Sajtótájékoztató a holokauszt pápai áldozatainak emlékévéről


2019-05-09 18:22:56  | cikk: HuHa  | 


Sajtótájékoztató a holokauszt pápai áldozatainak emlékévéről főképe
MEGTÖRTÉNT - ezt az elnevezést kapta a képviselő-testület márciusi döntése alapján az idei pápai emlékév, mellyel a pápai zsidóság múltjára és a holokauszt pápai áldozataira kíván emlékezni a város. Az emlékévről - a holokauszt 75. évfordulójához kapcsolódva - tavaly év végén döntött az önkormányzat, akkor azt kérték a városban működő szervezetektől, magánszemélyektől, hogy tegyenek javaslatokat az emlékév programjaira. A beérkezett ötleteket a HEB szedte csokorba és a testület is támogatta az elképzeléseket, melyekhez az év folyamán továbbiak is csatlakozhatnak. Az emlékév a városban már hagyományos programok mellett számos új lehetőséget kínál a pápai zsidóság életének megismerésére, a történelmi események felidézésére.
Áldozó Tamás polgármester

-Az emlékév programjai közül volt, ami már megvalósult, több a közeljövőben zajlik és egészen év végéig tartanak a rendezvények - utalt a polgármester a januári nemzetközi holokauszt emléknapon megtartott sétára, a márciusi Purimra és a Pannonia Reformata Múzeumban áprilisban megnyílt képzőművészeti kiállításra. A mai sajtótájékoztatón az év további programjairól adtak tájékoztatást az emlékév megvalósításában főbb szerepet vállaló szervezetek képviselői.
-Az önkormányzat azt vállalta, hogy anyagiakkal támogatja a programok megvalósítását, másrészt pedig maga is kezdeményező szerepet vállal és programok szervezésével is jelentkezik - közölte a városvezető. Áldozó Tamás ez utóbbi szerepvállalás kapcsán két eseményről beszélt.
-Szeretnénk, ha a városban lenne jelenvalósága a 75 évvel ezelőtt történteknek, ezért májusban szimbolikusan megépítjük a Rákóczi és Kossuth utca torkolatánál azt a kaput, aminek a felállítása megvalósította a pápai zsidó közösség bezárását a gettóba. Ezt a kerítésszakaszt a gettó kiürítésének 75 évvel ezelőtti időpontjáig tartjuk a közterületen. Ez az arra sétálókat nap mint nap emlékezteti mindarra, ami 75 évvel ezelőtt történt.
Az emlékév végén egy emléktáblát is elhelyez a város ezen a helyen, az egykori gettó bejáratánál, ezt a Hit Gyülekezete kezdeményezte, az önkormányzat pedig támogatta - tudtuk meg a polgármestertől.
-Az önkormányzat az emlékévek hagyományának megfelelően Pápa Város Napját is ennek az évfordulónak a jegyében szervezi meg, így június 16-án a városházán tartott konferencián olyan előadásokra hívjuk a pápaiakat, melyek a 75 évvel ezelőtti vészkorszakot elevenítik fel és a pápai zsidó közösség több évszázados városi együttéléséről szólnak.
Áldozó Tamás hozzátette, amennyiben jogerősen lezárul az Elfeledett szomszédaink című kiállítással kapcsolatos per, akkor ez a kiállítás ismét látogathatóvá válik.
Boros Katalin ügyvezető

