Székely lábbábos varázslatos mesevilága


2019-04-01 13:35:47  | cikk: Babos Petra  | 


Székely lábbábos varázslatos mesevilága főképe
Csernik Szende székely mesemondó és lábbábos látogatott a Pápa Városi Óvodák kilenc intézményébe, ahol különleges technikával lábbábozik, mesél a gyerekeknek, Mesebölcső címmel.
Szelencsikné Tibolt Anita intézményvezető-helyettes elmondta, régi vágyuk teljesült azzal, hogy Csernik Szende mesemondó ellátogatott a Pápa Városi Óvodákba.
-Fontosnak tartjuk a hagyományápolást, a népi hagyományok őrzését, ami a pedagógiai programunkban is szerepel. 2018-ban az alapprogram módosult, így még nagyobb hangsúlyt fektetünk a néphagyományok őrzésére, így mi is azt gondoltuk, hogy ehhez az is hozzájárul, aki ízesebb nyelvjárással hozza közelebb a gyerekekhez a népi mesevilágot - tudtuk meg a intézményvezető-helyettestől, aki hozzáfűzte, a jövőben is szeretnének meghívni egy-egy előadót.
Csernik Szende kiemelte, gyermekkora a bölcső, ezért azokat a székely népmeséket, amelyeket kisgyermekkorában magába szívott, most elmeséli a gyerekeknek a Mesebölcsőben.
Csernik Szende

-Mesés világban nőttem fel. Később felnőtt koromban, amikor a gyermekeim óvodájában mesenap volt, akkor meséltem ott, de akkoriban még csak felolvastam könyvekből. Mivel foglalt volt a kezem, de jó lett volna játszani is közben, akkor jött az ötlet, hogy mivel a lábaim nem foglaltak, így azokra húztam fel a bábokat. Megvarrtam a meseszoknyát, s két lábra állítottam a székely népmeséket, s velük járom a világot - mesélte Csernik Szende, akitől megtudtuk, Sepsiszentgyörgyön született, de Dálnokon a nagymamájánál és a nagytatájánál nagyon sok időt töltött.
-Járom a világot, voltam már Amerikában is, ahol magyar gyerekeknek tartottam előadást. Pápára nagy örömmel jöttem tavaly nyáron a Játékfesztivál keretein belül. Most pedig az óvoda meghívására érkeztem - tette hozzá.
Csernik Szende mint mondta, a gyerekekkel való kapcsolata rendkívül erős, nagyon szereti őket.
-Erős szeretet érzek irántuk. Igyekszem a meséket úgy átadni nekik, hogy építő jellegű legyen. Sok mindent a képzelőerejükbe ültetek be. Az ösztönösség és a tudatosság mára már összeért bennem, sok év tapasztalata van mögöttem. Bölcsességeket is beépítettem a meséimbe, amiket én kaptam a 95 éves nagymamámtól - hangsúlyozta a mesemondó, akitől megtudtuk, tervei között szerepel, hogy eljusson árva gyerekekhez, és kisebb határon túli falucskákba is,ahol mesélhet.
„Az én csóré lábacskámat megcsípte a csihány, s azóta es vakarózik, s addig-addig, míg mára felhúztam a bábukat lábaimra Mókára és Tréfára, hogy ne viszkessenek annyira, hanem járják el a székelynép jóízű mesécskéit. S ha nem es pityókát mesélek, akkor murkot aprítok lapítón, s ha nem es hiszitek el, a cseszle csípjen meg benneteket!” - kezdte a mesét a lábbábos.
A gyerekek szájtátva hallgatták a mesét, s közben székely kifejezéseket is megtanultak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-07-09 19:18:13

Nyárvarázs gyermekszemmel


ajánlott cikk főképe

2020-03-06 15:54:13

Elkészült a város idei rendezvénynaptára - Sok program várja a pápaiakat


ajánlott cikk főképe

2020-02-28 20:46:27

Női vezetők a szervezetben


ajánlott cikk főképe

2020-02-17 12:48:00

Illegális hulladék a vasútállomás környékén