A tavaszi metszés három aranyszabálya - Solymosi János előadása


2019-02-25 21:11:53  | cikk: ha  | 


A tavaszi metszés három aranyszabálya - Solymosi János előadása főképe
Solymosi János, a JMSZK Kertbarát Népfőiskola elnökhelyettese volt a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör február végi összejövetelének vendége. Előadásában szólt a pápai kertbarátok közösségéről, majd a tavaszi metszéshez adott szakmai tanácsokat.

Solymosi János 1987-ben költözött családjával kertes házba. Szomszédjától tudta meg, hogy a kastélyban működik egy kertészet, szőlészet iránt érdeklődők számára szervezett közösség. Azonnal jelentkezett, tag lett. Aztán amikor Farkas Tibor lett az elnök, őt kérte meg, hogy segítse munkáját. Solymosi János azóta is elnökhelyettese a körnek. A csoport 1975-ös megalakulása óta számos programot kínált a tagságnak. Rendszerint késő ősztől kora tavaszig tartják meg összejöveteleiket, hisz aztán kezdődik a kerti munka, az előadásokon hallottak gyakorlati alkalmazása. A tagság tájékoztatást kapott a szőlészet, a gyümölcs- és zöldségtermesztés, a kerti munkák témakörében, de a változatosságot szem előtt tartva voltak egészségügyi és honismereti előadások is. Amikor Farkas Tibor lemondott tisztségéről, Solymosi Jánost szerette volna utódjául, de ezt ő sajnos családi okok és az egyéb elfoglaltságai miatt nem tudta vállalni. László Tibor vezeti most a Kertbarát Kört, mely minden héten szerdán tartja összejöveteleit a Huszár Közösségi Házban. Solymosi János részletes tájékoztatást adott a kertbarátok munkájáról

Solymosi János gyakorlati bemutatóval is készült az előadásra. Mint mondta, nagyon sok tévhit él a metszés kapcsán, épp ezért elmondta a három fő szabályt: először is meg kell találni, hogy egy fán mi a rossz, melyik az az ág vagy gally, ami felesleges, aztán ezt ki is kell vágni, de a harmadik szabály is fontos, miszerint nem szabad félve metszeni. A gyümölcsfák metszésénél a korona kialakítása is fontos, ez minden fafajta estében más, mondta az előadó, majd viccesen hozzátette, hogy a meggyfa vagy épp a cseresznyefa esetében hagyjuk jó magasra nőni az ágakat, hogy az unokáknak legyen hova felmászni a friss gyümölcsért. Az előadás végén Solymosi János válaszolt a jelenlevők kérdéseire.

A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör következő összejövetele március 11-én lesz, akkor Simon Zoltánné lesz a vendég, aki Magyarnak lenni és maradni az Amerikai Egyesült Államokban címmel tart előadást.

Képek:


Címkék: Gyurátz | evangélikus
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet