Szakmakóstoló hét a Mezőben


2019-07-04 16:40:24  | cikk: Babos Petra  | 


Szakmakóstoló hét a Mezőben főképe
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az ország 18 agrár-szakképző intézményének bevonásával szervezte meg a „Szakmakóstoló hét” nevű pályaorientációs eseményét idén nyáron június 17-e és július 19-e között. A nyári pályaorientációs héthez a Pápai Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium is csatlakozott.
Farkasdy Károly, a NAK Veszprém Megyei Igazgatóság igazgatója elmondta, a program egyik célja, hogy a gyerekekkel megszeretessék az agrárpályát. A diákoknak, amikor középfokú oktatási intézményt kell választaniuk, kevésbé választják az agrárpályát, mert azt gondolják, nehéz szakma. Ezért igyekeznek már minél korábban bemutatni nekik ezen pálya szépségét.
-A Szakmakóstoló népszerűsítve a mezőgazdasági és élelmiszeripari szakmákat elsősorban az 5-7. osztályos tanulók és szüleik körének szól. A rendezvény a hagyományos pályaorientációs programokkal szemben az agrár-szakképesítések élményalapú megismerését helyezi előtérbe, ahol a tanulók kipróbálhatják a munkafolyamatokat a duális képzésben résztvevő gazdálkodók bevonásával. Így az orientációs hét keretében olyan átfogó ismereteket kapnak az adott szakképesítésről, amely biztosítja a tudatos pályaválasztás lehetőségét - emelte ki Farkasdy Károly, aki hozzátette, a NAK a programba olyan tanulók bevonását várta, akik érdeklődnek az agrárszakmák iránt vagy motiváltságot, illetve nyitottságot mutatnak az agrár- és élelmiszeripari képzések irányába.
A majdani munkavállalók mellett elengedhetetlen az agrárszakmában dolgozó sikeres vállalkozók bekapcsolása a programba, akik személyes példájukon keresztül mutathatják be, hogy milyen fejlődési, továbblépési lehetőségek biztosítottak az adott szakképesítésben, ezzel is vonzó perspektívát mutatva az érdeklődők számára. A diákok a hét során a kistermelői élelmiszer előállító falusi vendéglátó szakmával és annak szakágaival ismerkedtek meg. Hétfőn a sütőipari tanműhelyt és az élelmiszerlabort tekintették meg, majd tematikus városnézés volt a program. Kedden a pék-cukrász képzéssel ismerkedtek meg, jártak a Tansütő Kft-ben és a Ricsi Cukrászdában, majd délután fogathajtáson vettek részt a Lovasiskolában. Szerdai napon a Várkertfürdővel ismerkedtek, csütörtökön pedig a zöldség-és gyümölcsfeldolgozás és a tejtermék-előállítás világba csöppenhettek bele. A záró napon, vagyis holnap üzemlátogatásra mennek a Pápai Hús Kft-hez, délután pedig egy somlói pincelátogatásra készülnek.
Horváth Réka 7. osztályos diák elmondta, nagyon jól érezte magát a hét során, ő elsősorban a pék-cukrász szakmával szeretett volna közelebbről megismerkedni, hiszen ezt szeretné a jövőben tanulni.
-A mai napon lecsót készítettünk és gyümölcsöket aszaltunk, ami nagyon tetszett. Ezeket majd haza is vihetjük pénteken - mesélte a fiatal lány.
A diákok a hét során a kistermelői élelmiszer előállító falusi vendéglátó szakmát és annak szakágait testközelből láthattak, kipróbálhattak. A mezős nyári pályaorientációs héten 20 diák vett részt, a tartalmas programot Fehér Zsófia igazgatóhelyettes és Scheller György gyakorlati oktatásvezető állította össze.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-05-07 13:13:16

Hat Gripen érkezett a Bázisrepülőtérre


ajánlott cikk főképe

2019-08-04 20:48:24

Parkolásra is alkalmas lesz a Mézeskalács utcai terület


ajánlott cikk főképe

2019-07-25 16:59:55

Helyére kerültek a kastélykerítés kovácsoltvas elemei


ajánlott cikk főképe

2019-08-24 15:28:37

Ismét Pápán az Ég Katonái


PÁPA időjárás