Mezőgazdasági gépek, élelmiszerek, iskolák az Agrárexpón


2019-04-30 07:58:43  | cikk: HuHa  | 


Mezőgazdasági gépek, élelmiszerek, iskolák az Agrárexpón főképe
A Városi Sportcsarnok és környéke adott otthont a Pápai Agrárexpónak idén is. A fedett és szabadterületen az agrárium számos szakterületének képviselője megjelent, a csarnokban élelmiszer-feldolgozók, növénytermesztők, szolgáltatók és a mezőgazdasági iskolák kaptak helyet, a szabadtéri kiállítói területet pedig a mezőgazdasági gép- és alkatrész-forgalmazók töltötték be.
Száz kiállítóval és résztvevővel zajlott a program

A csarnokban gyümölcslevek, mézek, lekvárok, növényi olajok, húsipari termékek és más élelmiszerek széles kínálatát vonultatták fel a kiállítók, de volt medvehagyma krém és befőtt is a standokon. Nagy cégek és kis vállalkozások egyaránt képviseltették magukat, így a látogatók az ipari termelésben készülő és a családi kisvállalkozásokban előállított termékekkel is megismerkedhettek.
Patyi Attila méztermelő Pápa város különdíját nyerte el

A Pápai Hús Kft. minden évben nagy standon mutatja be termékkínálatát, idén sem volt ez másként, a 106 éves cég a már ismert termékei mellett az új brandre irányította a figyelmet. Szappanos Pétertől, a gazdasági társaság ügyvezető igazgatójától megtudtuk, számukra fontos ez a kiállítás, hiszen országos híre van, de a cég városban betöltött szerepe miatt is elengedhetetlen, hogy részt vegyenek a rendezvényen, hiszen az egyik legrégebbi vállalkozás és az egyik legnagyobb foglalkoztató.
Szappanos Péter a Pápai Hús ügyvezető igazgatója

-A nagyon széles termékportfóliónkból kiemelten a sonkákkal, bacon-ökkel és a hagyományos töltött árukkal készültünk. Különösen büszkék vagyunk a mesterrecept termékvonalunkra, ami a prémium irányba tolja el a termékkínálatunkat és a különlegesen jó minőségű, a versenytársakhoz képest magasabb hústartalmú sonkák kapják ezt a jelzést.
Tapasztalataikról elmondta, sok érdeklő volt a standjuknál, néha sorban is álltak a látogatók, folyamatosan kóstolókkal kínálták vendégeiket és pozitív visszajelzéseket kaptak, nemcsak a termékeikről, de a társadalmi szerepvállalásukról is, aminek épp a húsvét előtti volt egy sajtónyilvánosságot kapott eseménye. A cég jövőjével kapcsolatban arról szólt, a terv egy modern húsfeldolgozó üzem építéséről szól az ipari parkban, ez is igazolja, hogy a tulajdonos hosszú távra tervez a húsipari tevékenységgel és a pápai jelenléttel kapcsolatban. Az új ügyvezető igazgató azt is elmesélte, március elejétől áll a társaság élén, de már 2017 őszétől tagja a Pápai Hús Kft. menedzsmentjének, így volt ideje megismerni a gyárat.
-Március elején, a húsvéti „őrület” idején lettem ügyvezető, rögtön bedobtak a mélyvízbe és ez nagyon sok tapasztalatot adott nekem és ez alapján sok változtatásra készülünk. Nagyon szeretem ezt a munkát, nagyon tetszik a város is és pozitívan látom a jövőt.
Sok terméket hozott a kiállításra a Pápai Hús

Az élelmiszeripari termékek mellett a másik legfontosabb termékkört a mezőgazdasági gépek, eszközök, alkatrészek jelentették az expón. A szabadtéri kiállítói helyen sok gépforgalmazó mutatta be kínálatát, többségük visszatérő résztvevője a pápai rendezvénynek. A Dorker Kft. is közéjük tartozik, hiszen évek óta visszajárnak Pápára, a régió legjelentősebb szakmai kiállítására. Takács Péter gépértékesítő úgy látja, a rendezvény inkább a lakosságot vonza, de szakmai érdeklődés is tapasztalható a három nap során. Idén a korábbinál kisebb helyen, kevesebb géppel vesznek részt a programon.
Szántóföldi termelésben használatos traktorokat mutatott be a Dorker Kft.

