Elhunyt Nemcsics Antal, a színek pápai tudósa (frissítve!)


2019-07-21 21:28:46  | cikk: ha  | 


Elhunyt Nemcsics Antal, a színek pápai tudósa (frissítve!) főképe

Életének 92 évében, július 12-én elhunyt Nemcsics Antal festőművész, akadémikus, a BME Rajzi tanszékének tanára. Pápán született 1927. június 9-én, a bencés gimnáziumban érettségizett 1945-ben. 1950-ben Budapesten a Magyar Képzőművészeti Akadémián szerzett diplomát. Műszaki doktor 1966-ban lett a Budapesti Műszaki Egyetemen. A tudományok kandidátusa címet 1980-ban, tudományok doktora címet pedig 1985-ben szerezte meg a Magyar Tudományos Akadémián. Munkássága mindhárom területén, mint tanár, mint tudós és mint képzőművész is a színnel foglalkozott.

A Nemcsics Antal professzor által kidolgozott Coloroid-színrendszer az ember által megkü­lönböztethető sok millió szín mindegyikét jelszámokkal látta el. Ezek segítséget nyújtanak a forgalomban lévő és a jövőben forgalomba kerülő színek minőségének összehasonlítására. A színjelek és a színrendszer nemzetközi, nagyon sok országban használják. Nemcsics Antal már évekkel ezelőtt úgy határozott, hogy életművét Pápán kívánja elhelyezni, állandó kiállítása az Esterházy-kastélyban kapott helyet: százharminc kép és számos különleges berendezés látható itt, többek közt négy mobilrendszer, valamint találmányainak prototípusai is megtekinthetők.

Nemcsics Antal két évvel ezelőtt rendhagyó, szubjektív tárlatvezetést tartott művei közt a Pápai Művelődéstörténeti Társaság felkérésére. 90. születésnapján a város nevében Pápán Unger Tamás alpolgármester köszöntötte, Budapesten a BME-n tartott ünnepségen pedig Áldozó Tamás polgármester.  A művész meghatottan mondta el, számára ez így természetes, hogy szülővárosában látható mindaz, amit alkotott, létrehozott. Ezentúl már csak művei, munkái és publikációi, könyvei beszélnek helyette az általa felhalmozott hatalmas tudásanyagról.

Nemcsics Antal temetése 2019. július 31-én 12.15-kor lesz a Budapest XVIII. kerületi temetőben.

 


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-10 19:57:42

Nem lesznek nyilvánosak a szentmisék húsvétkor sem


ajánlott cikk főképe

2020-04-02 15:35:48

Április közepén indul a Juhar utca újjáépítése


ajánlott cikk főképe

2020-06-18 13:32:55

Lámpás kereszteződés épül a Somlai úton


ajánlott cikk főképe

2020-06-19 11:04:55

Holnap nyit a Kékfestő Múzeum megújult kiállítása