Semmelweis-nap új köntösben


2019-07-05 21:34:20  | cikk: HuHa  | 


Semmelweis-nap új köntösben főképe
Új formáját választotta a Semmelweis-napi rendezvénynek a Gróf Esterházy Kórház: a város egészségügyi és szociális intézményeiben dolgozókat nem csak az ünnepélyes ceremóniára hívták, hanem egy könnyed, kikapcsolódást nyújtó, csapatépítő főzésre is. A helyszín a Malom-tó volt, ahol adottak a körülmények a szabadban főzőcskézésre, természetben pihenésre és kikapcsolódásra. Dr. Töreki-Vörös Ibolya, a kórház főigazgatója elmondta, a kórház, az alapellátási intézet, a Várkertfürdő Gyógyászati Központja és az Egyesített Szociális Intézmény munkatársait évről-évre együtt köszöntik a magyar egészségügyi dolgozók napján, ez az a nap, amikor őket ünneplik és köszönik meg áldozatos munkájukat. A rendezvénynek az elmúlt években több helyszínt is választottak, az idén pedig arra gondoltak, hogy egy könnyed, vidám ünnepet szerveznek a dolgozóknak. Így jött az ötlet, hogy a rendezvényt a szabadban tartsák meg és főzőversenyt is szervezzenek a program részeként.
15 főzőcsapat készítette a finom ebédet

Az ötlet nagy sikert aratott, 15 dolgozói kollektíva ragadott fakanalat és főzött nagyszerű hangulatban késő délelőttől. A főzőcsapatok lecsót, paprikáskrumplit, gulyást készítettek, közben pedig jókat csevegtek, sokat nevettek. Horváth Jenőné, a kórház mozgásszervi rehabilitációs osztályának munkatársa, csapatukat Porcikának nevezte el, bográcsukban pedig paprikáskrumpli rotyogott, mindenféle házi alapanyag felhasználásával. Mint mondta, nagy örömmel jöttek, az osztályról mindenki részt vett a programon, csupán azok maradtak távol, akik a mai napon szolgálatban voltak.
A kórház mozgásszervi rehabilitációs osztályának munkatársai lelkesen vettek részt a programon

A finom ebédet 13 óra tájban tálalták a csapatok, addigra tovább bővült az ünnepeltek köre és a közösen elfogyasztott ebéd legalább olyan jó hangulatú volt, mint maga a főzés. S mivel nemcsak közös főzésről volt szó, hanem főzőversenyről, így természetesen a legjobbak díjazása sem maradt el. A rendezvény ünnepi ceremóniáján Mihali Lilla élelmezési osztályvezető értékelte a csapatok munkáját, mint mondta, a főzésben 150 fő vett részt és 220 adag ételt készítettek. Kiemelte, nem volt könnyű a legjobbak kiválasztása, hiszen minden kondérban nagyon finom étel készült. Az első helyezést az ESZI 3. számú csapata érte el, 2. helyett lett az Egészségügyi Alapellátási Intézet kollektívája, a 3. helyet pedig a kórház igazgatásán dolgozók csapata érte el.
Az ESZI egyik csapata lett a főzővrerseny győztese

Az egészségügyi dolgozók napja alkalmából szervezett programról természetesen a hivatalos köszöntő és köszönetet kifejező szavak sem maradtak el. Az egészségügyben és a szociális szférában dolgozókat dr. Töreki-Vörös Ibolya főigazgató üdvözölte. Mint mondta, Semmelweis Ignác élete, munkássága példa az egészségügy valamennyi munkatársa számára, kitartása, elhivatottsága pedig pozitív pályaképet állít minden, egészségügyben dolgozó elé.
-Büszkék vagyunk arra, hogy önök tovább haladnak a semmelweisi úton, példát mutatva emberségből, a másik tiszteletéből, önzetlenségből, kellően gyakorolt alázatból.
A főigazgató dolgozói gondolatait idézte, akiket arról kérdeztek meg, miért az egészségügyet választották hivatásuknak. Segíteni tudunk az elesetteken; munkánkkal értéket teremtünk; új képességeket, jártasságokat lehet és kell folyamatosan elsajátítani; hasznosság érzése a beteg és a társadalom számára; a segítségnyújtás rengeteg pozitív érzelmet kelt abban is, aki adja - többek között ilyen válaszokat kaptak a kérdésre, sorolta beszédében.
Dr. Töreki-Vörös Ibolya főigazgató üdvözölte az egészségügyi dolgozókat