A sajtótájékoztatón Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője a zsinagógában tartandó programokról szólt, hiszen az épület a kft. kezelésébe tartozik.
-Minden olyan programhoz, mely a zsinagógában zajlik, biztosítjuk a feltételeket, emellett saját kezdeményezéseink is vannak az emlékév keretében. Ezek egyike az a séta sorozat, mely megidézi az egykor itt élt zsidó családok hétköznapjait. Ezek a séták az elmúlt években is nagyon népszerűek voltak, május, június, július és augusztus hónapra tervezünk egy-egy sétát. Az első alkalom időpontja május 29. - tájékoztatott az ügyvezető.
A Platán másik kezdeményezése a mártírlista elkészítése. Ezzel kapcsolatban Boros Katalin elmondta, 1945-ben és 1947-ben már készült lista az áldozatokról, ám ezekről kiderült, hogy korántsem teljesek, nem pontosak.
-Simon Zsolt kollégánk több mint egy éve végez kutatásokat ezzel kapcsolatban, s most mondhatjuk azt, hogy az eddigieknél sokkal pontosabb mártírlista áll rendelkezésre. Ezt a nyár folyamán egy kötetben szeretnénk megjelentetni és az észrevételek, kiegészítések alapján vállaljuk, hogy később egy javított kiadást is megjelentetünk.
Boros Katalin bejelentette, a közelmúltban a Kertész Imre Intézet felajánlotta, hogy elhozza a pápai zsinagógába a Kertész Imre gyermekkoráról szóló kiállítást. Az intézet, azért kereste meg a várost a lehetőséggel, mert a Nobel-díjas író 2003-as pápai látogatása nagyon sikeres volt (a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának vendégeként érkezett városunkba), a pápaiak rendkívüli szeretettel fogadták.
-A kiállítás május 22-én nyílik meg és június 23-ig lesz látogatható előzetes bejelentkezés alapján.
Schmidt Orsolya egyesületi elnök

Természetesen a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület is aktívan részt vesz az emlékév programjaiban, hiszen évek óta céljuk, hogy a pápai zsidóság hagyományait, emlékeit ápolják, új hagyományokat teremtsenek. Az idei esztendőben a már ismert programjaik mellett más kezdeményezéssel is csatlakoztak az évfordulóhoz.
-Egyesületünk egy képzőművészeti pályázatot hirdet, melynek témája a zsinagóga jelene és lehetőség szerint a felújítandó épület jövője. Nagyon fontosnak tartjuk azt is, hogy folytassuk a Sétáljunk együtt! sorozatot, melynek tematikus sétája a Zsinagógai séták címet viseli, ezt az idén is megtartjuk. Június közepén várjuk az érdeklődőket, szerdánként 17 órától tematikus előadásokkal. Idén nemcsak az egyesület tagjai fogadják az érdeklődőket, hanem szakmai előadóink is lesznek - tájékoztatott Schmidt Orsolya, az egyesület elnöke, aki hangsúlyozta, a sorozatot nem hagyják abba, az emlékévben szeretnék szabadegyetem formájában ősszel is folytatni, amikor már a zsinagóga túl hideg a rendezvényekhez. Ennek helyszíne várhatóan a városháza lesz.
Ugyancsak az egyesület szervezi azt a filmvetítés sorozatot, melynek szintén a zsinagóga ad helyet júliusban. Ekkorra tervezik, hogy zsidó alkotók filmjeit vagy a zsidó témát feldolgozó filmeket mutatnak be, melyhez vendégeket is hívnak, a vetítés utáni beszélgetéshez.
-Szeretnénk ebben az évben egy emlékfát állítani az Esterházy-kastély környékén, hiszen onnan indult hajdan a pápai zsidóság sorsa - mondta el a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnöke. Schmidt Orsolya arról is szólt, a jövőben egy emlékszobát is szeretnének kialakítani a pápai zsidóság tárgyi emlékeiből, az ötlet támogatást kapott az emlékév kapcsán, az emlékszoba akkor valósulhat meg, ha megfelelő mennyiségű bemutatható anyag áll rendelkezésre.

A MEGTÖRTÉNT elnevezésű emlékév következő eseménye tehát a május 22-én tartandó kiállítás megnyitója lesz a zsinagógában, de ezt követően számos alkalom nyílik arra, hogy a pápaiak emlékezzenek, tisztelegjenek a zsidóság városban betöltött szerepére, és a mártírokra.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-02-02 09:24:19

ABBA slágerek magyarul a Vadvirág Énekkar tolmácsolásában


ajánlott cikk főképe

2020-04-02 16:15:53

Kezdődik a Gróf úti járdafelújítás


ajánlott cikk főképe

2020-05-21 13:50:45

A tarczys Hatvani Márk országos első helyezett informatikából


ajánlott cikk főképe

2020-03-05 17:54:59

Évértékelő közgyűlést tartott a nyugdíjas egyesület