Ott segítenek, ahol tudnak


2019-07-10 08:44:24  | cikk: ha  | 


Ott segítenek, ahol tudnak főképe
Szíjártó László volt a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör július eleji összejövetelének tagja. A Szent Benedek Plébánia plébánosa, esperes ezúttal a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatójaként tartott előadást. Elmondta, hogy számos olyan egyházi szervezet létezik, amely támogatja a rászorulókat, de a katolikus egyház hivatalos segélyszervezete a Katolikus Karitász.

Világszintű szervezet része a Katolikus Karitász, mely hazánkban több mint nyolcszáz plébániacsoporton keresztül közel tízezer önkéntessel segíti az időseket és betegeket, rászoruló családokat, fogyatékkal élőket, szenvedélybetegeket, hajléktalanokat, hátrányos helyzetű, üldözött embertársainkat. Az egyházmegyei csoportot a megyés püspök vezeti és ő nevezi ki az igazgatót. Szíjártó László négy éve tölti be ezt a tisztséget, a megyében több mint ötszáz önkéntes van, akik a plébániákon keresztül karitászcsoportba szerveződve végzik szolgálatukat.


Az egyházmegyében is tevékenyek az önkéntesek, Szíjártó László elmondta, hogy többek között beteglátogatással, felolvasással, bevásárlással, takarítással, telente fahordással segítik például az időseket, elvégzik azokat a munkákat, amiket ők már nem tudnak. Rendszeresek az élelmiszer- és ruhagyűjtések, osztások. Népszerű a Lak6 program, mellyel a krízishelyezetbe kerülteket támogatják közüzemi díjtartozások, hátralékok rendezésével, lakhatási támogatással. Ezek egyszeri támogatások, a program által a társadalom legjobban rászoruló, legkiszolgáltatottabb rétegén tudnak segíteni. A nyári táborokra is mindig sok a jelentkező, s bár még nyári szünet van, a Karitász már az iskolakezdésre készül, meghirdetett egy iskolatáska-akciót is. Ennek lényege, hogy akinek van feleslegessé vált, de jó állapotú iskolatáskája, leadhatja a Szent Benedek Plébánián vagy a megyei központban és azt eljuttatják a rászorulókhoz.

A Katolikus Karitásznak jó a kapcsolata a többi egyházzal, civil szervezetekkel, vállalatokkal, így közösen még hatékonyabban tudnak segíteni, mondta Szíjártó László. Sokan vannak, akik támogatásra várnak, igyekeznek minél többeknek segíteni, de ez egy hivatalos szervezet, a döntésnél vannak szűrők, esettanulmányok, s azt szeretnék, hogy a segítség mindig a legjobb helyre kerüljön.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-05-06 14:54:42

Vért adtak a tűzoltók


ajánlott cikk főképe

2020-06-26 14:31:09

20 éves a gorlicei partnervárosi kapcsolat


ajánlott cikk főképe

2020-03-15 17:17:15

Ünnepség az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére Tapolcafőn


ajánlott cikk főképe

2020-04-02 16:59:36

Néhány hét múlva már működik az okoszebra