Magasy Zsolt: Ez a nap az emlékezés és a tisztelgés napja


2019-05-24 19:40:18  | cikk: HuHa  | 


Magasy Zsolt: Ez a nap az emlékezés és a tisztelgés napja főképe
A Magyar Honvédelem Napja alkalmából tartott megemlékezést ma délután a Honvéd Bajtársi Klub, az MH Pápa Bázisrepülőtér és Pápa Város Önkormányzata. A Vitéz Bertalan Árpád Ejtőernyős Ezred emlékműnél megrendezett tiszteletadáson a Himnusz hangjait követően Csukárdi Tibor, a Pápai Nyugdíjas Egyesület irodalmi körének vezetője mondott verset, majd Farkasdi Lajos nyugállományú őrnagy, a Honvéd Bajtársi Klub elnöke köszöntötte az emlékezőket, a jelenlévő fiatalokhoz szólva. Mint mondta, a hazafiság nem valami pátoszos elragadottság, hanem hétköznapi valóság. Aki tisztességes dolgot tesz, hozzájárul ahhoz a valamihez, amit úgy hívnak, haza.
Farkasdi Lajos, a Honvéd Bajtársi Klub elnöke köszöntötte az emlékezőket

-Ünnepelni jöttünk ide az ejtőernyős emlékműhöz, ünnepelni a hazát, az egységet, a múltat, jelent és jövőt. Tisztelegni a bátorság, a hit és becsület előtt. Tisztelegni és tiszteletet adni a magyar katonának. Hazát, hitet nem cserél az ember, miként arcot sem, mindhármat őseink hagyták ránk és a hűség kötelez - fogalmazott.

Az ünnepségen Magas Zsolt ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka mondott beszédet, emlékeztetve a múltra és előretekintve a jövőre.
-Hősöket jöttünk ünnepelni, akik halált megvető bátorsággal vívták meg harcukat, kiérdemelve tiszteletünket és megbecsülésünket. Boldog az a nép, mely tud ünnepelni - mondta, majd a 170 évvel ezelőtti Budavár visszafoglalásának eseményeit és jelentőségét elevenítette fel.
-1849. május 21-én a reggeli órákban már magyar lobogó lobogott Buda várának számtalan pontján. A magyar seregek több kitartó támadás után, a döntő roham eredményeképpen kitűzték a magyar zászlót. Ezzel nemcsak a 17 napig tartó ostrom ért véget, hanem a magyar hadtörténelem egyik legsikeresebb hadművelete, a tavaszi hadjárat is. Az a hadjárat, melyben az alig egy éves honvéd sereg egy katonailag teljesen reménytelen helyzetből kitörve, önerejéből felszabadította hazánk területének döntő többségét - emlékeztetett.
Megemlékezünk az elhunyt hősökről és köszönetet mondunk a mai katonáknak - fogalmazott Magasy Zsolt ezredes

Hozzátette, a Magyar Honvédelem Napján nemcsak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hadi eseményeire kell emlékezni, hanem kötelesség megemlékezni a magyar hadtörténelem minden neves és névtelen, helytállást tanúsító katonájáról.
-Mély tisztelettel adózom a Magyar Királyi Vitéz Bertalan Árpád Honvéd Ejtőernyős Ezred és Repülőszázadban szolgált valamennyi bajtársunk előtt. Közel egy évszázad telt el a Buda várát visszahódító és a II. világháború poklát megjárt katonák harcai között, de példamutató hazaszeretetük, hősies önfeláldozásuk örökké példát mutat - mondta az ezredes. A múlt mellett a jelenről és a jövőről is szólt a parancsnok, úgy fogalmazva ezzel kapcsolatban, hogy kötelesség számot adni mindezekről a társadalomnak, hiszen társadalmi akarat nélkül nincs honvédelem. Párhuzamot vont a magyar haderő fejlesztéséért következetesen kiálló 1848-as első magyar kormány és a mai kormány elkötelezettsége között.
-A mai Magyar Honvédség fejlesztése mögött is komoly kormányzati szándék húzódik, mind a magyaroknak, mind a térségben lakóknak elengedhetetlenül fontos, hogy békében és biztonságban élhessenek. Ehhez egy erős, ütőképes honvédségre van szükség, modern, hiteles, a hazája és szövetségesei iránt elkötelezett hadseregre, amely a térség meghatározó fegyveres ereje lehet.
Kiemelte, a megkezdett haderőfejlesztés az elmúlt fél évszázad legátfogóbb és legkomplexebb védelmi fejlesztése. Magasy Zsolt ezredes beszéde végén úgy fogalmazott, jó emlékezni a 170 évvel ezelőtti fényes győzelemre, ez fontos a Magyar Honvédség számára, mely éppen ebben a szabadságharcban jött létre és fontos a mai magyar honvédek számára.
A megemlékezés végén megkoszorúzták az emlékművet

-Ezen a napon megemlékezünk elhunyt hőseinkről és köszönetet mondunk azoknak a katonáknak, honvédeknek, akik szolgálatukat az ország határain belül és azon kívül is ellátják. Ez a nap az emlékezés és a tisztelgés napja.
A megemlékezésen Nagyváradi József ejtőernyős hagyományőrző szavalattal tisztelgett a hősök előtt, Szabó Ferenc tábori lelkész mondott áldást, majd a jelenlévő szervezetek, intézmények képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit.
A rendezvény a Huszár Közösségi Házban folytatódott, a Honvéd Bajtársi Klub itt köszöntötte születésnapos tagjait és elismeréseket adott át a katonai hagyományőrzés terén kiemelkedő tevékenységet végzők számára.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-06-30 10:46:45

Mínusz 310 millió forint


ajánlott cikk főképe

2020-06-04 20:28:54

Pápán is megszólaltak a harangok a trianoni békediktátumra emlékezve


ajánlott cikk főképe

2020-04-02 16:59:36

Néhány hét múlva már működik az okoszebra


ajánlott cikk főképe

2020-04-23 17:21:58

Fertőtlenítik a pápai idősotthonokat