Fórum a gazdáknak


2019-04-12 21:47:41  | cikk: HuHa  | 


Fórum a gazdáknak főképe
A pápai és Pápa környéki mezőgazdaságban dolgozóknak szervezett fórumot péntek este a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban. A rendezvény előtt Győrffy Balázs, a NAK elnöke és dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő sajtótájékoztatón ismertette a fórum témáit. Az országgyűlési képviselő elmondta, céljuk, hogy informálják a gazdákat az agrárium eddigi eredményeiről és tájékoztatást adjanak a következő uniós ciklus törekvéseiről.
Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő

-Az Európai Unióban a brüsszeli bürokraták azon dolgoznak, hogy az agrártámogatási rendszert mintegy 15-20 százalékkal megrövidítsék a következő ciklusban. Ez azt jelenti, hogy az élelmiszerárak növekedni fognak, és kérdés, hogy amit elvesznek, mire fordítják. Ez jelenti a legnagyobb veszélyt, mert a migráció támogatására kívánják fordítani, illetve a migrációt támogató szervezetekre kívánják fordítani - mondta dr. Kovács Zoltán, hozzátéve, figyelembe véve a gazdatársadalom, a magyar mezőgazdaság az elmúlt időszakban elért eredményeit, ez a törekvés felháborító és tenni kell ellene.
-A gazdafórumokat azért szervezzük, hogy a gazdák is tudják ezt, hiszen a migrációs válság még az aszálykároknál is nagyobb veszélyt jelent és úgy gondoljuk, minél nagyobb a hangja a gazdatársadalomnak, annál inkább eljut a brüsszeli döntéshozókhoz és talán megváltoztatják a véleményüket és az előkészített döntésüket.
Dr. Kovács Zoltán hangsúlyozta, ezért is fontos elmenni a május 26-ai választásra és azokra az erőkre szavazni, melyek nem bevándorláspártiak és nem agrárellenesek.
Győrffy Balázs (jobbra) az agrárszakmai és politikai veszélyekre figyelmeztetett

Győrffy Balázs, a NAK elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte, a magyar agrárium olyan időszakon van túl, melyre büszkén tekinthet vissza, hiszen akár az exportteljesítményét, akár a GDP-hez való hozzájárulását vizsgálják az ágazatnak, szép számokat találnak.
-Európai összehasonlításban is nagyon jól teljesített a magyar agrárgazdaság az elmúlt évtizedben és a szorgalmunkon, szaktudásunkon túl ebben szerepet játszott az is, hogy a most futó közös agrárpolitika időszakában jól tudtunk sáfárkodni a rendelkezésre álló eszközökkel.
Ez egyrészt azt jelenti, hogy jól tárgyaltak és komoly diplomáciai bravúrt értek el azzal, hogy a csökkenő közös agárpolitikából a Magyarországnak jutó támogatások 40 százalékkal nőttek az előző ciklushoz képest - fejtette ki az elnök. Hozzátette, ezekre az értékekre vigyázni kell, hiszen ezek a támogatások nem ajándékpénzek, ezekkel szemben követelményeket támaszt az Európai Unió: állatjóléti, élelmiszerbiztonsági, környezetvédelmi feltételeket.
-Azt érzékeljük, ezek a követelmények egyre nőnek, szigorúbbak az előírások, de azt látjuk, hogy egyre kevesebbet akarnak azért fizetni, hogy ezeket képesek legyünk betartani. Abban az esetben, ha a gazdálkodók kevesebb bevétellel és több kiadással kell, hogy szembesüljenek, egészen biztos, hogy áremelkedések fognak bekövetkezni, vagyis az élelmiszerárak emelkedése tetten érhető lesz, ha a brüsszeli bürokraták ezen elképzelése keresztülmegy.
A másik veszély, ha az európai fogyasztók nem akarják tudomásul venni ezeket a megemelkedő árakat, akkor teret kap az unión kívülről érkező élelmiszerimport, aminek az élelmiszerbiztonsága meg sem közelíti az európaiét - figyelmeztetett Győrffy Balázs.
-Két lehetőség lesz: emelkedő élelmiszerárak és/vagy romló élelmiszerbiztonság - hangsúlyozta.
A gazdák támogatását kérték a magyar agrárium és társadalom értékeinek megőrzéséhez

A NAK elnöke megemlítette, fontos politikai és szakmai vita zajlik, a szakmai vitát az jelenti, hogy miként nézzen ki a következő uniós költségvetés ezen belül a közös agrárpolitika, de ez a vita élénken kapcsolódik a politikai vitához is.
-Ezekben a kérdésekben nem a mostani bizottság és parlament fog döntést hozni, így nemcsak szakmai véleményt tudunk mondani, hanem politikait is, hiszen most érdemben tudjuk befolyásolni, hogy kik vegyenek részt a következő Európai Parlament munkájában. Május 26-án a legközvetlenebb módon tudunk véleményt mondani erről - hangsúlyozta.
Mint mondta, fontos, hogy felhívják a gazdálkodók és a magyar társadalom figyelmét arra, hogy milyen értékrendek közül választhatnak és arra bíztatott mindenkit, hogy a Fidesz-KDNP listáját támogassák, mert azok az értékek, amire minden magyarnak vigyázni kell, az ő zászlójukra vannak felhímezve és rájuk számíthatnak.
-Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a magyar vidéktől elvont pénzeket részben vagy egészben a migrációs költségek fedezésére használják fel.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ aláírásgyűjtést indított, melyben a Brüsszel által megálmodott jövő ellen tiltakoznak, s melynek keretében már 160 ezernél több aláírás gyűlt össze - tájékoztatott a NAK elnöke.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-01-23 23:01:02

Ismét dr. Áldozó Tamást választották a TÖOSZ megyei tagozatvezetőjének


ajánlott cikk főképe

2020-03-01 20:52:51

Kiszámolós


ajánlott cikk főképe

2020-03-14 19:21:48

Hétfőtől bezárnak az iskolák, az óvodákról, bölcsődékről az önkormányzatok döntenek


ajánlott cikk főképe

2020-03-19 16:19:36

Beszakadt a szökőkút térkőburkolata az egyik kukásautó alatt a Fő téren