Magyarnak lenni és maradni az USA-ban


2019-03-12 07:12:10  | cikk: Babos Petra  | 


Magyarnak lenni és maradni az USA-ban főképe
Megtartotta márciusi első összejövetelét a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör. A foglalkozáson Simon Zoltánné tartott előadást, Magyarnak lenni és maradni az USA-ban címmel.
Simon Zoltánné 1983-ban ismerte meg férjét, Simon Zoltánt, akivel a Magyar Klubban találkozott New Jersey-ben.
-33 évet éltünk együtt boldogságban. Mindenben támogattam, s segítettem, hiszen, ami az ő lelkében volt, az az enyémben is benne volt hasonlóképpen, s mert hittem abban, amit ő csinált. a férjem 40 évig nem jött haza, de kiélte a magyarságát Amerikában, hiszen a Magyar Klub vezetője volt. Verseket írt, énekelt, szavalt, színdarabot készített, persze mindent magyarul - mesélte Simon Zoltánné, akitől megtudtuk, hogy férje 1956 karácsonyán már kint volt az USA-ban.
Egy evangélikus lelkész öntött belé és barátjába lelket, amikor kimentek. Pénzt kértek a lelkésztől, hogy elkezdhessenek szerepelni, azért hogy pénzt szerezzenek a templomnak. A lelkész nem akart adni, nem hitt bennük. Végül mégis öt évig szerepeltek, s akkora termet építettek a pénzből, hogy körülbelül hétszázan elfértek benne - tudtuk meg az előadótól.
1981-ben egy kórust hozott létre Simon Zoltán. A magyar férfikórusnak egyedi hangja volt. Ezzel, hogy ezt megalapította, még több vendég lett a klubban, s persze fellendült a magyar élet.
Simon Zoltán az építkezés területén dolgozott, könnyűfém szerkezettel foglalkozott, gipszkartonozott. Munkáját szerette, s boldog volt mindvégig. Az volt az élete, hogy a magyarságtudatot, a hagyományokat az USA-ban is folytassa és ápolja.
-A férjem mezőlaki származású, s mielőtt 1956-ban kiment az USA-ba, már előtte elkezdett „szerepelni” itthon, hiszen szekerekkel jártak faluról falura, s szerepeltek. Sosem volt zavarban, a 23 versszakos Petőfit elszavalta fejből - mondta Simon Zoltánné, majd elárulta, a Magyar Klubban voltak vacsorás esték, sokszor hívtak Magyarországról vendégeket, fellépőket. 1972-ben Wass Albert is járt a klubban egy alkalommal.
Az előadó hangsúlyozta, hogy a magyarságtudat tartotta őket életben távol a hazájuktól, melyről mindig büszkén és szeretettel beszéltek.
A GYFGK soron következő összejövetele március 25-én lesz.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-05-20 13:29:14

70 százalékos készültségen a futópálya


ajánlott cikk főképe

2020-05-12 08:21:45

A Nehézfiúk a Fő téren és a volt Kilián lakótelepen muzsikáltak


ajánlott cikk főképe

2020-05-29 14:40:18

Fogd, vidd és olvasd! Ingyen elvihető könyvek a bibliotéka előtt


ajánlott cikk főképe

2020-08-10 13:20:53

Újra kell az arcmaszk a piacon