Fejes Sándor emlékezete


2019-04-12 22:33:22  | cikk: ha  | 


Fejes Sándor emlékezete főképe
A Jókai Mór Városi Könyvtár Családi fotóalbumok sorozatának 18. alkalma rendhagyó volt. Ezúttal a fényképekről nem az érintett beszélt, hanem egy családtag. Fejes Sándor ugyanis nincs már közöttünk, de míg élt, elkezdte összeválogatni a fényképeket, cikkeket, dokumentumokat, szeretett volna egy olyan tárlatot összeállítani, mely bemutatja az életét. Erre nem került sor, de Tóth Kálmán vállalta, hogy elmeséli nagybátyja élettörténetét. Tóth Kálmán édesanyja és Fejes Sándor testvérek voltak, így ismeri a családi hátteret, a történeteket, kötődéseket, eseményeket.

Fejes Sándor válogatása alapján állt össze az előadás

Fejes Sándor Rédén született, édesapja 1926-ban ott lett a csendőrőrs parancsnoka. 1933-ban megszületett a házaspár kisfia, majd 1938-ban visszaköltöztek Pápára. Fejes Sándor a "püspökibe" járt általános iskolába, majd a Református Kollégium Gimnáziumában érettségizett. Sajnos tanulmányait nem folytathatta, mert osztályidegen volt, ezért a Pápai Vasipari Vállalatnál helyezkedett el. Elvégezte a gépipari technikumot is. A munkája mellett egyre többet foglalkozott a helytörténet kutatásával, szenvedélyes gyűjtő volt, legyen szó érmekről és érmékről, kártyanaptárakról.  
A Családi fotóalbumok a könyvtár egyik legnépszerűbb rendezvénye

Lelkes lokálpatrióta volt, többször is publikált ebben a témakörben. Feldolgozta a pápai öntöde és a helyi huszárság történetét is, ezek könyvalakban jelentek meg. A könyvtár Jókai-füzetek sorozatában például a Pápa-Csorna vasút története a pápai sajtó tükrében címmel olvashatók kutatási eredményei a témában. Fejes Sándor vígkedélyű, viccelődésre mindig kész, barátságos ember volt, aki azonban a munkában és a helytörténetben nem ismert tréfát. Mindig alapos volt, s nagy ismeretanyag birtokában tevékenykedett. Elég kártyanaptár kiállításaira gondolni, hisz a minden évben változó tematika mentén a kis méretű naptárakat számos egyéb anyaggal egészítette ki, könyvekkel, képeslapokkal, érdekes tárgyakkal. Gyűjteményét egyik gyermeke és unokája gondozza és bővíti tovább. Fejes Sándor 2016 áprilisában hunyt el.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-05-25 15:15:26

Köszönet a városi intézmények dolgozóinak a segítő munkáért - polgármesteri sajtótájékoztató a járványhelyzetről


ajánlott cikk főképe

2020-08-10 23:16:25

Bezárják a Vajda Péter Lakótelepi Óvodát is - fertőzött egy kisgyermek


ajánlott cikk főképe

2020-08-06 10:52:44

Múltidéző séta a zsidó temetőkben


ajánlott cikk főképe

2020-05-15 12:10:43

Frank Liu Kovásznát is támogatta védőfelszerelésekkel