Csodálatos földtörténet - A Komlosaurusról


2019-05-29 23:16:03  | cikk: Babos Petra  | 


Csodálatos földtörténet - A Komlosaurusról főképe
A 22. Magyar Őslénytani Vándorgyűlésnek Döbrönte ad otthont. A Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai ezért Pápán is tartották nyílt, ismeretterjesztő előadást az ősmaradványokról a Pápai Petőfi Sándor Gimnáziumában és a Jókai Mór Városi Könyvtárban a gyűlést megelőző napon.
Főzy István geológus, paleontológus, a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa elmondta, az ősmaradványok, a fosszíliák a földtörténeti idők emlékei, egykori növények és állatok megkövesedett maradványai.
- A Magyarhoni Földtani Társulat 2015-ben indította el „Az év ősmaradványa” és „Az év ásványa” programot, melynek célja a földtudományok két pillérének, az ősmaradványoknak és az ásványoknak a népszerűsítése, valamint az ismeretterjesztés. Az év ősmaradványa és az év ásványa kiemelt szerepet kap a társulat adott évi programjain. A 2019-es évben az Év ősmaradványa a Komlosaurus lett. A Komlosaurus carbonis a “magyar” dinoszaurusz, amelynek nyomait a mecseki régióból ismerjük. A Komlosaurus egy 1,5-2 méteres magasságra növő ragadozó dinoszaurusz volt. Mintegy 200 millió évvel ezelőtt élt többek között a Mecsek területén. A múlt század közepétől több alkalommal is találkoztak a kutatók a lábnyomaikkal, de először csak 1983-ban jelent meg leírás erről az őshüllőről. A győztes dínónak ez idáig megkövesedett lábnyomain kívül még egyetlen porcikáját sem találták meg - derült ki az előadáson.
Az előadás az elmúlt négy év kutatásait, ősmaradványait mutatta be.
A diákok mikroszkóppal is megtekinthettek néhány kőzetdarabot.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-07-18 19:49:12

Mesefelfedezők a Kultúr-Kuckóban


ajánlott cikk főképe

2019-09-06 22:10:30

A költségvetési előirányzat felhasználásáról döntött a borsosgyőri és kéttornyúlaki testület


ajánlott cikk főképe

2019-05-15 19:45:07

Vért adtak a tűzoltók


ajánlott cikk főképe

2019-05-09 18:22:56

Sajtótájékoztató a holokauszt pápai áldozatainak emlékévéről


PÁPA időjárás