-Hoztunk egy 100 lóerős kategóriájú traktort és egy ennél nagyobbat, egy hathengeres, 160 lóerős gépet. A 100 lóerő mögé be van kötve egy 18 tonna össztömegű pótkocsi, ez utóbbi értékesítésében piacvezetők vagyunk, úgy szoktam mondani, Magyarország kedvenc pótkocsiját láthatják az érdeklődők.
Mint megtudtuk, ezek a gépek a szántóföldi növénytermesztésben használatosak, de a cég kisebb, gyümölcsösökben, szőlészetekben alkalmazott traktorokat is forgalmaz. A Dorker Kft. egyébként nemcsak kiállítóként volt jelen a rendezvényen, de bekapcsolódott az Agrárexpo Ászai elnevezésű versenybe is, a diákok egyik állomásként ide is ellátogattak és feladatokat oldottak meg. Takács Péter szerint, az agráriumban nagyon fontos az utánpótlás nevelés, ezért is vállalták ezt a szerepet.
Szakmai érdeklődés is mutatkozott a gépek iránt

Szintén állandó kiállítója a pápai expónak a Bakonyerdő Zrt., mely idén a vásári fődíjat is kiérdemelte. Standjukon a széles tevékenységi körből mindent igyekeztek bemutatni, volt, amit prospektusok segítségével, másokat mintadarabokkal, megint másokat élőben.
A Bakonyerdő Zrt. standját az államtitkár is meglátogatta

-A vásári fődíj büszkeséggel tölt el, hiszen elismerték azt a munkát, amit a Bakonyerdő mind Pápa városában, mind Veszprém megyében több évtizede végez - fogalmazott Varga László vezérigazgató. A kiállításon az érdeklődők megismerkedhettek a Bakonyerdő Zrt. közjóléti létesítményeivel, szálláshelyeivel, parketta kínálatával, a franciavágási fűrészüzem termékeivel, a vadgazdálkodási tevékenységgel és az expo kiemelt témájához, a generációváltáshoz kapcsolódva az erdészeti erdei iskolák is megjelentek az erdőgazdaság standján, játékos feladatokkal tanítva a gyermekeket a környezettudatos magatartásra, az erdők növény- és állatvilágára.
Minden tevékenységi körét igyekezett bemutatni az erdőgazdaság

Ugyancsak az agráriumhoz kapcsolódó generációváltás jegyében hívták a szervezők a kiállításra a régióban működő mezőgazdasági iskolákat. Az oktatási intézmények között természetesen ott volt a pápai Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium is. A Mező mind az élelmiszeriparhoz, mind az agráriumhoz kapcsolódó képzéseit igyekezett bemutatni, az érdeklődőket prospektusokkal és kóstolóval várták. Gál Imre igazgató elmondta, minden évben eljönnek erre a kiállításra, hiszen számukra az agrárszakma minden területe fontos.
A Mező képzéseit ajánlotta a látogatóknak

-Valamennyit igyekszünk bemutatni, és szeretnénk minél több diákot a szakképzés felé terelni, hiszen a mezőgazdaságban munkaerő-hiány van, így akik nálunk végeznek, biztosan találnak maguknak munkát.
A kiállítási stand mérete arra adott lehetőséget az iskolának, hogy főként az élelmiszeripari képzéseket - leginkább a pék-cukrász szakmát - mutassa be látványosan, így a helyszínen számos finomságot készítettek a diákok: készült mézeskalács, sajtos tekercs, kókuszgolyó, rétes és pogácsa is. Ezekkel kínálták az érdeklődő fiatalokat, családokat. Az igazgató azt is elmondta, a következő tanévben előreláthatólag öt osztályt indítanak, néhány szakmára még lehet jelentkezni, ezekről az iskola honlapján találnak tájékoztatást a pályaválasztók.
Sok finomságot készítettek a diákok

Bár sem az agráriumhoz, sem az élelmiszeriparhoz nincs közvetlen köze a városnak, az önkormányzat mégis fontosnak érezte, hogy kiállítóként megjelenjen az agrárexpón. A város standján kiadványokkal filmvetítésekkel mutatták be a fejlesztéseket, melyek a település jövőjét meghatározzák, emellett pedig egy kérdőívet is kitölthettek a látogatók.
Pápa város a fejlesztéseket mutatta be az érdeklődőknek

- Bemutatjuk, ami az elmúlt években előkészületben volt itt a városban és bemutatjuk azt is, ami a közelmúltban történt, és ami a közeljövőben történni fog. Az európai uniós és az egyéb forrásból megvalósuló projektjeinket hoztuk el a kiállításra - mondta Áldozó Tamás polgármester. Tapasztalatiakról úgy fogalmazott, a látogatók megálltak a standnál, megnézték a kisfilmeket, melyek a fejlesztésekről adtak tájékoztatást, de a város a pápaiak véleményére is kíváncsi volt, ezt egy kérdőíven gyűjtötték össze és játékot is kínáltak az érdeklődőknek, a résztvevőket pedig természetesen ajándékokkal jutalmazták.
Áldozó Tamás kovásznai vendégeivel a város standján