Hangsúlyozta, az egészségügyben dolgozókban elsődleges a gyógyítás iránti elhivatottság, a kellő motiváció, empátia, tudatosság, valamint az alázat a beteg és a betegség iránt. Mint mondta, a kórházban a múlt évben 276 ágyon látták el a betegeket, az aktív fekvő osztályokon 8514 beteget gyógyítottak, az egynapos sebészeten 951-et, nappali kórházi ellátásban 181 fő részesült. A járóbeteg szakellátás keretében heti 1433 órában több, mint 315 ezer beteg jelent meg az intézményben.
-Hadd köszönjem meg, hogy fogadalmukhoz híven nap, mint nap áldozatos munkájukkal tanúbizonyságot tesznek elhivatottságukról. Köszönöm, hogy segítő kezet nyújtanak a rászorulóknak, enyhülést hoznak a szenvedőknek, tudva azt, hogy mindenki tudása legjavát adja. Az ünnepen nem feledkezhetünk meg saját családunkról sem. Köszönjük nekik, hogy mellettünk állnak, időnként elviselnek bennünket, de bizton tudhatják, hogy a napi munkánk után szívünk teljes szeretetével szolgáljuk őket is.
A kórház, az ESZI, az Egészségügyi Alapellátási Intézet és a Várkertfürdő Gyógyászati Központjának dolgozói együtt ünnepeltek

Semmelweis-nap alkalmából Szalainé Tihanyi Andrea, az Egyesített Szociális Intézmény igazgatója mondott ünnepi beszédet. Méltatta Semmelweis Ignác felfedezését és munkájának jelentőségét az orvoslásban, majd a ma egészségügyben dolgozók tevékenységének jelentőségéről szólt.
-Az ápolók az egészségügyi és szociális ellátórendszerben végzett áldozatos munkájukkal mutatnak példát az emberségre, a mások tiszteletére és az önzetlen szeretetre. Olyan emberi értékekre, amelyekre ott van a legnagyobb szükség, ahol a legnagyobb a reménytelenség, a szenvedés, az elkeseredettség. A legszebb emberi hivatás azért tenni, hogy egy gyermeket világra segítsünk, valakinek az életét, az életbe vetett hitét, egészségét visszaadjuk, valakit a mindennapi életvitelében segítsünk, vagy az elmúlás méltóságát biztosítsuk.
Szalainé Tihanyi Andrea, az ESZI igazgatója mondott ünnepi beszédet

Az igazgató arról is szólt, naponta több nehézséggel is szembesülnek - ezek közül a legnagyobb a munkaerőhiány minden területen -, de szólt a sikerekről is: az egészségügyben dolgozók anyagi megbecsülésének következő lépéséről, hiszen a szakdolgozók és védőnők alapbére július 1-jével 8 százalékkal emelkedett.
A Gróf Esterházy Kórházról szólva emlékeztetett az elmúlt évek 3,5 milliárd forintos fejlesztésére, mely főként infrastrukturális és gép-műszer beruházásokat tartalmazott. Beszélt az ESZI fejlesztéséről, melynek eredményeként létrejött a Szent Anna Ház, amihez 150 millió forint támogatást és 30 millió forint önkormányzati forrást használtak fel.
Szalainé Tihanyi Andrea beszédében köszönetet mondott a kórház főigazgatójának, hogy évek óta együtt ünnepelhetnek az egészségügyi és szociális szféra dolgozói, ezzel is kifejezve a közös munkát, a két ellátás egymásra épülését és együttműködését.
-Legyünk hálásak azért a kegyelemért, hogy ilyen magasztos hivatást gyakorolhatunk: mindennap nyújthatunk valamit embertársainknak, akiknek gyógyulásából, fájdalmuk enyhüléséből újra és újra erőt meríthetünk mindennapi munkánk során.
Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is megköszönte munkájukat

A dolgozókat köszöntötte dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is, aki a köszönet szavai mellett azt kívánta a jelenlévőknek, hogy ez a nap legyen az ünnepé, a kikapcsolódásé, az örömé és szórakozásé. Pápa Város Önkormányzata nevében Unger Tamás alpolgármester mondott beszédet, Áldozó Tamás polgármester üdvözletét tolmácsolta, majd arról szólt, az önkormányzat számára nagyon fontos az egészségügyi és szociális ellátás minősége a városban.
-Az önkormányzat és minden pápai nevében köszönjük munkájukat! Az önkormányzatnak nem lehet szebb feladata annál, minthogy a város lakói számára olyan feltételeket biztosítson, mely az egészségük megőrzéséhez, hosszú életük megőrzéséhez hozzájárul. Az önkormányzat az épületeket, eszközöket tudja biztosítani, s ez a mi gondolkodásunkban mindig élen van, pályázataink összeállításánál is nagyon fontos szerepet kap.
A város nevében Unger Tamás alpolgármester köszöntötte az egészségügyi dolgozókat

