Matisse-kiállítás az Esterházy-kastélyban


2019-02-23 09:02:17  | cikk: Babos Petra  | 


Matisse-kiállítás az Esterházy-kastélyban főképe
Március 9-én nyílik meg az Esterházy-kastély legújabb időszaki kiállítása, mely Henri Matisse alkotásait vonultatja fel. A gyűjtemény, ahogy a Dalí és a Picasso kiállítás anyaga is, Thomas Emmerling műgyűjtő tulajdona. A nagysikerű Dalí és Picasso kiállítások után ez az Esterházy-kastéllyal való jó együttműködésének a következő állomása.
Henri Matisse francia festőművész, a 20. századi festészet egyik legjelentősebb alakja. Matisse a modern festészet történetében Cézanne után és Picasso előtt a legnagyobb hatású festő volt. Jogi diplomát szerzett. Egy gyomorműtét után kezdett el festeni és festészetet tanulni. 1903-ban részt vett az első Őszi Szalonon, képeivel gyakran felháborodást keltve. 1912-ben Morozov, orosz műgyűjtő vásárolt tőle először.
Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, az időszaki kiállítások népszerűek a vendégek körében.
-Igyekeztünk úgy felépíteni a kiállítás környezetét, hogy Matisse-ról minél többet megtudjanak majd a látogatók. A kiállításnak az lesz a címe, hogy Színes és formák, ugyanis ez a két dolog jellemezte Matisse-t. Néhány vonással le tudott rajzolni embereket, úgy, hogy azt azonnal felismerhetjük. A jazz sorozatot, ha valaki megtekinti, láthatja, hogy mennyire gazdag színekben Matisse. Szürke hétköznapokról beszélünk, sok színtelenség vesz bennünket körül, s ebben az időszakban Matisse segít nekünk újra felfedezni a színeket és újra bátorságot meríteni, s használni a vidám, életigenlő színeket. Ezeket lehet majd a kiállításon látni - tette hozzá.
A kiállítás kapcsán Thomas Emmerling elmondta, Henri Matisse nagy jól illik a megkezdett sorba, tökéletes Dalí és Picasso után.
-Körülbelül 110 litográfiát láthatunk Matisse-tól, egyrészt fekete-fehér és színes rajzokat. A középső teremben a Szerelem virágai című anyag tekinthető meg, amely visszautal a francia lovagkori irodalomra és azt a szituációt mutatja be, hogy egy lovag életében a szerelem mekkora szerepet játszott. A másik teremben a jazz van, ahol nem zenében, hanem képekben mutatjuk majd be a jazz ritmusát. Ezek papír kivágásokból készült nyomatok. A harmadik teremben pedig vegyesen fekete-fehér és színes grafikákat tárunk a látogatók elé - tette hozzá.
A műgyűjtőtől megtudtuk, nagyon elégedett az előző két kiállítás látogató számával.

A különleges tárlat, amely a kastély keleti szárnyában kialakított kiállítói térben kap helyet, március 9-től október 31-ig várja a művészetkedvelő közönséget.

Képek:


Címkék: kiállítás
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-11-05 00:16:16

A királylány, a szegény legény, a sárkány és a többiek


ajánlott cikk főképe

2019-10-21 21:07:43

Sikeres pályázat - megújuló kiállítás


PÁPA időjárás