Drámaműhely a Weöresben


2019-06-06 07:13:17  | cikk: ha  | 


Drámaműhely a Weöresben főképe

A 60 éves iskolában 30. alkalommal szervezték meg a Pápai Drámaműhelyt. A kezdeményezés Tegyi Tibor és Horváthné Árvai Mária nevéhez fűződik, akik szerették volna népszerűsíteni a drámapedagógiát a városban és környékén. A jubileumi alkalom ezúttal rendhagyó volt: nem bemutató órákat láthattak az érdeklődők, hanem előadásokat a kezdetekről és a jövőbeni feladatokról, a drámapedagógia alkalmazási lehetőségeiről, hatásairól, jelentőségéről az óvodától a felnőtt korig. A rendezvény a Veszprém Megyei Drámaműhely keretében valósult meg.

Szücsné Pintér Rozália, Mudra Judit, Pulay Róbertné és Lampért Helga előadók

A résztvevőket Véseiné Kárpáti Ágota, a Weöres Sándor Általános Iskola igazgatóhelyettese köszöntötte, aki felidézte az intézményben folyó drámás hagyományokat, eredményeket. Dr. Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóságának igazgatója azt hangsúlyozta, hogy az intézet szeretné minél hatékonyabban segíteni a közművelődést, s ennek keretében számos olyan projektet indítanak, melyek a helyi közösségek fejlesztéséről szólnak. - A megyében komoly hagyománya van a színjátszásnak. Az utóbbi időben sajnos a csoportok száma erősen megfogyatkozott, de az amatőr színjátszás ügye továbbra is fontos, szeretnénk újraépíteni ezt. Azt gondoltuk, hogy ebben előrelépést jelenthet, ha együttműködő partnereket keresünk, tapasztalt szakemberek segítségét kérjük s egy olyan műhelyt hozunk létre, ami közös gondolkodás színtere lehet az érdeklődők számára - mondta dr. Baloghné Uracs Marianna, aki hozzátette, hogy a kulturális szaktörvény előírja a szakemberek, a művelődési ház, közművelődési alapszolgáltatás meglétét minden településen, ez is segíti majd a színjátszás ügyét.

Az előadások mellett azért jutott idő játékra is

A szakmai napon Szücsné Pintér Rozália drámapedagógus volt az előadó, aki ott volt a kezdeteknél, a pápai drámatanárok is tőle láttak először drámajátékokat tanórán. Mint mondta, a 80-as évektől kapott egyre nagyobb publicitást a módszer, mely mára már közismertté vált. Eleinte a színjátszásban alkalmazták, aztán egyre nagyobb szerepet kapott a tanórán, hisz az érzelmekre, a tapasztalásra hatva tanít. Szerinte ma a drámapedagógia egyik legnagyobb feladata, hogy személyes kapcsolatok kialakítását segítse, mert az okostelefonok világában a gyerekek barátnak gondolnak mindenkit, akivel együtt játszanak az online világban, de csak élethelyzetekben tapasztalhatják meg, hogy ki is az, akire számítani lehet.

Mudra Judit, a Szivárvány Óvoda óvodapedagógusa a kicsik körében szerzettt tapasztalatairól beszélt, Lampért Helga és Pulay Róbertné drámapedagógusok pedig azt mutatták be, hogy miként állítható a tudáselsajátítás szolgálatába a drámapedagógia. Balatoni Mónika és Komáromi Sándor, a Pannon Egyetem mesteroktatói a digitalizáció és a Z generáció tekintetében vizsgálták a drámás lehetőségeket. - Még nincs felnőtt generációnk abból a korosztályból, akik beleszülettek a digitalizációs világba - mondta Komáromi Sándor. - Felgyorsult világ, gombnyomásra azonnal érkező információk, beszűkült online tér jellemzi a fiatalok életét, de én azt gondolom, hogy vannak olyan alapvető emberi szükségletek, amik nem változnak. Az önkifejezés, a közösségbe tartozás, a párkapcsolat mind olyan szükségletek, amik bennünk élnek, s ezeket a helyzeteket ma is kezelni kell. Lehet, hogy más az öröm- és a konfliktusforrás, de ugyanúgy érzelmi alapon működő helyzeteket eredményeznek, mint 200 évvel ezelőtt. S ezekre a helyzetekre tud mintát adni a dráma, a színház, az alkalmazott játékok világa - mondta Komáromi Sándor.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-10-17 16:23:48

Közel száz diák versenyzett az Észkerék csapatversenyen a Munkácsyban


ajánlott cikk főképe

2019-11-20 09:41:41

Portrévázlatok pápaiakról - Molnár Lajos könyve


ajánlott cikk főképe

2019-10-03 21:50:33

Utolsó programpontját mutatta be Grőber Attila


ajánlott cikk főképe

2020-01-23 06:29:18

Magyar modern vizuális kultúra európai kontextusban - Hencze Tamás kiállítása


PÁPA időjárás