Rákász Gergely ismét Pápán koncertezett


2019-05-13 15:42:07  | cikk: ha  | 


Rákász Gergely ismét Pápán koncertezett főképe
Pápára már több mint 20 éve jár Rákász Gergely, először a Nagytemplomban koncertezett, aztán az evangélikus templom, később a református templom volt a helyszín. Tavaly lépett fel először a református Ótemplomban, s elragadtatással szólt a hely akusztikájáról, hangulatáról és méretéről, hisz a nézők szinte karnyújtásnyira ülnek és együtt lélegzik a művész és a közönség.

A Lords of the Organ-sorozattal Rákász Gergely a hangszer legnagyobb zeneszerzőit és örökérvényű műveit mutatja be. Bach természetesen minden évben ott van az orgona lordjai közt, tavaly csatlakozott hozzá Vivaldi, Gershwin, Bizet, Debussy - ők mindannyian jelen voltak a koncerten halhatatlan műveiken keresztül. Idén Bach és Vivaldi muzsikája csendül felt az orgonakoncerten.

Rákász Gergely koncertjére ezúttal is megtelt az Ótemplom

- Ezúttal 10 évet ölelünk fel a zenetörténetből, de ez a tíz év fontos időszak volt Bach életében - mondta a koncert kapcsán Rákász Gergely. - Az 1700-as évek elején a weimariak kaptak egy lendületes, zseniális karnagyot, ő volt Johann Sebastian Bach. Csakhogy a weimariak Vivaldit szerették volna, aki Európa-szerte ismert volt. Ekkor Bach elkezdett Vivaldi zenéjével foglalkozni, meg akarta ismerni, hogy mitől olyan jó és népszerű a muzsikája. S mivel sokat foglalkozott vele, az olasz zeneszerző hatással volt az ő zeneműveire is.

A koncerten ezt mutatta be a művész. Játszott Bach-művet abból az időszakból, amikor még nem ismerte az olasz zeneszerző munkásságát, valamint Vivalditól a Tél című tételt, s aztán Vivaldi A-moll concertóját, melyet Bach dolgozott át orgonára. A repertoárban szerepel Bach Olasz koncertje is. A hangverseny tíz évet ölelt fel, már ami a művek megjelenését illeti, de nagyon jól megmutatta, hogy mire elég egy évtized egy tehetséges zeneszerző esetében. Johann Sebastian Bachra kétségtelenül a legmaradandóbb és legjellegzetesebb hatást Vivaldi gyakorolta, s ez a koncert azt erősítette, hogy nem mindegy milyen példaképet választunk, hisz őhozzá szeretnénk és fogunk hasonlítani.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-01-05 19:14:21

Megújult a református templom


ajánlott cikk főképe

2020-01-26 09:31:32

Bajor adomány a pápai evangélikusoknak


ajánlott cikk főképe

2020-03-12 11:12:29

Elmarad az ellenzéki hatpárti közös megemlékezés


ajánlott cikk főképe

2020-03-04 13:38:06

Új járda épül a Szent István út egy szakaszán