Elbúcsúztatták a telet a Tókerti Óvodában


2019-03-12 17:14:58  | cikk: Babos Petra  | fotó: óvoda  | 


Elbúcsúztatták a telet a Tókerti Óvodában főképe
A Tókerti Óvodában már hosszú évek óta hagyomány, hogy télkergetéssel, tavaszvárással egybefűzött kiszebáb égetést tartanak. Az idén is a farsangi időszak végéhez közeledve elkészítették a kiszebábot, aminek a fejét, testét jól kitömték szalmával és lányruhába öltöztették.
-A csoportokban minden kisgyermek elkészíthette újságpapírból is a saját kiszebábját, amibe belesuttogták félelmeiket. Amíg készültek ezek a bábuk télbúcsúztató mondókákat, verset mondogattunk. A kiszebáb a régi népszokás szerint a telet, és a betegséget személyesítette meg. Már az előző hetekben az óvónők elmesélték, megismertették a gyerekekkel ezt a népszokást. Amikor elérkezett a várva - várt nap, az óvoda udvarán összegyűltünk, énekkel, tánccal búcsúztattuk a telet. Szokás szerint a kiszebábot az óvoda minden tagja megtáncoltatta. Az égő kiszének mondogattuk: „Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!”
A kiszebáb elégetésekor tűzbe dobtuk mindazt, amitől félünk, amitől szeretnénk megszabadulni, betegségeket, rossz emlékeket, álmokat. Télbúcsúztató mondókák, dalok csendültek fel a kiszebáb égetésekor. Közösen, csörgő - zörgő eszközök, hangszerek, taps segítségével űztük a telet. A téltől elbúcsúzva hívtuk, vártuk a tavaszt. Zöld ágból készített kapu alatt átbújva hoztuk be jelképesen a tavaszt, a meleget, közben tavaszköszöntő dalokat énekeltünk - számolt be a programról hírportálunknak Császárné Gulyás Andrea óvónő.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-01 17:40:06

A szociális ágazatban dolgozók is ingyen utazhatnak, a képviselői tiszteletdíjak folyósítását felfüggesztették


ajánlott cikk főképe

2020-01-28 15:21:55

Elektromos autó a kórházban


ajánlott cikk főképe

2020-02-27 15:40:17

Az influenza járvány miatt látogatási tilalom lépett életbe a kórházban


ajánlott cikk főképe

2020-03-18 14:58:14

Csak az élelmiszerpiac működhet, jövő héten fertőtlenítik az óvodákat