Az önkormányzat és a Bakonyerdő standján kívül több helyen is kínáltak játékos programokat a kiállítók, a szervezők azonban külön játékterekről is gondoskodtak, ahol főként a mezőgazdasággal, a környezettudatossággal és a vidékkel kapcsolatban tudhattak meg sok mindent a kisgyermekek. A szabadtéri területen hordóvonat járt körbe-körbe a gyerekekkel, a kicsik ezúttal lábbal hajtós kistraktorokkal és elektromos kisautókkal kocsikázhattak, de sok játék szólt a környezetvédelemről, a tudatos életvitelről és persze kisállatok simogatására is volt lehetőség az expón.
A gyermekeket tematikus játszótér fogadta, a téma a vidék és a mezőgazdasági volt

Egy különleges játszóteret is felépítettek a sportcsarnokban, ez a vidéket mutatta be a különböző érzékszervek használatával. Mala Bence, az Érezd a vidéket - avagy kalandpark az érzékeinknek című játszótér koordinátora arról mesélt, hogy nemcsak a gyermekek, de a felnőttek is szívesen végigmentek az egyes állomásokon.
-Arra törekedtünk, hogy minden érzékszervet lefedjünk és ezen keresztül csatlakoztassuk a látogatókat a vidéki élethez, a természethez. Van olyan játékunk, amivel a madarak szemével lehet látni, tapintással lehet megismerkedni különböző anyagokkal, a mezítlábas sétányon a különböző felszíneket, talajtípusokat lehet érezni - sorolta.
Mezítlábas sétány

Ezen túl illatfal, az ízlelőbimbókat próbára tevő játék, gyógynövény ismertető és hangfelismerő játék is része volt a kalandparknak.
-Az volt a célunk, hogy azt a komplexitást, amit a vidék ad, az érzékszerveinken keresztül ismerjük meg úgy, hogy lebontjuk ezeket és mindig csak egy-egy érzékszervünkre koncentrálunk - magyarázta Mala Bence, aki örömmel jegyezte meg, nagyon sok látogatója volt a kalandparknak.
A felnőttek is érdeklődéssel járták végig a kalandparkot

A bemutatók főként a favágás témaköréhez kapcsolódtak, szombaton egy rókafigura született egy nagy farönkből az ügyes és kreatív Stihl-es „művész” keze munkája által, vasárnap pedig a Stihl TimberSports látványos favágó show-ja vonzotta a kicsiket és nagyokat.
Rendkívül látványos bemutatót tartott a Stihl TimberSports

A kiállítás látogatói között sok volt a kisgyermekes család, hiszen remek hétvégi programot jelentett az expo idén is. Dr. Vér András ugyan a munkája kapcsán vett részt a Pápai Agrárexpón, de elhozta gyermekeit is, akikkel nagyon sok mindent megtekintettek és kipróbáltak, így a munka és a kikapcsolódás harmóniáját élhették meg.
-A mi szívünkhöz nagyon közel áll a mezőgazdaság, az erdészet, a vadászat, a gyermekek is érdeklődnek a témák iránt, ez vonzott ide. Örülök, hogy nagyon sok program van a gyerekeknek is - mondta, hozzátéve voltak a kalandparkban, megnézték a kiállítókat, megismerkedtek a tehénfejés módjával és a Bakonyerdő Zrt. standján kínált játékokat is kipróbálták.
A tehénfejés nagy kedvence volt a gyerekeknek

A kis András, Anna és Miklós nagy lelkesedéssel meséltek élményeikről, Andrásnak a kalandpark tetszett a legjobban, Miklós a tehénfejést emelte ki, Anna pedig azt mondta, neki minden nagyon tetszik.
A háromnapos rendezvényen nagyon sokan megfordultak a kevésbé kellemes időjárás ellenére is, szombaton és vasárnap nagy volt a nyüzsgés a standok körül. Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, az expo védnöke úgy fogalmazott, az idei rendezvény is hozta a korábbi minőséget, impozáns látványt nyújtottak a mezőgazdasági gépek, a szakmai programok tematikáját jól választották meg a szervezők és jó volt látni, hogy sok visszatérő kiállító jött el ismét Pápára.
Dr. Kovács Zoltán (balra) a város standján

-Nagyon fontos, hogy évek óta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a várossal együttműködve szervezi meg az expót és gondolnak a családokra is, nekik is sokféle programot kínálnak. Összességében egy nagyon jó hangulatú rendezvénynek lehetnek részesei mind a kiállítók, mind a látogatók - mondta el a védnök.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-07-09 23:18:25

Pápai rege - Molnár Lajos visszatekintő kiállítása a könyvtárban


ajánlott cikk főképe

2020-05-30 20:45:31

Barokk élmények, vizes kalandok - újra nyitva a kastély és a strand


ajánlott cikk főképe

2020-03-16 15:29:35

Egyházi Andrea: A tanulás-tanítás új útja ez mindannyiunk számára


ajánlott cikk főképe

2020-05-08 14:02:30

Elhunyt dr. Szundy Béla