Költészet napi műsor az Irodalmi Önképző Kör szervezésében


2019-04-09 07:49:54  | cikk: Babos Petra  | 


Költészet napi műsor az Irodalmi Önképző Kör szervezésében főképe
A Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesületének Irodalmi Önképző Köre minden évben megemlékezik a költészet napjáról. Idén rendhagyó műsorral készültek a kör tagjai. „Ez a föld a hazám...”címmel zenés, irodalmi délutánt szerveztek Simon Zoltán amerikai-magyar költő emléknapjára. Simon Zoltán Mezőlakon született 1934-ben. Évtizedekig Amerikában élt. Hazája iránti szeretete és honvágya serkentette versírásra. Az óhazától távol élő magyarok klubját nemcsak megszervezte, hanem kulturális programokkal évtizedekig össze is tartotta. Rendezvényeiken nagy közönségsikerrel szavalta saját és más költők hazafias verseit. E magyar központ elnökeként a dalos lelkű magyarokból 1981-ben dalárdát szervezett Bartók Béla nevével, amellyel sikereket arattak magyar testvéreik körében. Első verseskötete 2003-ban látott napvilágot Pápán, Kódis-telek címmel.
Simonné Tóth Ilona, a költő özvegye elmondta, férje emléke a mai napig él kint, ápolják Amerikában a magyarok között. Férje mindig is elismert ember volt az amerikaiak között, ami jól eső érzés.
- Minden évben, úgy jöttünk haza, hogy a költészet napjára itthon legyünk, s akkor szavalt Pápán. Tavaly már tartottunk irodalmi estet Pápán. Puskásné Tófeji Valéria jó barátunk ajánlotta fel, hogy tartsunk zenés irodalmi délutánt, emlékezve Zolira. Nem engedem el a férjem emlékét, mert hatalmas áldozatot hozott Amerikában azért, hogy a közösségért dolgozhasson, ápolva a magyarságtudatot. Nagyon szerény volt, imádta csinálni, amit csinált. Építészetben dolgozott, de hobbija a költészet volt - mondta el Simonné Tóth Ilona, aki hozzátette, az emlékezés folytatódik, ősszel egy kisfilmet mutatnak be a férjéről a pápaiaknak.
A rendezvényen közreműködött a Pápai Nyugdíjas Egyesület énekkara és Irodalmi Színpada is. A programot kiállítás is színesítette a költő emléktárgyaiból, fotóiból.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-16 13:22:38

Jól halad a munka a Városi Sportcsarnoknál


ajánlott cikk főképe

2020-02-20 18:58:39

A katolikus Pápa - dr. Mail József és Salgó Ferenc voltak a vendégek


ajánlott cikk főképe

2020-04-06 08:51:27

Vigyázzunk rájuk!


ajánlott cikk főképe

2020-03-24 18:37:28

Textil arcmaszkok készülnek Pápán