Nagy László-emlékjelet avattak a városbarátok


2019-04-12 16:53:36  | cikk: Babos Petra  | 


Nagy László-emlékjelet avattak a városbarátok  főképe
Az Elsősorban pápai Városbarát Egylet önként vállalt, fontos feladatai közt tartja számon Petőfi Sándor mellett Nagy László Kossuth-díjas költő, egykori pápai diák helyi kulturális emlékezetben tartását. Már hagyomány, hogy az Egylet önkéntesei, Nagy László helyi tisztelői évek óta, január 30-a környékén, Nagy László halálának napjához közel koszorúkat visznek a poéta hajdani helyi iskoláihoz, a Zimmermann utcai néhai Római Katolikus Polgári Fiúiskola - ma Szent Anna Óvoda -, illetve a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma homlokzatain található emlékjelekhez. Az idei, januári főhajtásra még egy Nagy László-emlékfüzetet is megjelentetett az Egylet. Nagy László emlékezete pedig a 2018-as esztendőtől Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő, önkormányzati képviselő ajánlására a pápai, települési értéktár részévé is vált.
-A szülővárosunkban megfordult, tanult, dolgozott magyar költőink közül a legtovább, a leghuzamosabb ideig talán Nagy László élt Pápán, mintegy hét esztendeig, s ez tekintélyes idő - s nem szabad elfeledni természetesen jó barátját, Csoóri Sándort sem - szemben például Petőfi, Jókai csak alig egy, vagy két évével - tudtuk meg Kerecsényi Zoltántól, aki hozzátette, a 2019. januári megemlékezése alkalmával határozta el az egylet, hogy a költő volt pápai lakóhelyén lévő emléktáblát egy méltóbbra, hitelesebbre cseréli. A pápai Világos utcában egykori lakóháza helyén volt Nagy László emléktáblája, amelyet 1985-ben még azon az épületen helyeztek el, ahol az ifjú poéta 1938-tól élt 1944-ig. Ezt a szóban forgó épületet néhány esztendővel ezelőtt sajnos elbontották, helyére, valamint a szomszédos telkekre nagy, emeletes társasházat húztak melléképületekkel, egy ilyen oldalfalára szerelték fel az 1985 karácsonya előtt leleplezett világosszürke márvány emléktáblát. Ez azonban így már feliratilag napjainkban nem volt „érvényes”, hiszen azon azt lehetett olvasni, hogy „ebben a házban lakott”. Ezért a táblát Kerecsényi Zoltán szorgalmazására az Elsősorban pápai Városbarát Egylet most, az idei költészet napjára - közadakozásból - egy méltóbbra cserélte, melyre már az „itt állt az a ház...” szöveg került.
Kerecsényi Zoltán az emlékjel avatása kapcsán elmondta, az új táblát egy kis szimbólummal, anno a költő által készített pegazus vonalrajz- másolattal ellátott emlékplakettel díszítették a táblaállítók, utalva ezzel arra, hogy Nagy Lászlónak életében a versírás mellett legkedvesebb foglalatossága a rajzolás volt. A rajzok segítségével menekült vissza gyermekként Pápán abba a falusi világba, amelyből kiszakadt. Sokat, nagyon sokat rajzolt, főként állatokat, s főleg lovakat; a fönnmaradt emlékezések tanúsága szerint a pápai Világos utcai kis lakás minden falát is ilyen lovas, pegazusos rajzocskák díszítették. Nagy László Pápán még eredetileg festőnek, képzőművésznek készült, - főként A. Tóth Sándor kollégiumi művésztanár inspirálására. Az emléktábla-cserét az egylet nem véletlenül az idei Magyar Költészet Napjához időzítette, ugyanis pont most van 55 éve annak, hogy a Magyar Költészet Napját József Attila születésnapján és tiszteletére először 1964-ben a magyarság megünnepelte. Illetve most 30 esztendős a pápai Nagy László-szavalóverseny is, amelyet a volt pápai Nagy László Általános Iskola jogutódja, a Tarczy Lajos Általános Iskola bonyolít már jó ideje. S fontos megemlíteni, hogy József Attila költészetével igazán Pápán ismerkedett meg először Nagy László, hiszen az első József Attila verseskötetet is pápai diákként vásárolta meg.
Az ünnepségen a költő unokája, Nagy Borbála Réka is részt vett, aki elmondta, Pápán eddig átutazóban fordult meg, most ismerkedett meg a várossal.
-Az egyik kedvenc városom lett Pápa, mivel sikerült megőrizni azt a hangulatot, amelyet a régi épületek sugallnak. A helyiek nagyon kedvesek, segítőkészek velem. Remélem, máskor is lesz lehetőségem ellátogatni ide. Tegnap a Nagy László szavalóversenyen is részt vehettem, mint az egyik zsűritag. Nagy élményt jelentett nekem, a gyerekek nagyon ügyesek, felkészültek voltak. A Református Gimnáziumban is jártam, úgy éreztem, hogy egy ilyen csodálatos iskolába fantasztikus lehetett járni. Örülök, hogy láthattam A. Tóth Sándor képeit is - mondta Nagy Borbála Réka, aki hozzátette, nemrégiben elkezdett forgatni egy In memorian Nagy László portréfilmet, amivel megpróbálja a hagyatékgondozást is folytatni, s édesapja nyomvonalába lépni.  Mint mondta, a jövőben ugyanúgy folytatódik az iszkázi Nagy László emléknap, a regölés, a Nagy László-emléktúra, valamint Pápán és Ajkán a szavalóverseny.

Az avatón versszavalattal közreműködtek a Tarczy Lajos Általános Iskola diákjai, Szakács Boglárka 5. osztályos tanuló Nagy László: Repülő című versével, Lencse Luca 7. osztályos tanuló Nagy László: Tűz című versével, valamint Horváth Lászlóné Nagy László: Anyakép című versével.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-03-16 14:26:05

Az MSZP helyi szervezete felajánlja a segítségét annak, aki igényli


ajánlott cikk főképe

2020-03-05 11:47:52

A reneszánsz zseni és kora - Dürer-kiállítás nyílik az Esterházy-kastélyban


ajánlott cikk főképe

2020-02-27 15:40:17

Az influenza járvány miatt látogatási tilalom lépett életbe a kórházban


ajánlott cikk főképe

2020-05-11 13:48:56

Csökkenő karanténszám, növekvő óvodai létszám - dr. Áldozó Tamás polgármester a városi járványhelyzetről