetők azt próbálják kihasználni, hogy az idősek koruknál fogva kicsit óvatlanabbak, az átlagnál kicsit jobban megbíznak az idegenekben, esetükben fizikailag és mentálisan is kisebb védekezésre számítanak az elkövetők - fogalmazott az őrnagy. Hangsúlyozta, a bűncselekmények megelőzésében a kulcsszó az egészséges bizalmatlanság, vagyis, hogy legyenek óvatosak és otthonaikba ne engedjenek be idegeneket, hiszen ebben az esetben a bűncselekmény meg sem történhet. Az is fontos tudnivaló, hogy bűnelkövetők leginkább az egyedülélőknél próbálkoznak, a statisztikák szerint a sértettek átlagéletkora 83 év körül van.
A beszélgetésen elhangzott, a bűnelkövetők mindig a rendőrség és az idősek előtt járnak ötletességben, s a trükkös tolvajok mindig újabb legendákkal keresik fel a kiszemelt áldozatot.
-Ez elindult az ”egy pohár vizet kérek” történettel, azóta számos más ötlettel áltak elő, például nyereményjátékokra hivatkoztak. Most a legújabb, hogy valamilyen adategyeztetés miatt érkeznek. Próbálják ezt az óvatlanságot valamiféle állampolgári kötelességgel kijátszani, mostanában tipikus példa a számlaegyeztetés. Az elkövetők adnak egy kódszámot, amit sms-ben kell elküldeni, s ez tulajdonképpen egy telefonszám és egy összeg, amivel fel lehet tölteni egy telefont. Ha a gyanútlan sértett beüti ezt a számot azzal feltölt egy idegen telefont, anélkül, hogy tudna róla. Így próbálnak a fokozott jogkövető magatartással visszaélni - sorolt néhány példát Gaál Csaba.
Gaál Csaba rendőr őrnagy, a VMRFK kiemelt megelőzési főelőadója

A tanácskozáson a különböző típusú bűncselekmények megelőzéséről is sok szó esett, a jelenlévők maguk is adtak ötleteket a veszélyhelyzetek kikerülésére.
Az őrnagy arra is felhívta a figyelmet, hogy bűncselekmény vagy annak gyanúja esetén minél hamarabb értesíteni kell a rendőrséget és nem szabad szégyellni, hogy valaki áldozatul esett a trükkösöknek. Van segítség, ha valakinek elvitték például a nyugdíját a kormányhivataltól kérhet kárenyhítést, aminek keretében legalább akkora összeget megítélnek számára, amiből a következő nyugdíjig, jövedelemig meg tud élni.

A beszélgetés során számos konkrét példa is elhangzott és a jelenlevők is elmondták tapasztalataikat. Megyeri Istvánné, a Vajda Péter Lakótelepi Nyugdíjas Klub elnöke szerint nagyon hasznosak ezek a beszélgetések. Zsuzsa asszony a kezdetek óta tagja a Pápai Idős Kortárs Segítő Csoportnak, nagyon aktív életet él és nagyon sok kortársával találkozik, beszélget, így könnyen tovább tudja adni a rendőröktől kapott jótanácsokat. Mint mondta, fontosnak tartja, hogy tájékoztatást kapjon az időseket érintő veszélyhelyzetekről, ezeket az információkat mindig megbeszélik a klubban, de sokszor meg is hívják maguk közé a kapitányság kiemelt megelőzési főelőadóját.
-Mindig változik a világ és változnak a veszélyhelyzetek is. Fontosnak tartom ezeket a megbeszéléseket, mert most is hallottunk új dolgokat, amiket tovább tudok adni a tagságnak. Sokan közülünk is egyedül élnek és örömmel fogadják az ilyen segítséget - fogalmazott. Hozzátette, ő maga nagyon figyel az óvatosságra.
-A lakásom az enyém, a családomé, a meghívott vendégeimé, és nem idegeneké, ezért idegent nem engedek be.
Megyeri Istvánné (balra) óvatos az idegenekkel, erre kéri kortársait is

Császárné Elek Veronika kiemelt megelőzési főelőadótól megtudtuk, a Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területén évről évre egyre kevesebb olyan bűncselekmény történik, ami tipikusan az idős korosztályhoz kapcsolódik, de a megelőzés módszereit folyamatosan fel kell frissíteni, hogy a szépkorúak ne csak elméletben, de éles helyzetben is tudják, hogyan védhetik meg magukat és értékeiket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-01-09 21:56:40

Országos díjat kapott a rózsás bélyegek szerelmese


ajánlott cikk főképe

2020-04-02 18:07:04

Rendben zajlik az egészségügyi alapellátás városunkban


ajánlott cikk főképe

2020-04-03 20:18:06

Megérkeztek Kínából az arcmaszkok


ajánlott cikk főképe

2020-01-17 13:51:36

Új darabokkal jelentkezik az S.K. Társulat