Újabb Pápa környéki útszakasz újult meg


2019-05-08 13:07:59  | cikk: HuHa  | 


Újabb Pápa környéki útszakasz újult meg főképe
Ma délelőtt sajtótájékoztatón jelentette be dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója, hogy befejeződött a Zirc-Bakonybél-Nagygyimót összekötő út, Huszárokelőpuszta környéki 2,8 kilométeres szakaszának felújítása. A sajtótájékoztatón jelen voltak az érintett települések polgármesterei, a kivitelező cég képviselője és a közút pápai üzemmérnökségének vezetője is. A nettó 275 millió forintos felújítás a Közlekedésfejlesztés Veszprém megyében I. című Top-os projekt részeként készült el, a 2018-ban indult országos beruházás sorozat összesen 526 kilométernyi út felújítását teszi lehetővé.
A Huszárokelőpusztánál megépített új hídnál tartották a sajtótájékoztatót

A Bakonyszücs, Bakonykoppány és Bakonybél közötti szakaszon, a Huszárokelőpusztai új hídnál tartott sajtótájékoztatón Márkus Zoltán, Bakonybél polgármestere elmondta, településük számára nagyon fontos a turizmus, az elmúlt öt évben vendégéjszakáik száma 25 ezerről 50 ezerre emelkedett, ha ehhez az átutazó és egynapos látogatásra érkező vendégeket is hozzászámolják, akkor ennek közel háromszorosáról lehet beszélni. Nem véletlen, hogy a településre vezető közlekedési utak minősége, az utazás komfortosságának javítása kiemelt jelentőségű számukra.
-Településünk megközelítése észak felől, a Gerence völgy irányából ezen az úton történik, a vendégek gépkocsival vagy autóbusszal érkeznek hozzánk, hiszen vasúti közlekedés itt nincs. Ezért is fontos számunkra, hogy az utazásminőség nagyságrendekkel javult az elmúlt egy-két évben.
Bakonybél számára nagyon fontos ez a beruházás - mondta a település polgármestere

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő - csatlakozva a bakonybéli polgármester szavaihoz - a turizmus jelentőségét emelte ki, s az ehhez kapcsolódó fejlesztések ösztönző hatásáról szólt. Mint mondta, Magyarországon a turizmus fontos húzóágazattá vált, tavaly 12,8 millió vendégéjszakát regisztráltak országosan, a turizmus részesedése a GDP-ből megközelíti a 11 százalékot.
-Fontos kitörési pont a környék kistelepülései számára a turizmusba való bekapcsolódás, Bakonyszücsön például a volt iskolaépületet turistaszállóvá alakították, Bakonybél pedig hagyományosan a turizmusra is épít, a monostor megújítása 1,2 milliárd forintból valósult meg, most pedig 170 millió forintból megújul a körülötte lévő tér is. A települések figyelnek környezetükre, több helyen csatornázási munkák kezdődtek.
Hangsúlyozta, ez a környék nemcsak épített öröksége miatt értékes a turizmus számára, de az ország egyik legszebb természeti környezete is ez a vidék, ahol jelentős a bakancsos turizmus és a vadászturizmus, emellett pedig a pihenésre vágyók is szép számmal jelen vannak.
Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képivselő a beruházás közlekedésbiztonsági és turisztikai jelentőségét emelte ki

A most elkészült útszakasz felújításáról elmondta, múlt év augusztusában vette át a munkaterületet a kivitelező, a beruházás pedig áprilisban zárult. Az útfelújítási munkák kiemelt része volt az új híd megépítése Huszárokelőpusztánál, hiszen a régi egy sávra szűkítette a közlekedést. Az elkészült út így nemcsak a turizmust szolgálja, de a közlekedésbiztonság szempontjából is jelentős előrelépést hozott.
Kétsávos, új hidat építettek a régi helyett

A beruházás részleteit Fekete János, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Veszprém megyei igazgatója ismertette. Elmondta, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósított bruttó 350 millió forint költségvetésű felújítás kivitelezője a Strabag Kft. volt.
-A teljes felújított szakasz 2,8 kilométer hosszú, ebből 350 méter hosszan ívkorrekciót hajtottunk végre, a régi híd mellett építettük meg az újat, így jobb vonalvezetést alakítottunk ki. A hídnál teljes pályaszerkezet csere készült - közölte, hozzátéve a régi híd 1912-ben épült, több, mint száz évvel ezelőtt még az ökrösszekerek számára építhették, nem pedig a mostani forgalom kiszolgálására, melyben nemcsak a turisztika érintett kiemelten, hanem az erdőgazdálkodás is, hiszen nagyon sok nehéz tehergépjármű is közlekedik erre. Az új híd 7,6 méter nyílású, acél hullámlemez szerkezetű, teherbírása pedig jóval nagyobb a korábbinál.
-A további szakaszokon burkolaterősítés készült 4,5-6,5 centiméter vastagságban. Végig megújítottuk a padkát, a burkolati jeleket és a KRESZ táblákat. Az egész szakaszon rendezni kellett a vízelvezetést, hiszen ez az út tartósságát is befolyásolja.
Fekete János igazgató ismertette a projekt műszaki tartalmát
 
Az igazgató arról is szólt, a Bakonykoppány és Bakonybél közötti út felújításából már csak egy 2,5 kilométeres szakasz hiányzik, a jövőben szeretnék ezt is megújítani.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-01-19 18:02:39

A holnap művészei


ajánlott cikk főképe

2020-04-30 12:54:04

Hatalmas daru a víztoronynál


ajánlott cikk főképe

2020-01-08 21:45:08

Felújítják a döbröntei turistaházat


ajánlott cikk főképe

2020-02-21 21:57:13

A Magyar Falu Programról tájékozódtak a polgármesterek