Energetikai korszerűsítés a kórházban 1,6 milliárdból


2019-05-17 12:02:29  | cikk: HuHa  | 


Energetikai korszerűsítés a kórházban 1,6 milliárdból főképe
Megkezdődött a Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő energetikai korszerűsítésének fizikai kivitelezése - jelentette be ma délelőtti sajtótájékoztatóján dr. Töreki-Vörös Ibolya főigazgató és dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő. A beruházásra a KEHOP-5.2.2-16-2016-00108 azonosító számú projekt ad lehetőséget, az egészségügyi intézmény a Vidéki egészségügyi intézmények energetikai korszerűsítése elnevezésű pályázati kiíráson nyerte el a jelentős összegű forrást.

Dr. Kovács Zoltán a sajtótájékoztatón felelevenítette, ezekben az években több mint 4 milliárd forint értékű fejlesztés zajlik, zajlott a pápai kórházban, ezek eszközpark korszerűsítést és épületfejlesztést egyaránt tartalmaztak.
-Sokszor elhangzik, hogy az egészségügyben nincs jelentős fejlesztés, erre a pápai kórház rácáfol - közölte a politikus, hozzátéve, a mostani fejlesztés paradigmaváltás a kórház energiaellátását illetően, hiszen megújuló energiát használhat fel az intézmény. Mint mondta, a projekt keretében a fűtési rendszer teljes megújítását, külső hőszigetelését, födémszigetelést és nyílászáró cserét végeznek a kivitelezők. Korszerű és energia-hatékony, megújuló energia felhasználásával működő fűtési rendszert építenek ki új kazánok beépítésével, a gazdasági épületben - ahol a konyha és a mosoda működik - új gőzfejlesztő kazánt és légtechnikai rendszert építenek be.

Dr. Töreki-Vörös Ibolya főigazgató arról szólt, a beruházás érinti a több mint 260 éves törzsépületet, a szakrendelőt, az ápolási osztályt és a gazdasági épületet. A munkaterületet múlt év végén vette át a kivitelező, azóta lezajlottak az egyeztetések, hiszen az építkezést a kórház folyamatos működése mellett kell elvégezni. Kiemelte, a beruházó Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a bonyolító Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet, a kórház és a kivitelező Dél-Konstrukt Építőipari Zrt. szoros együttműködésére van szükség ahhoz, hogy a fejlesztés megvalósítása a lehető legkevesebb zavaró hatással legyen a betegellátásra.
-Úgy kell megvalósítanunk a beruházást, hogy a lehető legkevésbé csorbuljon a betegellátás, a betegek és hozzátartozók komfortérzete ne sérüljön és a dolgozóink is a lehető legjobban tudják ellátni feladataikat - mondta. Úgy tervezik, hogy a munkálatok idején a betegellátó osztályok és szakrendelők egy részét zárják le, erről mindig tájékoztatják az érintetteket.

A munkálatok most májusban kezdődtek meg és várhatóan 2020. második negyedévében fejeződnek be. Jelenleg a fűtési rendszer bontási munkái és a nyílászáró cserék zajlanak, a szakrendelő épületében és a törzsépületen dolgoznak a kivitelezők. A munkát szakaszosan végzik, jövő héten a fül-orr-gége osztály és a gyermekosztály válik munkaterületté.

A projekt eredménye az épületek hőveszteségének csökkenésével elérhető költségmegtakarítás, az épületek fűtésszabályozásának kialakításával a betegek és dolgozók komfortérzetének javulása, a megújuló energia felhasználásával a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségének csökkentése. Dr. Töreki-Vörös Ibolya arról is szólt, az energetikai projekthez kapcsolódóan olyan további munkálatok elvégzésére is szükség van, melyek nem fértek bele ebbe a beruházásba, ehhez keresik a forrásokat.

A sajtótájékoztatón egy másik fejlesztésről is hírt adtak, egy EFOP projekt keretében 48,8 millió forintot nyert el az egészségügyi intézmény két ultrahang készülék beszerzéséhez. A kiemelt tudású készülékek az egynapos sebészet keretében működő urológiai egységbe és az intenzív osztályra kerülnek. A főigazgató hangsúlyozta, ezek az új orvostechnikai berendezések nem régi készülékeket váltanak le, hanem bővítik az eszközparkot. Arra is emlékeztetett, a közelmúltban is volt lehetőségük ultrahang készülékek beszerzésére, hiszen más pályázati források is lehetővé tették ezt. A most beszerzendő ultrahangok tovább javítják a pápai kórházban a betegellátás és a gyógyítás színvonalát.

A lezárt és a folyamatban lévő Európai Uniós forrásból megvalósuló fejlesztésekhez 4 328 586 663 forint támogatást nyert el a kórház az elmúlt évek során. Az egyéb fenntartói, alapítványi és saját források pedig közel 1 milliárddal járultak hozzá az infrastruktúra, műszerezettség és humánerőforrás fejlesztéséhez.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-02-09 17:22:52

Pápa is profitálhat az Európa Kulturális Fővárosa Programból


ajánlott cikk főképe

2020-05-21 13:50:45

A tarczys Hatvani Márk országos első helyezett informatikából


ajánlott cikk főképe

2020-05-07 14:20:02

Tartós élelmiszercsomagok a Máltai Szeretetszolgálattól


ajánlott cikk főképe

2020-02-21 21:57:13

A Magyar Falu Programról tájékozódtak a polgármesterek