Pro Patria - OKIT-kiállítás Pápán


2019-07-13 22:50:26  | cikk: ha  | 


Pro Patria - OKIT-kiállítás Pápán főképe

Az Országos Képző- és Iparművészeti Társaság célul tűzte ki, hogy összefogja és támogassa azokat az alkotókat, akik a művészetre nem mind megélhetésre támaszkodnak, hanem saját örömükre alkotnak, fejlődnek, tanulnak. Az OKIT pápai tagja Molnár Lajos, aki az egyik legagilisebb alkotója a társaságnak, s neki köszönhetően immár harmadik alkalommal kapott helyet városunkban, a Jókai Mór Városi Könyvtárban a tagok zsűrizett anyagából összeállított tárlat. A megnyitón közreműködtek a Fórizs testvérek énekkel és furulyaszóval.

Dr. Hermann István igazgató köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Schéffer Anna keramikusművésznek, az OKIT elnökének. Schéffer Anna elmondta, hogy a vezetőség döntése alapján 2019-es országos tárlatra szabadon választott és kötött témájú alkotásokat is vártak. A tematikus II. Rákóczi Ferenc életét, szerepét a szabadságharcban és életének különböző helyszíneit hivatott bemutatni. A címe: „Pro patria” II Rákóczi Ferenc emlékére. A tematikus kiállításra való felkészülést különböző előadásokkal segítette az OKIT.

Molnár Lajos nyitotta meg a kiállítást

A tematikus alkotások főként tájképek, várakról, esetleg településekról készült festmények, helyekről, , ahol II. Rákóczi Ferenc járt, de láthatók csatajelenetek, s a hazaszeretet elvontabb megfogalmazásai is a kölcsönzőkönyvtár folyosóján és az előadóteremben. Nem könnyű téma ez, mondta Schéffer Anna, épp ezért, mivel nehéz újragondolni, lehetőség nyílt szabadon választott a téma kibontására is.
A pályázatra beadott anyagot szigorúan bírálja a zsűri, mondta Molnár Lajos, csak azok a képek, szobrok kerülnek a tárlatba, melyek megütik a mércét. Az országos tárlat nemrég ért véget, Budapestről Pápára került majdnem a teljes válogatás. Pápa és a könyvtár kapcsolata azért is fontos, mert a bibliotéka nyomdájában készül az OKIT-kiállítás katalógusa is.

Az Országos Képző- és Iparművészeti Társaságnak több mint kétszáz tagja van, de várják soraikba az érdeklődőket, kezdőket és haladókat egyaránt, hisz nyári művésztelepekkel, egyéb programokkal is segítik a tagok fejlődését, mondta az elnök. S hogy az országban mennyi tehetséges alkotó él, bizonyítja ez a tárlat is, közel 70 mű látható most a könyvtárban egészen augusztus 24-ig.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-06-09 15:39:55

A szentmisék megtartásának szabályai is tovább enyhültek


ajánlott cikk főképe

2020-08-05 15:04:25

Gőzerővel zajlanak a nyári iskola karbantartási munkálatok


ajánlott cikk főképe

2020-08-04 21:31:52

Koronavírusos egy óvónő - bezárták az Erzsébetvárosi Óvodát


ajánlott cikk főképe

2020-06-20 21:24:02

Kétnapos nemzetközi kutyakiállítás Pápán