Ruva Farkas Pál emlékfája


2019-04-12 21:26:56  | cikk: ha  | 


Ruva Farkas Pál emlékfája főképe

A kisfiú a temetőben sétál, megnyugtatja a csend, elvarázsolják a színes virágok, nem fél, biztonságban érzi magát. Ez az egyik gyermekkori emléke Ruva Farkas Pálnak, aki Újkígyóson született egy sokgyermekes cigánycsaládba. Az apa nagy történetmesélő volt, a szerető édesanya pedig nagyon fontosnak tartotta, hogy tanuljanak a gyerekei. A kis Pali valahogy elfelejtődött, nem iratták be, de ő ezt nem hagyta, egyedül indult el az iskolába. Egy évvel később lett elsős kortársainál, cigány is volt, ezért aztán a hátsó padba ültették. Aztán kiderült, hogy mindenre tudja a választ, figyelmes is, okos is, így előrekerült a szép, szőke Marika mellé, aki szappanillatú volt. Ruva Farkas Pál ekkor volt először szerelmes. A szépség, a művésztek iránti igény benne gyökeredzett, aztán ez az élmények hatására szárba szökkent. Szerette a színeket, szerette a madarak énekét, szeretett olvasni s ez harmóniává varázsolódott benne.


Költészete sajátos képi világú, soraiban ott van a cigány lét minden küzdelme, keserűsége, de öröme is. Emlékfa című kötetét a Jókai Mór Városi Könyvtár jelentette meg a Költészt napjára. Ebben is, ahogy eddigi köteteiben a magyar sorokba bekúsznak a cigány szavak, kifejezések is. Ha nem is értjük pontosan jelentésüket, azért megérezzük a mondanivalójukat. Az anya hiánya, az ősök tisztelete, a szerelem, a vágyak fogalmazódnak meg a költeményekben. A Jókai Mór Városi Könyvtárban tartott könyvbemutatón dr. Hermann István mutatta be az alkotót, régi jó ismerősét. - Sok mindenben lehet általánosítani. Általánosítani a hatvanas évek falusi cigánysorán boldog életet élő családról, ahol anya, apa dolgozott, az élet nehéz és keserű volt, de a sajátos párkapcsolat, a nagycsalád, ami időnként - ha szükség volt rá - a valódi nagycsaládot, a tágabb rokonságot jelentette. A fiatalon elcsaládosodó fiút, aki tán emiatt nem fejezte be iskoláit, de édesanyja plántálta kiemelkedési vágy, és saját akarata és tehetsége kiemelte a nehéz, lehúzó, mocsarasodó környezetből. Dolgozott, sportolt, még ha voltak is mellőzöttségek. Befejezte a gimnáziumot, újságíró lett. Ismerte az éjszakai életet, megjárta a rendőrségi fogdát, katonaként az elmeosztályra került, volt mélyen, de mindig újra tudta kezdeni. Családjában biztosan elsőként diplomázott az ELTE-n szociológusként! Itt talán még néhányan emlékeznek a KMK fogalmára, a REFfel és a Budapestről kitiltással a Kádár-rendszer eszközei voltak a számára nem kívánatos elemek mellékvágányra tolására. De Ruva Pált nem lehetett félretolni, látta a célt, az eszközt és a feladatot - mondta az igazgató.


Ruva Farkas Pál költői, írói munkássága mellett elismert újságíró, műfordító, szociológus, aki jelentős szerepet vállalt a cigány értelmiségi és civil fórumok megalakításában és szervezésében. Létrehozta a Ruva Tanodát, melyben a hátrányos helyzetű gyerekeknek próbálnak biztos pontot nyújtani, egy helyet, ahová bármikor benyithatnak. Ha kell, a tanulásban segítenek, ha arra van igény, akkor beszélgetnek a fiatalokkal. Nem csak hangzatos szólamokkal, hanem tevőleg is is segíti a cigányságot. Nem nyugszik bele, hogy a hátrányos helyzetűek csoportjához sorolták népét, azt szeretné, ha jogkövető, alkotó tagjai lennének a társadalomnak. Egybecsengenek ezzel dr. Hermann István szavai: "Ruva Farkas Pál teljes, bővérű életet élt. Teljesítménye minden roma gyermek számára példa lehet. Van értelme a fizikai és szellemi munkának, a sikert nem lehet csalással, markecolással, ügyeskedéssel megszerezni. Nem lehet a mannát, a segélyt, a segítséget csak várni, eléje kell menni, akarni kell, fel kell tudni állni és tenni kell érte. És mi a legnagyobb tett az akarat mellett? A tanulás, a tudás!" Ezt üzente a könyvbemutató, melyen a költő erős színekkel, mély érzéssel készített festményei is helyet kaptak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-07-08 17:47:22

Munkák a Fő téren


ajánlott cikk főképe

2020-07-15 17:29:10

Alszámla a zsinagóga felújítására


ajánlott cikk főképe

2020-05-01 14:05:33

A Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes volt a meglepetés koncert fellépője


ajánlott cikk főképe

2020-08-12 20:26:39

Polgármesteri tájékoztató: 8 bölcsődei dolgozó második tesztje is negatív