Jubilál a Jókai Mór Városi Könyvtár tábora


2019-06-18 20:26:08  | cikk: ha  | 


Jubilál a Jókai Mór Városi Könyvtár tábora főképe
Váminé Molnár Emma 1977 nyarán kerül a pápai Jókai Mór Városi Könyvtárba gyermekkönyvtárosnak. Munkája során sokszor szervezett gyermekkönyvtári foglalkozásokat, s felkérték külsős nyári táborok vezetésére is. Aztán amikor Kerekes Károly is a könyvtárba került, közösen döntöttek úgy, a bibliotéka is kiváló helyszín lehetne nyári gyerekprogramkra, s 1989-ben megszervezték az első tábort. Váminé Molnár Emma elmondta, hogy mindig a honismeret állt a középpontban, hisz csak úgy lehet lokálpatriótákat nevelni, hogyha ismerik a településük történetét. Természetesen a gyerekek mindeközben képek, adatok, érdeksségek után kutatva ismerkedtek a könyvekkel is, sokat olvasgattak.

Harminc évvel ezelőtt volt ez, s a három évtized történetét Váminé Molnár Emma egy kiállításban összegezte. Fekete-fehér fotókkal indul a tárlat, aztán színesednek a képek, gazdagodik az anyag, s kronológiai sorrendben tekinthetjük végig a táborok történetét. A kiállítás megnyitóján Somfai Balázs szólt a helytörténet fontosságáról, majd Kerecsényi Zoltán, az Elsősorban Pápai Városbarát Egylet ügyvivője, a könyvtáros táborok egykori oszlopos tagja nyitotta meg.

- A tábortémák mindig igen változatosak voltak, egy-egy történelmi korhoz kapcsolódva, vagy egy-egy stílustörténeti korszakhoz, vagy korstílushoz igazodva, Pápa, Pápa környéke egy-egy kiemelkedő évfordulójához is kötődve. Emlékeimben élnek azok a nagyszerű tábori foglalkozások az 1990-es évekből, amelyek például a honfoglalás, a honalapítás, vagy 1848-49 témáihoz kapcsolódtak. Máig itt vannak előttem például azok a hallatlanul érdekes kirándulások, amelyek úti céljai Pannonhalma, Zirc, Bakonybél, Porva, Szigliget, Sümeg, Sárvár, vagy éppenséggel Budapest voltak. Fontos hozzátenni, hogy ezek a tábori kirándulások sok résztvevő gyermeknek azért is számítottak kuriózumnak, mert többek számára - többünk számára - ezek adtak életünkben legelőször ahhoz lehetőséget, hogy például eljuthassunk Budapestre, s azon belül is például az Országház, a Parlament épületébe - mondta Kerecsényi Zoltán, aki felidézte, hogy Kerekes Károly irányításával maketteket is készítettek, a Nagytemplom, a kastély és a bencés templom kicsinyített mását sokáig őrizték a könyvtárban a nyári tábor emlékére. A táborban a gyerekek találkozhattak a híres pápai helytörténeti kutatókkal, Kerecsényi Zoltánnak például ezek a találkozások alapozták meg a honismeret iránti elköteleződését.

Kerecsényi Zoltán a megnyitón egy emlékplakettet adott át Váminé Molnár Emmának, megköszönve több évtizedes kitartó munkáját. A múltidéző tárlat a kölcsönzőrész folyosóján tekinthető meg.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-05-03 21:29:48

Plató koncert Ress Hajnival


ajánlott cikk főképe

2020-05-09 18:23:39

Készül az új út az iparterületek kiszolgálására


ajánlott cikk főképe

2020-03-18 08:23:14

Lezárják a játszótereket


ajánlott cikk főképe

2020-04-02 18:07:04

Rendben zajlik az egészségügyi alapellátás városunkban