Rekordszámú résztvevő a járási történelemversenyen


2019-05-02 20:51:17  | cikk: Babos Petra  | 


Rekordszámú résztvevő a járási történelemversenyen főképe
Tizenegy évvel ezelőtt, 2008-ban indította útjára a Tarczy Lajos Általános Iskola a járási történelemversenyt. Idén már 12. alkalommal rendezték meg a híres latin mondás, „Historia est magistra vitae” jegyében. A versenyen rekordszámban, 60 diák mérte össze tudását 12 iskolából 19 ötödikes, 14 hatodikos, 18 hetedikes és 9 nyolcadikos személyében.
Rostáné Horváth Ida szervező kérdésünkre elmondta, nagy öröm számára, hogy ennyire sokan szeretik és tudják a történelmet.
-Az iskolák évfolyamonként két-két tanulóval nevezhettek. A városi iskolákon kívül a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma, a nagyalásonyi Kinizsi Pál Általános Iskola, a mezőlaki Arany János Általános Iskola, az ugodi Német Nemzetiségi Általános Iskola, a csóti Csóthi Géza Általános Iskola és a nemesszalóki iskola vettek részt - emelte ki a szervező, aki hozzátette, a verseny az előző évekhez hasonlóan most is egy írásbeli fordulóból állt.
-Az évfolyamok külön kategóriában versenyeztek. Minden tanuló a saját évfolyamának tananyagából adott számot tudásáról. A feladatlapok 13 példából álltak. Az összeállításnál törekedtünk arra, hogy változatos és játékos is legyen, így volt totó, kronológia, képfelismerés, időszámítás, igaz-hamis állítás, keresztrejtvény és ki vagyok én - tudtuk meg Rostáné Horváth Idától. A szervező tanárnő kiemelte, évről évre az a céljuk, hogy a történelem iránt érdeklődő, tehetséges diákok számára játékos, változatos, ugyanakkor tartalmas feladatokon keresztül élővé tegyék az iskolai kerek között elsajátított tananyagot és lehetőséget biztosítsanak arra, hogy a tanulók számot adhassanak tudásukról, így tisztelegve a nagy történelmi személyiségek előtt. A megmérettetés fontos feladatának tekinti a nemzeti identitástudat elmélyítésének elősegítését, a magyar és az egyetemes történelemmel kapcsolatos ismeretek rendszerezését, valamint a járás iskolái közötti kapcsolat ápolását.
A feladatlapokat a felkészítő tanárokból álló zsűri javította ki. A versenyzők oklevélben és értékes könyvjutalomban részesültek.

Képek:

5. osztályosok

I. Pilter Barnabás József, Munkácsy iskola - felkészítő Babits Emil

II. Fekete Martin, Erkel iskola - felkészítő Mészárosné Varga Veronika

III. Sárközi Laura, Tarczy iskola - felkészítő Rostáné Horváth Ida

6. osztályosok

I. Róka Zsombor, Szent István iskola - felkészítő Némethné Szabó Otília

II. Grőber Barnabás, Erkel iskola

III. Pusztai Zsombor, Erkel iskola - felkészítőjük Mészárosné Varga Veronika

7. osztályosok

I. Kovács Bálint, Erkel iskola - felkészítő Polgárdi Attila

II. Bogdán Rebeka, Református Kollégium - felkészítő Adorján Zoltán

III. Somogyi Dorina, Mezőlak, Arany János iskola - felkészítő Tóth-Pilter Katalin

8. osztályosok

I. Hauber Henrik, Szent István iskola - felkészítő Némethné Szabó Otília

II. Eszes Patrik, Szent István iskola - felkészítő Gombásiné Takács Gyöngyi

III. Érsek Alexandra, Tarczy iskola - felkészítő Rostáné Horváth Ida
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-05-13 20:39:25

Készül a tómeder a Schwenczel réten


ajánlott cikk főképe

2020-01-09 14:37:41

Házhoz megy a Tisza Kálmán utcaiak lakcímkártyája


ajánlott cikk főképe

2020-02-13 12:43:22

66 raklap bébiételt hozott a Teuton lovagrend


ajánlott cikk főképe

2020-02-07 12:18:25

Yanfeng Kft., Hirtenberger Bt., Pápai Hús Kft. - a város legnagyobb adófizetői