Emlékjelet avattak Huszár János tiszteletére


2019-06-15 15:16:28  | cikk: Babos Petra  | 


Emlékjelet avattak Huszár János tiszteletére főképe
Az Elsősorban pápai Városbarát Egylet Huszár János 95. születésnapja alkalmából emlékjelet, egy kis réz táblácskát avatott a pápai Szent Anna Római Katolikus Óvoda Zimmermann utca 10. szám alatti épületében. Huszár János életének egykori meghatározó helyszíne volt az épület, ahol egykor a pápai Római Katolikus Polgári Fiúiskola és a II. sz. Általános Iskola működött. A pápai Római Katolikus Polgári Fiúiskolának 1936 és 1940 között diákja volt Nagy László költővel együtt, a II. sz. Általános Iskola pedig mintegy harminchat éven át volt a munkahelye.
A megjelenteket Kaprinayné Megyeri Zsuzsanna tanárnő, az egylet önkéntese köszöntötte, szavalattal Györke Dorina és Kovács Bálint tarczys tanulók működtek közre. Emlékbeszédet Kerecsényi Zoltán, az Elsősorban pápai Városbarát Egylet ügyvivője, pápai önkormányzati képviselő mondott.
- Huszár János tanár úr, a Tanár Úr, János bácsi az elmúlt két esztendőben is mintha folyamatosan itt lett volna velünk. Szinte nem volt olyan alkalmunk, ahol ne emlegettük volna meg, ne utaltunk volna rá, idéztük volna meg Őt. Búcsúztatásakor, sírjánál állva határoztuk el, hogy majd valamiféleképpen állítani fogunk neki valamilyen kis emléket a városban. A kerekebb évfordulót gondoltuk erre méltónak. Azt hiszem, Huszár Tanár Úrra, János bácsira nem lehet elfogultság nélkül gondolni - emlékezni. Úgy gondolom, mindnyájunknak, akik ma itt összegyűltünk, sok-sok személyes emléke van János bácsiról. Huszár János Tanár Úr, János bácsi vitathatatlanul a közelmúlt pápai évtizedeinek meghatározó személyisége - országhatárainkon túl is számon tartott - ismert és elismert, történelem- és sorsfordító időket megélt tanára, nevelője, oktatója, sokoldalúan tevékenykedő polihisztora, „ikonikus” alakja volt. Huszár János életével, munkásságával teljesebbé váltunk mi, pápaiak, - s szélesedjék az elkövetkezendő pápaiak látószöge is, legyen szebb, teljesebb az eljövendő Pápa is Huszár János Tanár Úr, János bácsi üzenet-művei és emlékezete által! Legyen ez a most elhelyezett kis emlékjel „előfutára” egy - a kerek, 100. születési évfordulón, majd öt esztendő múlva állítandó - komolyabb, köztéren elhelyezendő márvány emléktáblának, vagy emlékműnek, vagy szobornak... - zárta gondolatait Kerecsényi Zoltán.
Az emlékjelet dr. Huszár Ágnes, Huszár János lánya, jogutódja, Tarróné Szücs Zita, az óvoda intézményvezetője és Kerecsényi Zoltán koszorúzta meg.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-02-27 20:43:43

Klipforgatás a zsinagógában


ajánlott cikk főképe

2020-04-20 14:14:07

Keddtől változik a piac működési rendje


ajánlott cikk főképe

2020-02-23 22:35:00

Zsidónak lenni a 21. században


ajánlott cikk főképe

2020-03-26 15:37:41

Több száz kilónyi gyümölcsöt vehetett át az MH Pápa Bázisrepülőtér