Az alpolgármester említést tett az orvosi rendelők felújításáról, a Szent Anna Ház létrehozásáról és beszélt a saját forrásból megvalósított egészségügyi és szociális fejlesztésekről is. Mint mondta, a város a Béke téri rendelőt is szerette volna kiváltani egy egészségügyi alközpont létrehozásával a Kisfaludy utcában, a pályázat sajnos nem volt sikeres, ám a városvezetés nem tett le a terv megvalósításáról. Kiemelte, az egészségügy nehézségeinek leküzdésében a megoldások felé halad az ország, a kormányzat elkötelezett az ügyben, ennek látható jelei is vannak Pápa városában is, többek között a kórház fejlesztésében.
-Az infrastrukturális fejlesztéseknek azonban semmi értelme nem lenne önök nélkül, köszönjük, hogy ezt a munkát választották és ezt a munkát végzik, hogy kitartanak a hétköznapokban, az ünnepnapokon, segítenek, gyógyítanak és mindent megtesznek azért, hogy a pápaiak és a Pápa környékiek egészsége és hosszú élete megmaradjon - fogalmazott.
Az ünnepségen kinevezéseket és kitüntetéseket is átadtak. Semmelweis-nap alkalmából főorvosi kinevezést kapott dr. Balogh Mihály belgyógyász-gasztroenterológus szakorvos, adjunktusi kinevezést kapott dr. Gholipour Salimi Mojgan radiológus szakorvos. A kiemelkedő gyógyító, ápoló, betegellátó tevékenységéért 33 kórházi munkatárs vehetett át főigazgatói dicséretet, ők valamennyien komoly szakmai tudással, nagy szorgalommal, alapossággal és igényességgel látták el feladataikat az elmúlt években.
A kiemelkedő színvonalú munkát végzőket főigazgatói jutalomban részesítették

A Várkertfürdő Gyógyászati Központja szintén köszöntötte kiemelkedő munkát végző dolgozóit, Nagy Zsolt vezérigazgatótól Küllőné Németh Mónika és Vándor Ottóné vehetett át vezérigazgatói dicséretet. Az Egészségügyi Alapellátási Intézet dolgozói közül Ujváry Hajnalka, az intézmény vezetője Bézné Havlik Krisztinának és Rózsa Mariannának adott át kitüntetést magas színvonalú munkájáért.
A Várkertfürdő és az alapellátási intézet kiemelkedő dolgozó is kaptak kitüntetést

A rendezvényen köszöntötték a jubiláló dolgozókat is: 25 éves jubileumát 14, 30 éves jubileumát 10, 40 éves jubileumát 14 kórházi munkatárs ünnepli az idén.
Semmelweis-nap alkalmából dr. Töreki-Vörös Ibolya főigazgató Gróf Esterházy-díjjal köszönte meg dr. Kégl Andrea főorvos több évtizedes munkáját, aki 61 évvel ezelőtt kezdte meg orvosi pályáját a pápai kórházban. Ugyancsak Gróf Esterházy-díjat vehetett át dr. Havrilla Gyula osztályvezető főorvos, orvos-igazgató, akinek nevéhez nemcsak a kiemelkedő színvonalú orvosi munka kapcsolódik, hanem a sebészeti osztály és a műtő fejlesztése is.
Dr. Kégl Andrea főorvos (középen) és dr. Havrilla Gyula osztályvezető főorvos, orvos-igazgató (jobbra) Gróf Esterházy-díjat vehetett át

Az ünnepi percek után ismét a szórakozásé volt a főszerep a Semmelweis-napon, a dolgozókat zenés mulatság várta.

Képek:

Főigazgatói dicséretben részesültek:

Balogh Veronika
Bartháné Helbert Krisztina
Bellovicsné Sövényi Marianna
Bódai Tibor
Dan Andrásné
Ernei Sándorné
Folta Lászlóné
Herenkovics Ferencné
Dr. Homonay Viktória
Horváth Barbara
Karnerné Porubszky Ildikó
Karvas Zoltánné
Lórántné Sipos Eszter
Márkusné Juranics Gertrúd
Dr. Mester Beáta
Mike Krisztina
Móroczné Halpen Edina
Nagy Zsuzsanna
Nagyné Róka Lívia
Némethné Döbrönte Márta
Papp Gábor
Dr. Patyi Andrea
Puskák Albertné
Radicsné Papp Szilvia
Regenye Mariann
Rigler Ottó
Róka Csabáné
Simonné Pitzer Katalin
Stierné Horváth Mária
Szabóné Nagy Mónika
Szeidmann Zoltánné
Terebesi Ágota
Tóthné Mező Anita
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-12-10 17:15:33

Újabb naptárt adott ki a városi könyvtár


ajánlott cikk főképe

2019-11-25 19:03:22

Megkezdődött a jubileumi hét a Petőfiben


ajánlott cikk főképe

2019-12-13 18:14:52

Átadták a Mosolydobozokat


ajánlott cikk főképe

2019-10-05 23:11:20

Robotok a vörös bolygón