Vasárnap Pápa Város Napja


2019-06-13 14:21:31  | cikk: HuHa  | 


Vasárnap Pápa Város Napja főképe
Unger Tamás alpolgármester invitálta a pápaiakat Pápa Város Napjának programjaira a gettókerítés előtt tartott sajtótájékoztatóján. Emlékeztetett, 20 évvel ezelőtt döntött úgy az önkormányzat, hogy június 16-át - tisztelegve az 1848-as első, szabad helyhatósági választás emléke előtt - Pápa Város Napjának nevezi ki és erről minden esztendőben megemlékezik.
-Pápa Város Napját mindig vagy emlékévek, vagy olyan témák, események köré szervezzük, melyek meghatározók voltak a város története során, vagy akár a jelenben, jövőben meghatározók lehetnek - közölte. Hozzátette, az idei év is ilyen, hiszen a MEGTÖRTÉNT címet viselő holokauszt emlékévhez kapcsolódik a városnapi rendezvény. Felidézte, 2019-et az önkormányzat a holokauszt pápai áldozatainak emlékévévé nyilvánította - emlékezve arra, hogy 75 évvel ezelőtt épült meg a gettó, ahová betelepítették a pápai és Pápa környéki zsidókat és ahonnan aztán deportálták őket -, ennek keretében számos program zajlik egész évben. Pápa Város Napján is a pápai zsidóságra emlékezik a város, történetük, életük, tragédiájuk megismertetésével.
Unger Tamás alpolgármester ismertette a városnapi programot

A vasárnap délelőtt, 10 órakor kezdődő konferenciának az Esterházy-kastély ad otthont, a programot a nyugati szárnyban lévő marionett színházban tartják.
-Előadás hangzik el a pápai zsidóság első száz évéről 1848-ig bezárólag, személyes hangvételű előadást hallhatunk majd egy pápai építőmester és a zsidók kapcsolatáról, és a holokauszt pápai áldozatainak névjegyzékéről - ismertette a konferencia programját az alpolgármester.
A városnapi rendezvény hagyományos eleme a kora esti koszorúzás és mécsesgyújtás a Fő téri Eszterházy szobornál, ez 18.30 órakor kezdődik, 19 órakor pedig a Fő utcai a Bencés templomban ünnepi szentmisét tartanak városépítő Gróf Eszterházy Károly püspök tiszteletére. Pápa Város Napjának valamennyi programjára várja az érdeklődőket az önkormányzat - mondta Unger Tamás alpolgármester.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-06 11:48:37

Nyolc új lakót fogad az ESZI a kórházból


ajánlott cikk főképe

2020-05-15 12:10:43

Frank Liu Kovásznát is támogatta védőfelszerelésekkel


ajánlott cikk főképe

2020-07-01 17:16:10

Hét turnusban kínál nyári tábort a Kékfestő


ajánlott cikk főképe

2020-07-06 17:13:44

Pálosan szép az élet! - Pálos rendtörténeti vándorkiállítás a Fő utcán