Lakossági fórum a Külső-Várkert megújításáról


2019-03-19 17:19:26  | cikk: HuHa  | 


Lakossági fórum a Külső-Várkert megújításáról főképe
A közelmúltban kapta kézhez a Zöld Város II. projekt Külső-Várkertre vonatkozó első tanulmányterveit az önkormányzat, hogy véleményezés után a konkrét tervek kidolgozása megtörténhessen. A koncepciók megvitatására az önkormányzat lakossági fórumot szervezett, hogy a pápaiak javaslatait megismerve, azokat továbbítsa a tervezők felé.
A lakossági észrevételek megismerésére szervezték a fórumot

-A többi projektünk megvalósítása során olyan a feszített tempóval találkoztunk, hogy nem volt lehetőség alternatívák bemutatására, itt azonban a tervezőkkel kötött szerződés lehetővé teszi, hogy az elkészült tanulmányterveket a közvéleménnyel megismertessük és a tervek tartalmán belül akár változtatásokat kezdményezzünk. Ezeket a javaslatokat szeretnénk megismerni, ezeket aztán összegezzük és továbbítjuk a tervezők felé.

A tegnap este a Városházán tartott fórumon résztvevőket Áldozó Tamás polgármester köszöntötte, majd Rádi Róbert, a projektet koordináló Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetője mondta el a fejlesztés főbb adatait. Felidézte, az önkormányzat 2017 augusztusában nyújtotta be pályázatát a TOP második körében a Zöld Város II. ütemre, a pályázat pozitív elbírálásáról decemberben kaptak értesítést, majd 2018 márciusában köthette meg a város a támogatási szerződést. Az áprilisban induló projekt keretében előbb az alapszerződések megkötése történt meg a menedzsment, a közbeszerzési és a pénzügyi feladatok, illetve a kommunikációs tevékenységek ellátására, ezt követte a tervező kiválasztására irányuló közbeszerzés lebonyolítása, melyen két tervező iroda nyert, a két megvalósítási területre.
-A közelmúltban mutatták be a tanulmányszintű terveket a nyertes cégek. A tervezőirodáknak a kiviteli tervekig kell eljutniuk, hiszen ez alapján lehet a kivitelező kiválasztását célzó közbeszerzési eljárást lebonyolítani. A kivitelező kiválasztásának tervezett határideje szeptember vége, ehhez az ütemtervünk szerint júliusra kész tervekkel kell rendelkeznünk - ismertette az ügyvezető.
Rádi Róbert a projekt adatait ismertette

Az 574 millió forint támogatást élvező projekt két beavatkozási területet érint: a várkerti Bakonyér és a Petőfi-gimnázium között húzódó zöldfelületet és a Vajda Péter lakótelep mögötti Külső-Várkertet. Mindkettő szabadidős célokra, rekreációra alkalmas területe a városnak, ám állapotuk miatt eddig nem használták a pápaiak. A projekt eredményeként olyan megújított, rendezett tereket alakítanak ki ezeken a helyeken, amit akár a helyiek, akár a turisták szívesen látogatnak.
A tervezők két tanulmánytervet készítették, ezek részleteit ismerhették meg az érdeklődők

A projekt céljairól és az elkészült tanulmánytervekről Áldozó Tamás polgármester tartott tájékoztatót. Mint mondta, a Külső-Várkert a városnak nagyon értékes, de eddig méltatlanul kihasználatlan része, hiszen rendezésére eddig nem volt forrása a városnak. Hozzátette, a területen több beavatkozás is folyamatban van, hiszen a Bakonyerdő Zrt. a fenyves területén már elvégzett egy famegújítási programot, ott elöregedett fenyőket vágtak ki és őshonos fafajtákat telepítettek. A tómeder is elkészült a hulladéklerakó rekultivációja során, így most ezeknek a területeknek a további rendezése történik meg. A városvezető bemutatta a terveket, ismertette az egyes projektelemeket és azok funkcióit.
-A gyalogos és kerékpáros közlekedési infrastruktúrát építjük ki a Téglagyári út és a Vajda Péter lakótelep között, elkészül a tó vízutánpótlása, a tó mellett közösség célokat is szolgáló kávézó és napozóterasz épül, piknikpontok készülnek, lesz játszótér, focizásra alkalmas pálya, erdei futópálya és amennyiben a költségvetés lehetővé teszi, a légvezetékek minél nagyobb részét a földben fogjuk eltüntetni.
Több lakossági észrevétel is elhangzott főként a környezetvédelemmel a közbiztonsággal és a köztisztasággal kapcsolatban 

A két tanulmányterv azonos elemeket tartalmaz más elrendezésben, más például a futópálya vonalvezetése, máshová tervezték a szakemberek a kávézót, a játszóteret.
A tájékoztatót követően több vélemény is elhangzott a jelenlévők részéről. Az érdeklődők örömüket fejezték ki, hogy a lakótelep mögötti terület rendezetté válik és alkalmas lesz szabadidős tevékenységekre, többségében a B változatot tartották megvalósítandónak, de több észrevételt is tettek. Felhívták a figyelmet az itt élő állatvilág megóvásának fontosságára, javasolták, hogy az élőhelyre vonatkozóan ismertető táblákat helyezzenek ki, és többen kérték a terület rendezettségnek megőrzését biztosító kamerarendszer telepítését. Az is elhangzott, a tűzrakóhelyek környéke mindig szeméttel borított területté válik a gondatlan kirándulók miatt, így az ilyentől meg kell óvni a parkot.
Az elhangzott véleményeket az önkormányzat továbbítja a tervezők felé, a polgármester pedig azt kérte a megjelentektől, hogy továbbra is figyeljék a Külső-Várkert megújítására vonatkozó híreket és javaslataikkal vegyenek részt a terület rehabilitációs munkáiban.

Képek:


Címkék: zöld város
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet PÁPA időjárás